Keď diéta nefunguje alebo naozaj si stačí vybrať tú správnu?

„Už sa do toho zrkadla nemôžem ani pozrieť! Potrebujem schudnúť a to čo najľahšie, bez týrania, hladu, obmedzovania, rýchlo, bezbolestne, bez JOJO efektu, žiadna diéta a už nastálo!“

Aj vám sa preháňajú takéto myšlienky v hlave? Hľadáte nejakú zázračnú diétu a zdá sa vám, že žiadna neúčinkuje? Je to tak, diéty skrátka nefungujú. Zníženie hmotnosti za pomoci zníženia kalorického príjmu sú trvale neudržateľné a ľudia po nich priberú ešte viac. Ani uberanie tuku v jedle zatiaľ výsledky neprinieslo 🙁

Celý problém spočíva v tom, že bojujete s chuťami, návykmi a závislosťami. Dostávate sa do stresu, pretože viete, že by ste „nemali“. No nakoniec podľahnete a začne sa séria sebaobviňovaní.

Mám pre vás dobrú správu

Nie je to vaša chyba! Potraviny, na ktoré mávate chute sú spravidla vyrobené tak, aby sme po nich túžili. Celkom vážne.

Zámerne sú upravené tak, aby stimulovali naše chuťové poháriky a zahrávali sa s naším mozgom. Nemajú žiadnu výživovú hodnotu a zaraďujú sa medzi prázdne potraviny alias „hlušinu“>>

Myslíte to s úpravou svojej váhy úprimne? Možno bude stačiť dopriať svojmu telu plnohodnotné základné potraviny ako kvalitné mäso, vajíčka, zelenina, ovocie, tuky.  A zo svojej špajze a chladničky navždy vypratať rafinované, pufované, emulgované, hydrogenizované výrobky ako múku, sušienky, cukrovinky, mäsové a mliečne výrobky a všetky výrobky, ktoré majú na obale nápis „ZLOŽENIE“

Je toto ešte potravina alebo skôr chemická zlúčenina?

A prosím vás, raz a navždy zabudnite na takzvané „rýchlokvasené“ diéty 7 dňové, 10 dňové alebo aj také, ktoré sú zostavené len z jedného druhu suroviny (ovocné, bielkovinové, kapustové, ryžové, a podobné detoxy). Takýmto správaním akurát dosiahnete JOJO efekt.

AIP, Atkinsonova, Bezlepková, Bezlaktózová, Bielkovinová, Cukrfree, Cambridge, DASH, Dukanova, GAPS, IF (itermitted fasting), Keto diet, Low carb, Nízkosacharidová, Paleo, Podľa krvných skupín, Proteínová, Ovocná, Ryžová, SCD,  TLC, Tukožrútska, Whole30, Zónová.

Kto sa má v tých diétach vyznať?

Možno ste v situácii, kedy potrebujete účelovo zmeniť stravovanie. Okrem nadváhy máte aj rôzne zdravotné komplikácie a počuli ste, že pomocou vhodnej stravy sa zdravotný stav zlepší alebo dokonca celkom vyrieši.

Pozrite si v stručnosti prehľad výživových smerov, ktoré sú udržateľné z dlhodobého hľadiska. Sú plne vyvážené, čo sa týka obsahu výživných zložiek (nutrientov) a cielene zamerané na odstránenie skutočného problému.

Ide najmä o nízkosacharidové diéty, kedy je príjem cukru nahrádzaný zvýšeným príjmom tuku. Označujú sa skratkou LCHF (LOW CARB AND HIGH FAT) alebo LOWCARB. Ich spoločným znakom je vylúčenie priemyselne spracovaných potravín, cukru a obilnín, preto sú vhodné aj pre ľudí, ktorí nemôžu lepok.

The Specific Carbohydrate Diet – výživový smer zameraný na opätovné sfunkčnenie tráviacej sústavy, imunity a rovnováhy v črevnej mikroflóre. Keď funguje trávenie, výživa sa dostane do celého tela. Pozostáva z presného zoznamu potravín, zostavených bunkovou biologičkou a nutričnou biochemičkou Ellaine Gotschall. Viac tu>>

GAPSDr. Natasha Cambel objavila vo svojej klinickej praxi prepojenie medzi zlým trávením a psychickými problémami u svojich malých pacientov. Zaviedla jednotný pojem: Pacienti s GAPS (Gut a Psychology Syndrom). Na liečbu používa diétu SCD. Zameriava sa na deti s ADHD, ADD, Dyspraxia, Dyslexia a Autizmus.

LCHF  – ketogénna, nizkosacharidová a cukrfree boli určené na chudnutie, neskôr sa zistilo, že pomohli ľuďom vyriešiť aj mnoho zdravotných problémov. Podľa výšky príjmu sacharidov majú nasledovné rozdelenie:

Ketogénna diéta – príjem sacharidov do 50 g na deň. Táto diéta je odporúčaná autorom známych bestsellerov Pšeničný mozog a Zdravý Mozog- neurológom Dr. Davidom Perlmuterom, ako prevencia vzniku ochorení mozgu.

Nízkosacharidová diéta – príjem sacharidov medzi 50 a 80 g na deň

Cukrfree – príjem sacharidov medzi 80 až 100 g na deň (pozor, názov cukrfree nájdete aj v receptoch, kde je priemyselne spracovaný cukor nahradený iným sladidlom, prípadne sa takto označujú ľudia, ktorí vylúčili zo svojho jedálnička rafinovaný cukor).

PALEO –  známe tiež ako praveké alebo paleolitické stravovanie. V paleo jedálničku dominujú tuky na úkor sacharidov. Tuky predstavujú približne 50-60%, cukry 20-30% a proteíny 20-25% z celkového energetického príjmu.

The Amy Mayers Way – diéta zameraná na zlepšenie zdravotného stavu ľudí trpiacich autoimunitnými poruchami a inými zápalovými procesmi. Z jedálnička sú vylúčené potraviny, ktoré vyvolávajú zápalové reakcie. Označuje sa aj skratkou AIP (autoimunitný protokol). Viac o Amy tu>>

Všetky majú spoločný znak, naučiť ľudí konzumovať jedlo, ktoré podporuje ich zdravie. Pretože, to čo jete, buď vaše zdravie vylepšuje alebo ho zhoršuje. Žiadna zlatá stredná cesta neexistuje.

Je to viac o „hlave“ alebo je potrebné vybrať si správnu diétu?

No schválne….

Jem preto, lebo som naozaj hladný? Alebo som bez nálady, unudený, smutný, zúfalý, nahnevaný alebo podráždený a jedlom chcem vyvolať pocit spokojnosti? Zajedám nevydarený deň alebo stres? Jedlo si užívam a vyberám si kvalitu alebo podlieham záchvatom hladu a zjem, čo je po ruke?

Určite nie je pre vás novinkou, že jedlom svoje nálady a pocity nezmeníte. Ak máte guráž a chcete svoje zvyky navždy zmeniť, stačí spoznať odkiaľ sa naše pocity berú. Jednoduché pochopenie dokáže zázraky a rada vám s tým pomôžem formou rozhovoru>>

Aj keď si vyberiete tú najlepšiu diétu, stres vám zabrániť dostať sa k výsledkom.

PS: Život bez stresu je oveľa krajší, pritom zbaviť sa ho, je oveľa jednoduchšie ako si myslíme. Zadajte svoj e-mail, na ktorý vám pošlem jeden jediný krok, na základe ktorého vyriešite 90 % stresových situácií.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.