STRÁNKA SA PRIPRAVUJE 🙂

Keto stravovanie
Byť zdravý, vyzerať mlado, prekypovať energiou, s ľahkosťou zvládať životné situácie, mať jasnú myseľ, dokonalú postavu, prosperovať, užívať si skvelé jedlo, a zároveň nebyť závislý a teda nepociťovať tú nutkavú potrebu neustáleho prísunu jedla – utópia alebo skutočnosť?
Čo je skutočné keto stravovanie?
Keto stravovanie je súbor stravovacích návykov, ktoré vedú k tomu, aby bunky využívali energiu z metabolizovaného tuku - mastných kyselín a ketolátok (acetoacetátu, acetonu a kyseliny β-hydroxymaselnej). Na "výrobu" energie z tuku môžme využiť jednak tuk prijatý formou potravy alebo vlastné tukové zásoby.
Stavu, keď "pálime" tuky sa hovorí nutričná ketóza.
V minulosti, to bolo úplne bežné - keď našim predkom chýbala dávka kalórií, boli schopní páliť tukové zásoby ako zdroj hlavnej energie, zásobovať mozog ketónmi namiesto glukózy, aj recyklovať aminokyseliny, aby budovali a udržovali svoju svalovú hmotu.
Dnes sa nutričná ketóza využíva najmä:
- redukciu hmotnosti
- zníženie zápalových procesov
- ako protikvasinková diéta
- zvýšenie športového výkonu
- zvýšenie regenerácie
- obnova metabolického zdravia (obezita, DM2, vysoký krvný tlak, srdcovo cievne ochorenia...)
- iné závažné ochorenia
Je tu ale háčik
Priznám sa, že ani ja som pomerne dlho nerozumela, čo je to vlastne tá ketóza. A ako väčšina ľudí som si to predstavovala takto. Zjem menej ako 20 g sacharidov na deň a už som automaticky v ketóze" - pálim vlastné tukové zásoby a chudnem.
Lenže je tu jeden „háčik“ – určitej skupine ľudí sa to nedarí ani keď si nastavia nízku hladinu sacharidov, ba dokonca ani keď sacharidy vôbec nejedia. Kde je teda problém? Skutočnosť je taká, že nemajú vytvorené tie správne podmienky na spotrebovanie vlastných tukových zásob.
Poďme však pekne od začiatku
Čo sa deje, keď jeme
Aby sme vedeli ako konečne schudnúť bez jojo efektu, potrebujeme najprv pochopiť , ako sme pribrali.
Každé jedlo, ktoré zjeme sa skladá zo základných makroživín: sacharidy, bielkoviny a tuky.
Sacharidy metabolizujú na glukózu. Bielkoviny na aminokyseliny a tie sa opäť syntetizujú na bielkoviny a do zásob sa neukladajú. Pokiaľ sa bielkoviny konzumujú vo veľkom množstve, tak prebytok sa mení na glukózu.
Tuk sa metabolizuje na triaglycridy a glycerol.
Keď jeme, všeobecne získame viac energie ako v tom okamžiku dokážeme využiť. Tým dochádza k prebytku glukózy v krvnom obehu. Vysoká hladina glukózy je toxická a preto je prísne regulovaná inzulínom. Nadbytočnú glukózu musí niekde umiestniť!
To, že si robíme zásoby je základ, že dokážeme prežiť aj bez jedla. Inak by sme ako ľudský rod neprežili.
Hormón inzulín má dve funkcie:
- Posiela glukózu do buniek aby ju využili ako energiu
- Pokiaľ je energie veľa (čo sa dnes stáva pravidlom) ukladá prebytočnú energiu do zásob. Zásoby sa vytvárajú vo forme glykogénu. Po naplnení glykogénových zásob, ktoré sú limitované a ukladajú sa v pečeni, sa z prebytočnej energie stane tuk. Zlou správou je, že tukové zásoby žiadne limity nemajú.
Inzulínu je zároveň kľúčom k čerpaniu tukových zásob.
Až po znížení jeho hladiny v krvnom obehu dokážu regulačné hormóny zabezpečiť uvoľnenie tukových zásob.
Dve rozdielne palivá
Ľudský organizmus má obrovskú výhodu, pretože ho evolúcia vybavila možnosťou "jazdiť" na dva rozdielne palivá. Na výrobu energie môže využívať glukózu alebo tuk. Ak si vyberieme tukový metabolizmus automaticky sa hladina inzulínu zníži.
1. Glukózový metabolizmus – ako z názvu vyplýva na výrobu energie je použitá glukóza, ktorá sa metabolizuje, či už z jednoduchých „cukrov“ alebo zo sacharidov.
Následným štiepením glukózy vzniká energia. Tento jav sa nazýva glykolýza.
2. Tukový metabolizmus – na výrobu energie sa využíva tuk, ktorý konzumujeme alebo tuk, ktorý máme uložený na tele vo forme zásob.
Pôsobením lipoproteinovaj lipázy (LPL) sa štiepia triaglyceridy na mastné kyseliny a glycerol. Tento jav sa nazýva lypolýza.
Mastné kyseliny, ktoré sú výsledkem lipolýzy, sa metabolizujú hlavne formou:
β-oxidácie - prebieha hlavne v mitochondriách - produkuje ATP a teplo.
ketogenéza - prebieha v pečeni - produkuje ketolátky, ktoré sú vyvážané do krvi ako náhrada glukózy. Ketolátky potom slúžia ako energia pre srdce, mozog a nervovú sústavu.
POZN: Niektoré bunky ako napr. červené krvinky a dreň v obličkách stále potrebujú glukózu, tá je zabezpečená formou glukoneogenézy - vytvárania glukózy z necukrových substrátov a to najmä s glycerolu.
Kedy dôjde k čerpaniu tukových zásob?
Na prvý pohľad je to až primitíne jednoduché, obmedzíme príjem sacharidov a nahradíme ich tukmi.
Lenže...
Približne 85 až 90% ľudí, ktorí prejdú "na keto" nedokáže využiť svoje tukové zásoby ani keď si sacharidy znížia a dokonca ani keď športujú. Je to preto, lebo ich glykogénové zásoby (uložený cukor) neklesnú natoľko, aby organizmus musel siahnuť na tukové zásoby. Glykogénové zásoby totiž vystačia až na 24 až 36 hodín ( v závislosti od kompozície tela) a to celkom bez jedla.
Jednoducho mať nízky príjem sacharidov nestačí! Je potrebné upraviť aj príjem bielkovín a tuku na také hodnoty, aby bol inzulín po väšinu času v nízkych hodnotách a ďalšie zásoby už nevytváral.
Lenže nevytváranie ďalších nepotrebných zásob je jedna vec a čerpanie tých uložených druhá.
Nesprávne nastavené makroživiny a to najmä vysoká konzumácia bielkovín spôsobí, že telo má neustále vysokú zásobu glykogénových zásob a zároveň pomerne vysoké hodnoty inzulínu.
Je na chudnutie potrebný kalorický deficit?
Na rôznych fórach zažijete hádky. Zástancovia klasického fitnes tvrdo presadzujú názor, že bez kalorického deficitu sa nedá schudnúť, zástancovia Low Carb zase, že dá, stačí len znížiť sacharidovú nálož.
A viete čo? Obaja majú pravdu - žiaľ len čiastočnú.
Predovšetkým je potrebné si uvedomiť, že ak dvaja robia to isté nemusí to by to isté.
Príklad č. 1: Jedinec „ide keto“ a má nastavené do 20 g sacharidov denne - zvyšné makronutienty ho buď nezaujímajú, prípadne má naddimenzované bielkoviny a poddimenzované tuky. Kľudne môže mať nastavené kalorické tabuľky správne.
Príklad č. 2: Jedinec "ide keto" ale okrem toho , čo je uvedené v príklade č.1, občas svoje jedlo vynechá, prípadne zaradí 24 hodinový pôst.
Čo myslíte, kto z nich reálne odbúra tuk?
V prvom príklade, pôjde o úbytky hmotnosti, ktoré často prichádzajú len z úbytkom nadmerne nahromadenej vody v organizme, čo je najčastejším javom u obéznych ľudí a vysokých zásob glykogénu.
V druhom prípade, vynechanie jedla alebo zaradenie krátkodobých pôstov - (Intermittent fasting - IF), umožní využiť vlastné tukové zásoby.
Nízke hladiny inzulínu vytvoria podmienky pre nárast hladiny rastového hormónu. Rastový hormón zvyšuje dostupnosť tukov tak, že navýši hladiny enzýmov na rozklad tukov ako je lipoproteín lipáza a pečeňová lipáza.
Pokiaľ chcem naozaj odbúrať tukové zásoby, potrebujem:
- mať správne nastavené nielen sacharidy ale aj bielkoviny a tuky
- znížiť frekvenciu jedál
- v niektorých prípadoch zaradiť aj pôsty
Skutočné keto stravovanie je v konečnom dôsledku reštrikcia príjmu jedla (kalórií) ale podstatne ľahšie sa realizuje ako klasické diéty, ktoré sú postavené na kalorickom deficite.
Dôvod: Jedinci na tukovom metabolizme dokážu fungovať dlhšie časové úseky bez jedla a to bez pocitu hladu, bolesti hlavy, šialenej potreby sa najesť a odpadávania pri poklese krvného cukru - hypoglykémii.
Jednoducho prestanú byť závislí na jedle a môžu hocikedy čerpať energiu zo svojho brucha, zadku a stehien 🙂
Ketóza a protizápalové stravovnie
Jednou z podmienok protizápalového stravovania je stav ketózy/ tukový metabolizmus. Dôvodom je práve úprava regulačných hormónov inzulínu, kortizolu a rastového hormónu. Prirodzené zvýšenie hodnôt rastového hormónu hrá kľúčovú úlohu pri aktivácií regeneračných procesov, čo v praxi znamená, že zápalom poškodené bunky sa dokážu „opravovať“ efektívnejšie.
POZN: Rastový hormón je známy najmä v športe, obzvlášť pri silových tréningoch, nakoľko skracuje proces regenerácie, udržuje svalovú a kostnú hmotu. Zvýšené hladiny rastového hormónu odďaľujú starnutie.

Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>

Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.

Výhody keto stravovania
Keto stravovanie obsahuje skutočné jedlo. Užite si slaninu, vajcia, ryby, šťavnaté mäso, kvalitný tuk a množstvo variabilnej zeleniny. Žiadne jedlá bez chuti, obmedzovanie a už vôbec nie nechutné jedlo zo sáčku. Uvedomte si, že po tuku sa nepriberá. Naopak, konzumácia zdravých tukov vám pomôže lepšie spaľovať uložené zásoby tuku, pretože tuk nestimuluje produkciu inzulínu.
Keď ste plne adaptovaný na pálenie tuku, ste vždy sýty, aj keď preskočíte nejaké jedlo. Váš život bude úžasnejší, pretože jedlo sa stane skutočným potešením. Nikdy nemusíte počítať kalórie a nútiť sa do cvičenia, ktoré vás nebaví. Naopak, nárast energie u vás prebudí chuť hýbať sa 🙂
Zdravotné benefity
Navyše, vo vnútri vášho tela sa začnú diať úžasné veci. Spaľujete energiu s veľkou efektivitou a minimálnou produkciou voľných radikálov. Voľné radikály vznikajú ako nechcený vedľajší "produkt"spaľovania glukózy.
V praxi to znamená, že pri tuku idete na veľmi výkonné palivo namiesto pálenia glukózy, ktorá pripomína papier, narobí neporiadok a vydá minimum alebo dokonca žiadnu energiu. No a ten neporiadok, čo ostane:-(
S adaptáciou na spaľovanie tukov si automaticky užijete aj výhody liečebných pôstov, kedy sa aktivuje autofágia (regenerácia, obnova, zánik poškodených buniek). Jedinci metabolicky flexibilný totiž dokážu fungovať dlhšie časové úseky bez jedla a to bez pocitu hladu, bolesti hlavy, šialenej potreby sa najesť a odpadávania pri poklese krvného cukru - hypoglykémii.
Autofágia je proces, ktorý dokáže zničiť všetky vírusy, huby, plesne, patogénne baktérie, poškodené bunky a všetko, čo do vášho tela nepatrí, a to za pomoci enzýmu, ktorý ich rozloží.
Zabudnite na počítanie kalórií, glykemického indexu, znižovania porcií jedla, jedenia náhrad v podobe práškov a tvrdý tréning. Riešením je zmena životného štýlu vo forme keto stravovania. Všetko dosiahnete za pomoci správnej skladby jedálneho lístka a sprievodcu Ako začať skutočné keto stravovanie>>. Sprievodca je prispôsobený aj ľuďom, ktorí majú čiastočne oslabené trávenie, alergiu na mliečne výrobky, orechy. Vylučujú sa všetky výrobky upravené potravinovým priemyslom.
Stres
Či si to priznáme alebo nie, stres je veľkým hráčom. Ovplyvňuje náš tráviaci trakt, imunitu, hormóny, aj črevnú mikroflóru. Častokrát sa bojíme urobiť niečo také veľké a zmeniť svoj životný štýl. Okrem toho nás v živote stresujú aj bežné denné výzvy. Aj u mňa to tak bolo, pokým som nenatrafila na Porozumenie ľudskej mysli. Učenie, ktoré vás nekritizuje, že robíte niečo nesprávne alebo že sa nemáte dosť radi. Ukážem vám, ako to "naše myslenie" naozaj funguje a tým vyriešite všetky doteraz nezodpovedané otázky. Porozumením ľudskej mysli sa život zjednoduší, zo života zmizne nedorozumenie, chaos a neistota. Viac tu>>