Vysoký obsah živín, biologická dostupnosť, index vstrebateľnosti, nutričná hustota.
Denne sme konfrontovaní s rôznymi názormi na výživu. Neustále počúvame slovíčka ako zdravé, protizápalové, esenciálne, plné živín, minerálov, či vitamínov, s vysokým obsahom vlákniny, s nízkym obsahom tuku, racio, fit, bez pridaného cukru, s obsahom antioxidantov, a pod.
A niekde v tom všetkom zanikol veľmi dôležitý pojem – nutričná hustota.
Momentálne neviem nájsť lepší príklad ako alkohol. (Vážne sa ospravedlňujem).
Percentá na obale fľaše nám zobrazujú koncentráciu alkoholu v danom nápoji. Čím vyššie percento, tým viac obsahu alkoholu a tým „mocnejší“ nápoj.
Nutričná hustota vyjadruje obsah živín v danej potravine na stanovený počet gramov (zvyčajne 100 g). Takže, čím vyšší obsah nutričných látok, tým kvalitnejšia potravina. Oproti alkoholu, kde sledujeme len jeden faktor, u potravín musíme prihliadnuť hneď na niekoľko vecí naraz. A to na obsah:
Ak základná potravina obsahuje zároveň vysoké, resp. vyrovnané množstvo esenciálnych živín: bielkovín a tuku. Zároveň má vysoký podiel minerálov, vitamínov a stopových prvkov a tieto sú biologicky dostupné, môžeme o nej hovoriť ako o potravine s vysokou nutričnou hustotou.
Veľmi často vo svojich príspevkoch upozorňujem, že každá spracovaná potravina stráca počas spracovania svoju výživovú hodnotu, a dokonca mení svoju biochemickú štruktúru. Medzi najviac spracované patria výrobky z obilnín. Proces začína odstránením šupky, klíčka, zomletím na múku. Následne proces pokračuje pridaním stabilizátorov, aby nesplesnela. V múke (každej) už nenájdete žiadny minerál, či vitamín, a preto ich niektorí výrobcovia do výrobkov len dodatočne pridávajú. Čo na tom, že sú syntetické?
PS: Každé jedno procesované jedlo nemá žiadne živiny a syntetické vitamíny to nezachránia.
V ovocí nájdete plno vitamínov! 9 z 10 lekárov odporúča vit. C v podobe pomarančového džúsu! Jedzte melón – čistí obličky! Jedno jablko denne!
Ovocie a zelenina reprezentujú ideál zdravia a vitality.
Milióny ľudí sa spolieha na čerstvosť, nenahraditeľnosť vitamínov a aj vlákniny. Otázka znie: „Ide o pravdu alebo mediálny podvrh?“
Niektoré fakty o ovocí a zelenine (ďalej plodoch) z obchodu a v niektorých prípadoch aj trhu.
Ak máme spoločný cieľ – nájsť naozaj nutrične husté potraviny, musíme hľadať ďalej.
Toto je jedna z najznámejších rád: „Jedz veľa mrkvy, lebo obsahuje veľa vitamínu A!“ Lenže mrkva žiadny vit. A neobsahuje. Obsahuje len betakarotén. On je síce prekurzorom vitamínu A, ale to vôbec neznamená, že ho organizmus ako vitamín A využije.
Rovnako neúčinné rady sú aj:
a rôzne iné tipy ako z rastlín získať nejaký vitamín, či minerál. Odporúčané potraviny síce obsahujú daný minerál, či stopový prvok, ale kvôli fytátom (jeden z antinutrientov) nám rastlina živinu „nepustí“.
Opäť sa vrátim k niečomu, čo na mojich stránkach spomínam často. Rastliny sa bránia proti zničeniu rôznymi chemickými látkami*. Ich prvoradý záujem je rozmnožovať sa! Nechcú byť zničené, a preto látky, ktoré slúžia „k prežitiu“, umiestňujú hlavne do semien. Tieto látky majú za úlohu za každých okolností „prežiť“ a zachovať čo najviac živín pre seba v nepriaznivom prostredí (napríklad aj v tráviacom trakte človeka).
*Najviac chemických látok obsahujú semenách ako obiloviny, strukoviny, orechy, semiačka, jadrá a toto je jeden z dôvodov, prečo sú z protizápalového stravovania vylúčené.
To, že rastlina obsahuje napríklad vápnik, neznamená, že náš organizmus ho aj „dostane“!
Rastliny bojujú o prežitie spôsobom sebe vlastným. Nevydajú nám svoje minerály, vitamíny ani stopové prvky a to musíme brať na vedomie.
Výraz – biologická dostupnosť nám poskytuje údaje o tom, či náš organizmus dokáže obsiahnuté živiny v potravine aj reálne využiť.
Celkovo rastliny nám nedokážu dať to čo hľadáme, teda výživné jedlo s komplexným zdrojom výživy. Ich nutričné zloženie tomu jednoducho nenasvedčuje. Plody obsahujú väčšinový podiel vody, nejakú vlákninu a stopové hodnoty minerálov a vitamínov, ale to je dosť málo, aby sme ich mohli považovať za nutrične husté.
V žiadnom prípade ovocie a zeleninu nezatracujem. Verím, že mnohým dokáže poskytnúť príjemné spestrenie a osvieženie jedálnička. Len, prosím, nehľadajte v tom symbol zdravia a fyzickej sily ako o tom píšu v časopisoch.
Živiny v biologicky dostupnej forme nájdeme len v potravinách živočíšneho pôvodu. Živočíchy na svoju obranu nepoužívajú chemické látky, ktoré by zasiahli ich vlastné svalstvo. Ich obrana spočíva len na vonkajšej úrovni – únik, útok, úkryt, …
Čo pozorujem, ľudia vnímajú mäso len ako bielkovinu alebo zdroj esenciálnych aminokyselín. Kvalitné mäso však obsahuje veľmi širokú škálu minerálov, vitamínov a stopových prvkov a práve v tej koncentrovanej podobe. V kombinácii so živočíšnym tukom a jeho esenciálnymi mastnými kyselinami a tiež vitamínmi A,D,E,K získate plnohodnotnú vysokonutričnú výživu.
Myslím, že príroda to vymyslela geniálne, a nie náhodou má mäso s dostatočným podielom tuku (kombinácia esenciálnych aminokyselín a esenciálnych mastných kyselín) + minerály a vitamíny všetko potrebné, čo ľudský organizmus potrebuje na svoje fungovanie. Od „materiálu“ na stavbu buniek, svalov, tkanív, kostí, tvorby enzýmov, obranných látok a tiež regulačných procesov.
Málokto si uvedomuje, že toto vzájomné prepojenie „mikier“ a „makier“ je kľúčové. Funguje to iba spoločne, pretože obsah mikronutrientov zabezpečí aby sa esenciálne živiny správne vstrebávali a dostali na miesta, kde ich organizmus aktuálne potrebuje.
POZN: Prvá vedecká štúdia, ktorá použila stravu blízku paleolitickej ketogénnej diéte, bola publikovaná v roku 1930 (McClellan a Du Bois, 1930). Vilhjalmur Stefansson bol antropológ a arktický cestovateľ. Stefansson a jeho kolega bádateľ Karsten Anderson sa dohodli, že vykonajú oficiálnu štúdiu, aby preukázali, že môžu jesť 100% mäsovú stravu. Počas celého roka ich sledovali pozorovatelia, aby zabezpečili dodržiavanie diéty.
Po skončení neboli zistené žiadne problémy s nedostatkom živín, minerálov a vitamínov. Dvaja muži zostali zdraví; ich črevá zostali normálne, až na to, že ich stolica bola menšia a nezapáchala.
Samozrejme dnes sú dostupné ďalšie vedecké štúdie.
Rafinovanosť predajcov nepozná hranice a preto vás musím upozorniť na nasledujúcu skutočnosť. Svet marketingu nepozná etiku a neberie žiadne ohľady na zdravie. Využíva akékoľvek prostriedky na vytvorenie zisku. Preto dnes na trhu nájdete množstvo pochybných výrobkov, ktoré so skutočnou výživou a nutrične hustými potravinami nemajú nič spoločné. Ide len o ukradnutý názov alebo prísľub v popise výrobku.
Tak ako v minulosti na ľudí fungovali slovíčka zdravé, fit, racio, nízkotučné, tak dnes „robia predaje“ práve slová vysokonutričné, nutrične bohaté a pod. Marketing sa vždy dokáže prispôsobiť.
Výrobky v podobe zmesí sušeného proteínu a syntetických vitamínov, minerálov a stopových prvkov absolútne nezodpovedajú kritériám nutričnej hustoty. Vôbec nezáleží, že na krabici je to uvedené. Marketing robí všetko pre to, aby človek tomu aj veril (popis výrobku, obal, zverejňovanie a reklamy) a jeho zisky vďaka naivite a negramotnosti kupujúcich rástli.
Nutričné nedostatky vo výžive môžeme jednoznačne označiť za jednu z najdôležitejších príčin nadváhy, metabolických, chronických a zápalových ochorení. Organizmus dokáže nutričné nedostatky kompenzovať len do určitej doby.
Pritom nejde o nič zložité. Postačí zamerať sa v jedálničku na kvalitné a plnohodnotné potraviny. Plnohodnotné potraviny obsahujúce vo vysokom podiele makronutrienty a mikronutrienty poskytnú dostatočnú a komplexnú výživu aj z malého množstva.
Svalové mäso aj orgány obsahujú dosť vápnika na pokrytie denného príjmu, ktorý sa stravujú podľa fyziologických potrieb človeka.