Protizápalové stravovanie
Protizápalové stravovanie

Protizápalové stravovanie

Špeciálna úprava jedálnička a celkovej životosprávy zameraná na elimináciu chronických, zápalových a metabolických ochorení. Navracia do stravovania pôvodné a skutočné vysokonutričné potraviny živočíšneho pôvodu. Ponúka jedinečný systém stravovania, vďaka ktorému si dokážete zlepšiť fyzickú aj mentálnu kondíciu a to bez akýchkoľvek doplnkov výživy.

Čo je protizápalové stravovanie?

Je unikátny a ucelený systém, ktorého cieľom je maximálne zredukovať zápalový proces v organizme. Kombináciou potravín, ktoré zodpovedajú fyziologickým potrebám ľudského organizmu, ich množstvom, nutričnou ketózou a cielenými frekvenciami jedál (načasovaním) je možné ovplyvňovať regeneračný proces, znížiť oxidačný stres a využiť benefity autofagie.

POZN: Autofagia - jeden z mechanizmov udržania bunkovej homeostázy. Umožňuje bunke recyklovat staré bunkové komponenty či nefunkčné proteíny. Spúšťačom autofágie je vytvorenie priaznivých podmienok v organizme pre tento proces.

Vznik chronických zápalových ochorení

Zápalové prostredie v organizme vznikne tak, že mu vytvoríme podmienky:
1. nesprávnymi životnými návykmi (fajčenie, alkohol, rekreačné drogy,...)
2. nesprávnymi stravovacími návykmi - konzumáciou veľkého množstva vyprážanách a procesovaných jedál, vysokého podielu sacharidov, rastlinných (zaoxidovaných) tukov, antinutientov. Tieto potraviny sú zároveň bez akýchkoľvek nutričných hodnôt.

Organizmus nedokáže nutričné nedostatky kompenzovať donekonečna.

Nosnou témou protizápalového stravovania je výber plnohodnotných potravín, ktoré si v sebe nesú plnohodnotné esenciálne živiny, minerály, vitamíny a stopové prvky. A naopak vylúčenie tých, ktoré nemajú výživovú hodnotu, poškodzujú tráviaci trakt a sú ľudovo povedané "zaoxidované".

Ktoré potraviny považujeme za problematické?

  • Priemyselne spracovné potraviny
    Každá forma spracovania mení chemickú a biologickú štruktúru prírodných potravín. Naše telá nie sú uspôsobené spracovávať tieto zmenené potraviny! Čím viac sa potraviny menia, tým viac výživných látok sa z nich stráca a tým viac sa mení ich chemická štruktúra. Okrem nutrientov však strácajú aj svoje ďalšie charakteristiky: chuť, vôňu a farbu. Aby sa to vykompenzovalo, pridávajú sa rôzne chemikálie: vylepšovače chuti, farbivá, rôzne „éčka“ (E-čísla), aditíva, konzervačné látky, neprirodzené sladidlá ako napríklad fruktóza. Priemyselne spracované potraviny majú nízky až žiadny podiel esenciálnych živín, (zato však disponujú dlhým zoznamom látok o ktorých neviete nič), čo po čase spôsobí akútny nedostatok makro aj mikroživín v organizme.
  • Potraviny, ktoré oslabujú činnosť trávenia
    Okrem chemicky upravených potravín existujú potraviny, ktoré svojimi vlastnosťami (antienzýmy) narušujú tvorbu sekrétov, ktoré si trávenie vyžaduje. Nedokonale strávená potrava následne neposkytne organizmu dostatok živín a dochádza k malabsorbcii a opäť k nutričným deficitom. Navyše, ak je nedokonale strávená, umožňuje preskupenie baktérií (Syndróm prerastania baktérií SIBO). K ďalšiemu poškodeniu tráviacej sústavy, vďaka antinutrientom (látky ako lektíny, oxaláty, agluteníny..), dochádza na úrovni črevej bariéry. Antinutienty sa priamo podieľajú na poškodení črevných membrán (priepustné črevo, Syndróm deravého čreva, leaky gut) Medzi takéto potraviny patria: obilniny, strukoviny, orechy, mliečne a všetky výrobky, ktoré tieto segmenty obsahujú.
  • Nebezpečné tuky
    Povedomie o konzumácii vyprážaných jedlách je pomerne vysoké, napriek tomu stále takýmto jedlám dávame prednosť, pretože je to oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Je namieste pripomenúť, že tieto do protizápalového stravovania nepatria. A možno budete prekvapení, nepatria sem ani žiadne rastlinné oleje, ktoré vďaka voľným uhlíkovým väzbám (PUFA) pri výrobe, skladovaní a rovnako pri konzumácii podliehajú oxidácii. Taktiež obsahujú lektíny, ktoré sa priamo podieľajú na priepustnosti čreva.

Vážne je to len o výmene potravín?

Mnoho ľudí považuje protizápalové stravovanie za akúsi akceptáciu zoznamu povolených a zakázaných potravín. Bola som na tom rovnako. Tiež som si myslela, že ak vyradím tie problematické, automaticky sa všetko dá do poriadku.

Pravdou je, že to nebolo celkom tak. Potrebovala som nadobunúť ďalšie vedomosti a skúsenosti. Výmenou potravín sa mi podarilo dať do poriadku trávenie.

Funkčné trávenie je 70% úspechu. Ale na to, aby celý organizmus fungoval správne, je potrebné zohľadniť najmä procesy na úrovni buniek, hormonálne a regeneračné procesy, tiež syntézu jednotlivých esenciálnych živín.

Veľmi dôležité je používať efektívnu energiu

Prvou podmienkou je teda odstrániť problematické potraviny a nahradiť ich potravinami, ktoré sú dostatočné "husté" z hľadiska mikronutreintov (minerály a vitamíny) a rovnako obsahujú ľahko dostupné esenciálne živiny - teda bielkoviny a tuky. Dôležité je aby boli pre bunkovú výživu biologické dostupné a mali vysoký index vstrebateľnosti esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín. Túto podmienku spĺňajú jedine nutrične husté potraviny ako kvalitné živočíšne potraviny ako mäso, vajíčka a živočíšne tuky. Viac v článku>>

Ďalšou z podmienok skutočného protizápalového stravovania je byť v nutričnej ketóze, ktorá zabezpečí oveľa efektívnejšie vytváranie energie. Všetky časti: vysokonutričné jedlo, kedy viete svojim bunkám dodať všetky makro aj mikronutrienty, zabránenie poškodzovania tráviaceho traktu, efektívne vytváranie energie, kvalita spánku, časovanie jedál, cielené aktivovanie regenerácie a autofagie je potrebné sofistikovane pospájať.

Jednoducho, na to, aby všetko fungovalo ako má, potrebujete mať systém. Tento systém je ideálne prijať aj na mentálnej úrovni. Ak rozumiete tomu, ako telo funguje - tak viete jednoduchšie nasledovať zmeny, ktoré hodláte vo svojom stravovaní a životnom štýle urobiť. Prakticky celé je to o porozumení správania vlastného orgnizmu a následnom využití týchto poznatkov.

Protizápalové stravovanie samozrejme funguje aj ako prevencia akýchkoľvek chronických  a metabolických ochorení.

Benefity

Protizápalovým stravovaním odstránite hlavnú príčinu zápalu. Všetky ostatné metódy a aj všetky ostatné typy protizápalového stravovania (ktoré môžete na internete nájsť) sú veľmi povrchné. Sú zamerané na zmiernenie alebo odstránenie následkov, čo znamená že sú účinné len krátkodobo alebo vôbec. Moje protizápalové stravovanie vychádza najmä z niekoľkoročných poznatkov lekárov a vedcov z Paleomedicíny. Tieto som niekoľko rokov praktizovala a praktizujem aby som dokázala kvalifikovane pomôcť svojim klientom.

Navyše jedná sa naozaj o stravovnanie. Nepotrebujete doplnky výživy, či iné "vynútené investície".

konzultácia - protizápalové stravovanie

Monika Komorášová

Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>

Skupinový koučing

Mimoriadna letná akcia od 1.8. do 31.8.2022

recepty pre nízkosacharidové stravovanie

Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>

Monika Komorášová

Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.

Mohlo by vás zaujímať

Priepustné črevo

priepustné črevo

Poškodenie črevnej bariéry, zravotné následky a riešenie>>

Antinutirienty

Antinutrienty

Všetky rastliny sa vyvinuli tak, aby mali dostaočne uspôsobený systém na svoju ochranu a rozmnožovanie. Ich ochrana ale môže pre tráviace ústrojenstvo človeka predstavovať problém>>

Nutričná hustota

Nutrične husté potraviny

Kde hľadať skutočnú výživu a nutrične husté potraviny?  Viac sa dozviete v tomto článku>>

Nutričná ketóza

pripravuje sa

Čo sú metabolické poruchy

pripravuje sa