Nutričná hustota alebo kde nájsť skutočnú výživu?

Vysoký obsah živín, biologická dostupnosť, index vstrebateľnosti, nutričná hustota.

Denne sme konfrontovaní s rôznymi názormi na výživu. Neustále počúvame slovíčka ako zdravé, protizápalové, esenciálne, plné živín, minerálov, či vitamínov, s vysokým obsahom vlákniny, s nízkym obsahom tuku, racio, fit, bez pridaného cukru, s obsahom antioxidantov, a pod.

A niekde v tom všetkom zanikol veľmi dôležitý pojem – nutričná hustota.

Čo je to nutričná hustota?

Momentálne neviem nájsť lepší príklad ako alkohol. (Vážne sa ospravedlňujem).

Percentá na obale fľaše nám zobrazujú koncentráciu alkoholu v danom nápoji. Čím vyššie percento, tým viac obsahu alkoholu a tým „mocnejší“ nápoj.

Nutričná hustota vyjadruje obsah živín v danej potravine na stanovený počet gramov (zvyčajne 100 g). Takže, čím vyšší obsah nutričných látok, tým kvalitnejšia potravina. Oproti alkoholu, kde sledujeme len jeden faktor, u potravín musíme prihliadnuť hneď na niekoľko vecí naraz. A to na obsah:

  • Esenciálnych živín (bielkoviny a tuky)
  • Mikronutrientov (vitamíny, minerály a stopové prvky)
  • Biologickú dostupnosť živín
  • Index vstrebateľnosti

Ak základná potravina obsahuje zároveň vysoké, resp. vyrovnané množstvo esenciálnych živín: bielkovín a tuku. Zároveň má vysoký podiel minerálov, vitamínov a stopových prvkov a tieto sú biologicky dostupné, môžeme o nej hovoriť ako o potravine s vysokou nutričnou hustotou.

V malom 100 g kúsku mäsa nájdeme viac živín ako v rastlinách.

Zima, zimšie, mrzne alebo kde nehľadať?

Veľmi často vo svojich príspevkoch upozorňujem, že každá spracovaná potravina stráca počas spracovania svoju výživovú hodnotu, a dokonca mení svoju biochemickú štruktúru. Medzi najviac spracované patria výrobky z obilnín. Proces začína odstránením šupky, klíčka, zomletím na múku. Následne proces pokračuje pridaním stabilizátorov, aby nesplesnela. V múke (každej) už nenájdete žiadny minerál, či vitamín, a preto ich niektorí výrobcovia do výrobkov len dodatočne pridávajú. Čo na tom, že sú syntetické?
PS: Každé jedno procesované jedlo nemá žiadne živiny a syntetické vitamíny to nezachránia.

Falošné vitamínové bomby

V ovocí nájdete plno vitamínov! 9 z 10 lekárov odporúča vit. C v podobe pomarančového džúsu! Jedzte melón –  čistí obličky! Jedno jablko denne!

Ovocie a zelenina reprezentujú ideál zdravia a vitality.

Milióny ľudí sa spolieha na čerstvosť, nenahraditeľnosť vitamínov a aj vlákniny. Otázka znie: „Ide o pravdu alebo mediálny podvrh?“

Vďaka šľachteniu sa z niektorých nejedlých plodov stali jedlé, dostupné po celý rok a rastúce na miestach, kde nikdy nerástli. Plody poskytnú osvieženie, ale v žiadnom prípade ich nemôžeme považovať za prototyp nutričnej hustoty.

Niektoré fakty o ovocí a zelenine (ďalej plodoch) z obchodu a v niektorých prípadoch aj trhu.

  • Vážne čerstvé? Ešte stále si niekto naivne myslí, že každé ráno vyložia na pult v obchodnom reťazci čerstvé plody, tak ako to „ospevujú“ v reklame? Plody k nám prídu cez pol sveta a dozrievajú v kontajneroch. Dokonca aj také tradičné jablká oberané v jeseni, konzumujeme až na druhý rok. Jablká prechádzajú procesom stabilizácie vo veľkých skladoch za pomoci dusíka. Výnimkou sú slovenské, aj to asi nie všetky. Viac tu>>
  • Plné vitamínov? Najmä posledných 50 rokov zaznamenal obrovský pokrok šľachtiteľský priemysel. Pokiaľ v minulosti šľachtitelia mali záujem plody zväčšiť, urobiť sladšie a sýtejšej farby, dnes ich modifikujú, aby pestovatelia mali čo najmenšie straty – teda aby nezhnili a aby boli odolné voči škodcom a chorobám a aby ešte viac svojím výzorom lákali spotrebiteľov.Viac v článku>> alebo tiež v tomto videu>>
    Vitamíny a minerály v plodoch, a to nielen vďaka šľachteniu, majú minimálne zastúpenie. Vždy to tak bolo a je načase konečne to akceptovať. Príroda nikdy nezamýšľala dať ľuďom akékoľvek plody ako základný zdroj obživy – nevybavila ich totiž tým podstatným – neobsahujú esenciálne (nevyhnutné) živiny.

Ak máme spoločný cieľ – nájsť naozaj nutrične husté potraviny, musíme hľadať ďalej.

Prečo nefungujú staré dobré rady?

Toto je jedna z najznámejších rád: „Jedz veľa mrkvy, lebo obsahuje veľa vitamínu A!“ Lenže mrkva žiadny vit. A neobsahuje. Obsahuje len betakarotén. On je síce prekurzorom vitamínu A, ale to vôbec neznamená, že ho organizmus ako vitamín A využije.

Rovnako neúčinné rady sú aj:

  • Mak pre vápnik
  • Špenát pre železo
  • Orechy pre selén
  • Tekvicové semená pre zinok
  • Strukoviny pre meď

a rôzne iné tipy ako z rastlín získať nejaký vitamín, či minerál. Odporúčané potraviny síce obsahujú daný minerál, či stopový prvok, ale kvôli fytátom (jeden z antinutrientov) nám rastlina živinu „nepustí“.

Biologická dostupnosť

Opäť sa vrátim k niečomu, čo na mojich stránkach spomínam často. Rastliny sa bránia proti zničeniu rôznymi chemickými látkami*. Ich prvoradý záujem je rozmnožovať sa! Nechcú byť zničené, a preto látky, ktoré slúžia „k prežitiu“, umiestňujú hlavne do semien. Tieto látky majú za úlohu za každých okolností „prežiť“ a zachovať čo najviac živín pre seba v nepriaznivom prostredí (napríklad aj v tráviacom trakte človeka).
*Najviac chemických látok obsahujú semenách ako obiloviny, strukoviny, orechy, semiačka, jadrá a toto je jeden z dôvodov, prečo sú z protizápalového stravovania vylúčené.

To, že rastlina obsahuje napríklad vápnik, neznamená, že náš organizmus ho aj „dostane“!

Rastliny bojujú o prežitie spôsobom sebe vlastným. Nevydajú nám svoje minerály, vitamíny ani stopové prvky a to musíme brať na vedomie.

Výraz – biologická dostupnosť nám poskytuje údaje o tom, či náš organizmus dokáže obsiahnuté živiny v potravine aj reálne využiť.

Celkovo rastliny nám nedokážu dať to čo hľadáme, teda výživné jedlo s komplexným zdrojom výživy. Ich nutričné zloženie tomu jednoducho nenasvedčuje. Plody obsahujú väčšinový podiel vody, nejakú vlákninu a stopové hodnoty minerálov a vitamínov, ale to je dosť málo, aby sme ich mohli považovať za nutrične husté.

V žiadnom prípade ovocie a zeleninu nezatracujem. Verím, že mnohým dokáže poskytnúť príjemné spestrenie a osvieženie jedálnička. Len, prosím, nehľadajte v tom symbol zdravia a fyzickej sily ako o tom píšu v časopisoch.

Skutočná nutričná hustota

Živiny v biologicky dostupnej forme nájdeme len v potravinách živočíšneho pôvodu. Živočíchy na svoju obranu nepoužívajú chemické látky, ktoré by zasiahli ich vlastné svalstvo. Ich obrana spočíva len na vonkajšej úrovni – únik, útok, úkryt, …

Čo pozorujem, ľudia vnímajú mäso len ako bielkovinu alebo zdroj esenciálnych aminokyselín. Kvalitné mäso však obsahuje veľmi širokú škálu minerálov, vitamínov a stopových prvkov a práve v tej koncentrovanej podobe. V kombinácii so živočíšnym tukom a jeho esenciálnymi mastnými kyselinami a tiež vitamínmi A,D,E,K získate plnohodnotnú vysokonutričnú výživu.

O tučnom mäse môžeme povedať, že sa jedná o nutrične hustú potravinu. Obsahuje zároveň zdroj esenciálnych aminokyselín, esenciálnych mastných kyselín, širokú škálu minerálov, vitamínov a stopových prvkov v dostatočnom vysokom zastúpení.

Myslím, že príroda to vymyslela geniálne, a nie náhodou má mäso s dostatočným podielom tuku (kombinácia esenciálnych aminokyselín a esenciálnych mastných kyselín) + minerály a vitamíny všetko potrebné, čo ľudský organizmus potrebuje na svoje fungovanie. Od „materiálu“ na stavbu buniek, svalov, tkanív, kostí, tvorby enzýmov, obranných látok a tiež regulačných procesov.  

Málokto si uvedomuje, že toto vzájomné prepojenie „mikier“ a „makier“ je kľúčové. Funguje to iba spoločne, pretože obsah mikronutrientov zabezpečí aby sa esenciálne živiny správne vstrebávali a dostali na miesta, kde ich organizmus aktuálne potrebuje.

POZN: Prvá vedecká štúdia, ktorá použila stravu blízku paleolitickej ketogénnej diéte, bola publikovaná v roku 1930 (McClellan a Du Bois, 1930). Vilhjalmur Stefansson bol antropológ a arktický cestovateľ. Stefansson a jeho kolega bádateľ Karsten Anderson sa dohodli, že vykonajú oficiálnu štúdiu, aby preukázali, že môžu jesť 100% mäsovú stravu. Počas celého roka ich sledovali pozorovatelia, aby zabezpečili dodržiavanie diéty.
Po skončení neboli zistené žiadne problémy s nedostatkom živín, minerálov a vitamínov. Dvaja muži zostali zdraví; ich črevá zostali normálne, až na to, že ich stolica bola menšia a nezapáchala.

Samozrejme dnes sú dostupné ďalšie vedecké štúdie.

Nutričná hustota a zákerný svet marketingu

Rafinovanosť predajcov nepozná hranice a preto vás musím upozorniť na nasledujúcu skutočnosť. Svet marketingu nepozná etiku a neberie žiadne ohľady na zdravie. Využíva akékoľvek prostriedky na vytvorenie zisku. Preto dnes na trhu nájdete množstvo pochybných výrobkov, ktoré so skutočnou výživou a nutrične hustými potravinami nemajú nič spoločné. Ide len o ukradnutý názov alebo prísľub v popise výrobku.

Tak ako v minulosti na ľudí fungovali slovíčka zdravé, fit, racio, nízkotučné, tak dnes „robia predaje“ práve slová vysokonutričné, nutrične bohaté a pod. Marketing sa vždy dokáže prispôsobiť.

Výrobky v podobe zmesí sušeného proteínu a syntetických vitamínov, minerálov a stopových prvkov absolútne nezodpovedajú kritériám nutričnej hustoty. Vôbec nezáleží, že na krabici je to uvedené. Marketing robí všetko pre to, aby človek tomu aj veril (popis výrobku, obal, zverejňovanie a reklamy) a jeho zisky vďaka naivite a negramotnosti kupujúcich rástli.

Následky nedostatočnej konzumácie stravy bohatej na nutričné látky

Nutričné nedostatky vo výžive môžeme jednoznačne označiť za jednu z najdôležitejších príčin nadváhy, metabolických, chronických a zápalových ochorení. Organizmus dokáže nutričné nedostatky kompenzovať len do určitej doby.

Pritom nejde o nič zložité. Postačí zamerať sa v jedálničku na kvalitné a plnohodnotné potraviny. Plnohodnotné potraviny obsahujúce vo vysokom podiele makronutrienty a mikronutrienty poskytnú dostatočnú a komplexnú výživu aj z malého množstva.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na protizápalové stravovanie. Fascinuje ma ako úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy ZELENINOVÉ PRÍLOHY>> Ak vás zaujíma môj príbeh môžete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov