Aj vám v lete, viac ako inokedy, bliká kontrolka s názvom ženské problémy?
Oprávnene.
Podľa hlásení gynekológov vraj každá jedna žena (áno, dobre počujete) počas svojho života zažije nejakú tú negatívnu „letnú“ skúsenosť, či už z kúpaliska, návštevy verejnej toalety alebo len tým, že „tam dolu“ prechladne.
Hovoríme o celej škále ženských problémov ako zápal močových ciest, pohlavných orgánov a tiež kvasinkových infekciách.
Vďaka takejto negatívnej skúsenosti si už potom žienky nevedia letné zážitky alebo len obyčajné plávanie na plavárni vôbec užiť.
Tiež som to mala takto.
Bála som sa navštevovať kúpaliská a plaváreň, aby som opäť niečo „nechytila“. Každé leto som sa všemožne snažila týmto nepríjemnostiam vyhnúť. V jednom období som si dokonca naivne myslela, že keď použijem tampón, tak ma nič nepríjemné nezastihne.
Samozrejmosťou bolo mať na sebe len suché plavky.
To, čo prenasledovalo mňa, boli najmä kvasinky a neskôr sa pridali aj problémy s močovými cestami. Až keď som zmenila stravovanie na protizápalové, čo si môžete prečítať v mojom príbehu, som tento problém úplne vyriešila.
V minulosti som to riešila tak ako väčšina – snažila sa odstrániť symptómy. Aby som čo najrýchlejšie odstránila problém, a zároveň sa vyhla zabíjaniu času u lekára, som najprv siahla po osvedčených „babských“ receptoch – samozrejme nezabralo. Potom som kúpila niečo v lekárni a keď to neprinieslo výsledok (čo bolo asi najčastejšie) som skončila na antimykotikách alebo antibiotikách.
Toto sa dialo aj niekoľkokrát do roka a navyše niekoľko rokov. Až neskôr som si uvedomila, že stále riešim len symptómy a nie skutočný problém – oslabenú imunitu. Roky som skúmala, čo je za tým. Príčina bola v priepustnosti membrán, ktoré sú zároveň imunologickou bariérou.
POZN: Základnú imunitnú bariéru pre zabránenie vstupu neželaných látok do organizmu tvoria membrány. Nesprávne stravovanie dokáže narušiť imunologické bariéry- hovoríme o membránach na úrovni všetkých tkanív (teda aj slizníc v oblasti močovopohlavných orgánov).
Môj vtedajší gynekológ bol „stará škola“ a okrem receptu na lieky som dostala nasledujúce odporúčania:
V tomto s ním úplne súhlasím, pretože kvasinkám a baktériám, na to, aby sa „tam dolu“ usadili a rozmnožovali, vyhovuje toto „sladké“ prostredie. Je to ich ideálna živná pôda.
Znížiť „cukrovú nálož“ v rámci prevencie celej škály ženských ochorení je úplne ten najjednoduchší, najlacnejší a dokonca najúčinnejší krok. Samozrejme bude to chcieť trošku disciplíny, vytvorenie nových zvykov a možno aj vzdelania v oblasti výživy. (Táto téma by bola na samostatný článok).
Zaujala ma takzvaná protikvasinková strava (podľa odporúčaní, ktoré som našla na nejakej stránke). Moja motivácia bola obrovská a tak som nejaký čas žila bez nasledovných potravín:
Sladidlá, vrátane medu, ovocných štiav, sladkého ovocia
pečivo aj celozrnné + iné výrobky z múky
ryžu, zemiaky, cestoviny
zrejúce a plesnivé syry
fermentované potraviny
všetky potraviny obsahujúce kvasnice – pečivo, kysnuté koláče obsahujúce droždie, pizza, pivo, víno, ocot
No celé to malo len veľmi slabý a len chvíľkový dopad. Kvasinka sa vrátila aj keď som to podporila medicínskymi prípravkami. Navyše, myslela som si, že močové cesty sú už „v cajchu“, o to viac ma prekvapilo u lekára vyšetrenie moču, ktoré na zápal poukazovalo.
Mimochodom
… bola to iba čistá náhoda, že som na to prišla, lebo o odber krvi a moču som požiadala z vlastnej iniciatívy.
Celý problém v poňatí protikvasinkovej diéty bol u mňa ten, že som sa zameriavala na to, čo nesmiem. Trápilo ma to, a priznávam, stresovalo ma to viac ako bolo zdravé – lebo, čo ak mi niečo dôležité bude chýbať?
Až keď som sa viac ponorila do problematiky výživy, začali mi veci dávať zmysel. Vedela som si nastaviť jedlo tak, aby mi nič z nutričného hľadiska nechýbalo, nemala som už v hlave nejaký zoznam čo áno a čo nie. Prestala som sa stresovať. Jedlo mi chutilo.
Je fajn
… vedieť, ktoré potraviny podporujú/nepodporujú vznik zápalových a kvasinkových ochorení. To je prvý dôležitý krok.
Pokiaľ potrebujete presný zoznam nájdete ho tu a je zdarma>>
Druhým veľmi dôležitým krokom je nastaviť si svoje jedlo tak, aby malo dostatok prirodzených nutričných látok: esenciálnych bielkovín, mastných kyselín, minerálov a vitamínov – tieto sa prirodzene nachádzajú v mäse a tuku a to v tej najdostupnejšej forme.
Navyše,
…všetko sa to dá bez akýchkoľvek doplnkov výživy.
Až po správnom zostavení jedla, sa začali diať pozitívne veci. Kvasinky ani zápal „tam dolu“ ma už nikdy nepotrápil. A to na plaváreň chodím celoročne 3 až 4 x do týždňa. V lete bežne plávam v priehrade, tu na Liptove, kde aj pri najvyššej letnej horúčave teplota vody dosahuje max 19 stupňov. Dokonca chodím s vnúčatami aj do bazénu s termálnou vodou. A nič.
Podstata celého ženského problému nespočíva v tom, aby ste sa kúpaliskám vyhýbali, ale v tom, aby si vaša imunita vedela poradiť s akoukoľvek nástrahou prichádzajúcou z vonkajšieho prostredia. Takto bolo naše telo nadizajnované.
Podmienkou je mať v poriadku imunitné bariéry – medzibunkové membrány>>
Pokiaľ vám tieto informácie dávajú zmysel a potrebujete pomoc pri nastavení Protizápalového stravovania na báze mäsa a tuku, rada Vám osobne pomôžem>>
PS – ženy: Protizápalové stravovanie vyrieši nielen problémy s infekciou a kvasinkami, ale zároveň aj s predmenštruačným syndrómom a problémami v klimaktériu ako sú návaly tepla, nadmerné potenie, bolesti hlavy a kĺbov, podráždenosť, nesústredenosť, depresie, nespavosť, závraty a búšenie srdca, pretože týmto stravovaním zároveň riešime hormonálnu rovnováhu.
PS- muži: Zápaly močovopohlavných orgánov sú najčastejšou obštrukciou mužov stredného veku, pokiaľ nemáte záujem v budúcnosti vysedávať v čakárni u uroloóga prevencia je namieste.
Nechty zasiahnuté kvasinkami nie sú len estetickou záležitosťou ale kombináciou poruchy na úrovni imunitnej bariéry a preťažením organizmu v podobe niekoľkoročného návalu glukózy.