Vedeli ste o liečivých účinkoch vývaru?

Ruku na srdce…

Kedy ste naposledy  jedli pravý mäsový vývar? Žiadna kocka bujónu, ale taký naozaj poctivý, veľmi dlho a pomaly varený?

Áno, správny vývar potrebujete variť aspoň 3 hodiny. To je minimálny čas, aby sa do vody uvoľnili častice minerálov a kolagén. Čím dlhšie ho budete variť, tým nasýtenejší a hodnotnejší vývar dostanete.

Z čoho sa varí?

Špikové kosti, rebrá, kĺbové chrupavky a šľachy, chvost, hydinové trupy, krky, krídla, beháky,  žalúdky srdcia, koža – zabezpečia vývaru správne „telo“.

Všimli ste si, že sú to väčšinou časti, ktoré by ste inak nespotrebovali? Niektoré sporovlivé gazdinky si v minulosti odkladali kosti aj z pečeného mäsa a následne ich vyvárali.

A čuduj sa svete, dnes sa vývar z vopred upečeného mäsa a kostí považuje za absolútnu delikatesu, a to kvôli intenzívnejšej chuti a farbe.

Ako si ho pripravíme?

Okrem mäsa budeme potrebovať už len veľký hrniec, vodu a soľ. Umyté časti vložíme do studenej vody, osolíme a privedieme k varu. Presunieme na najmenšiu platničku a na najnižší možný stupeň ohrievania.

Liečivé účinky dostanete miernym a dlhým varením. Pri organizme oslabeným chorobou, varte kľudne aj 12 a viac hodín. Dobrým pomocníkom je aj pomalý hrniec, pripraví vývar počas noci.

kosti

Ktoré korenie a bylinky?

Čierne korenie, nové korenie, ligurček. To je základ, potom môžete robiť rôzne varianty a vyberať podľa výslednej chute: rozmarín, cesnak, bobkový list, kurkuma, kardamón, koriander.

VIETE ČO JE BOUQUET GARNI? Kytička urobená z petržlenovej vňate, čerstvého rozmarínu, zabalená do čerstvého bobkového listu alebo plátku póru, previazaná niťou. Je veľmi praktická, pretože ju po uvarení jednoducho vyberiete. To isté urobíte aj s korením vloženým do sitka na prípravu čaju.

Čo s ním ďalej?

To, že z vývaru pridaním zeleniny pripravíme chutnú polievku, pozná každý. Dôležité je aj vedieť, že vývar nám poslúži ako liečebný nápoj v čase prechladnutia, oslabenia organizmu po prekonaní choroby, anémii, pri nechutenstve, obnove svalstva, slizníc a šliach, kože, posilnení imunity a iných neduhoch spojených s trávením>>.

Azda najdôležitejšia je informácia, že podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a obnovuje činnosť štiepenia bielkovín a mastí, preto v takýchto prípadoch zaraďujeme 1 šálku vývaru aj 3 x denne.

Porucha štiepenia bielkovín sa prejaví alergiami na vajcia, mlieko, orechy, lepok, nadváhou alebo podvýživou, anémiou, únavou, zapáleným akné, ťažobou a inými tráviacimi problémami.

Musí byť vždy čerstvý?

Vývar sa dá ľahko uskladniť. Ak ho ešte horúci nalejete do zaváracích pohárov, zatvoríte a necháte pomaly vychladnúť, vytvoríte podmienky na konzerváciu. Takto vývar vydrží v chladničke cca 5 dní.

Druhá možnosť je urobiť redukciu. Pri varení vývaru použijeme malé množstvo vody alebo vývar necháme bez pokrievky a cca 2/3 vody odparíme. Vznikne veľmi silný bujón vhodný na zamrazenie. Tento je potom potrebné pri príprave polievky a omáčky riediť.

sLEPACI

Čo je na vývare také výnimočné?

Do vývaru sa pri varení dostane:

  1. Z kostí – veľký obsah minerálov: vápnik, horčík, fosfor, draslík a kremík.
  2. Zo spojovacích tkanív – kolagén, glukosamín a chondroitin /plne nahradia tie v doplnkových výrobkoch/
  3. Z kostnej drene, koží a tuku – vitamíny A, K2, mastné kyseliny, železo, zinok, selén, bór, horčík a konjugovaná linolová kyselina (CLA)
  4. Z každej časti sa dostane do vývaru kolagén a široké spektrum aminokyselín.

A to všetko v tej najprirodzenejšej forme pre naše trávenie a výživu tela.

Poznáte KOI KOKU?

Hodnotný vývar je možné pripraviť tiež z plutiev, hláv, koží alebo celých rýb. Jeden výnimočný je z kapra, volá sa KOI KOKU. V Japonsku sa používa ako všeliek (podobne ako u nás klasický vývar:-)). Okrem iného na dýchacie problémy, obnovenie sexuálnej a telesnej vitality, anémiu a tvorbu mlieka dojčiacich matiek.

Na jeho prípravu sa používa celý kapor, vrátane šupín, plutiev a hlavy. Najlepší je menší, čerstvo zabitý, vypitvaný a umytý kus. Rozdeľte ho na menšie časti (aby vošiel do hrnca) a zalejte studenou vodou. Malo by jej byť len toľko, aby bola zarovno s mäsom. Pridajte:

– Po 2 ks mrkvy a petržlenu, ¼ zeler, 1 ks koreň lopúcha, pár lístkov čaju Bancha zabalených v gáze (alebo v kovovom sitku na čaj), soľ a varte až kým kosti nie sú mäkké, približne 6 hodín. Na skrátenie času varu môžete použiť tlakový hrniec.

Vyberte gázu/sitko s čajom a polievku rozmixujte. Vznikne hustý bujón, ktorý nalejte do malých nádob (pre 1 osobu 2 PL), vhodných do mrazničky. Zmrazené kocky potom pridávajte do zeleninových polievok 2 až 3 krát do týždňa. Polievku je vhodné ochutiť zázvorovou šťavou.

Vývar a chudnutie

V poslednej dobe sa vývar stáva trendy najmä pri zdravom životnom štýle a prirodzenom chudnutí. Vývar totiž naštartuje metabolizmus a rýchlejšie spaľovanie vlastných tukových zásob. Okrem toho jeho minerálová a kolagénová skladba zabezpečí energiu dodanie prirodzených živín a pokožka po redukcii hmotnosti neostáva ovisnutá.

PS1: Ako vyťažiť maximum z metabolizmu, ktorý funguje na tuku, takzvanej ketóze nájdte tu>>

PS2: Pridajte sa k nám na FB a sledujte najnovšie informácie o tom, ako sa cítiť skvele, za pomoci vhodne zvoleného jedla. Stránka má názov Cítim sa skvele. Máme aj spoločnú FB skupinu, v ktorej sa vzájomne podporujeme, s názvom: Protizápalové stravovanie>>

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na protizápalové stravovanie. Fascinuje ma ako úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy ZELENINOVÉ PRÍLOHY>> Ak vás zaujíma môj príbeh môžete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov