Kedy ste naposledy jedli pravý mäsový vývar? Žiadna kocka bujónu, ale taký naozaj poctivý, veľmi dlho a pomaly varený?
Áno, správny vývar potrebujete variť aspoň 3 hodiny. To je minimálny čas, aby sa do vody uvoľnili častice minerálov a kolagén. Čím dlhšie ho budete variť, tým nasýtenejší a hodnotnejší vývar dostanete.
Špikové kosti, rebrá, kĺbové chrupavky a šľachy, chvost, hydinové trupy, krky, krídla, beháky, žalúdky srdcia, koža – zabezpečia vývaru správne „telo“.
Všimli ste si, že sú to väčšinou časti, ktoré by ste inak nespotrebovali? Niektoré sporovlivé gazdinky si v minulosti odkladali kosti aj z pečeného mäsa a následne ich vyvárali.
A čuduj sa svete, dnes sa vývar z vopred upečeného mäsa a kostí považuje za absolútnu delikatesu, a to kvôli intenzívnejšej chuti a farbe.
Okrem mäsa budeme potrebovať už len veľký hrniec, vodu a soľ. Umyté časti vložíme do studenej vody, osolíme a privedieme k varu. Presunieme na najmenšiu platničku a na najnižší možný stupeň ohrievania.
Liečivé účinky dostanete miernym a dlhým varením. Pri organizme oslabeným chorobou, varte kľudne aj 12 a viac hodín. Dobrým pomocníkom je aj pomalý hrniec, pripraví vývar počas noci.
Čierne korenie, nové korenie, ligurček. To je základ, potom môžete robiť rôzne varianty a vyberať podľa výslednej chute: rozmarín, cesnak, bobkový list, kurkuma, kardamón, koriander.
VIETE ČO JE BOUQUET GARNI? Kytička urobená z petržlenovej vňate, čerstvého rozmarínu, zabalená do čerstvého bobkového listu alebo plátku póru, previazaná niťou. Je veľmi praktická, pretože ju po uvarení jednoducho vyberiete. To isté urobíte aj s korením vloženým do sitka na prípravu čaju.
To, že z vývaru pridaním zeleniny pripravíme chutnú polievku, pozná každý. Dôležité je aj vedieť, že vývar nám poslúži ako liečebný nápoj v čase prechladnutia, oslabenia organizmu po prekonaní choroby, anémii, pri nechutenstve, obnove svalstva, slizníc a šliach, kože, posilnení imunity a iných neduhoch spojených s trávením>>.
Azda najdôležitejšia je informácia, že podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a obnovuje činnosť štiepenia bielkovín a mastí, preto v takýchto prípadoch zaraďujeme 1 šálku vývaru aj 3 x denne.
Porucha štiepenia bielkovín sa prejaví alergiami na vajcia, mlieko, orechy, lepok, nadváhou alebo podvýživou, anémiou, únavou, zapáleným akné, ťažobou a inými tráviacimi problémami.
Vývar sa dá ľahko uskladniť. Ak ho ešte horúci nalejete do zaváracích pohárov, zatvoríte a necháte pomaly vychladnúť, vytvoríte podmienky na konzerváciu. Takto vývar vydrží v chladničke cca 5 dní.
Druhá možnosť je urobiť redukciu. Pri varení vývaru použijeme malé množstvo vody alebo vývar necháme bez pokrievky a cca 2/3 vody odparíme. Vznikne veľmi silný bujón vhodný na zamrazenie. Tento je potom potrebné pri príprave polievky a omáčky riediť.
A to všetko v tej najprirodzenejšej forme pre naše trávenie a výživu tela.
Hodnotný vývar je možné pripraviť tiež z plutiev, hláv, koží alebo celých rýb. Jeden výnimočný je z kapra, volá sa KOI KOKU. V Japonsku sa používa ako všeliek (podobne ako u nás klasický vývar:-)). Okrem iného na dýchacie problémy, obnovenie sexuálnej a telesnej vitality, anémiu a tvorbu mlieka dojčiacich matiek.
Na jeho prípravu sa používa celý kapor, vrátane šupín, plutiev a hlavy. Najlepší je menší, čerstvo zabitý, vypitvaný a umytý kus. Rozdeľte ho na menšie časti (aby vošiel do hrnca) a zalejte studenou vodou. Malo by jej byť len toľko, aby bola zarovno s mäsom. Pridajte:
– Po 2 ks mrkvy a petržlenu, ¼ zeler, 1 ks koreň lopúcha, pár lístkov čaju Bancha zabalených v gáze (alebo v kovovom sitku na čaj), soľ a varte až kým kosti nie sú mäkké, približne 6 hodín. Na skrátenie času varu môžete použiť tlakový hrniec.
Vyberte gázu/sitko s čajom a polievku rozmixujte. Vznikne hustý bujón, ktorý nalejte do malých nádob (pre 1 osobu 2 PL), vhodných do mrazničky. Zmrazené kocky potom pridávajte do zeleninových polievok 2 až 3 krát do týždňa. Polievku je vhodné ochutiť zázvorovou šťavou.
V poslednej dobe sa vývar stáva trendy najmä pri zdravom životnom štýle a prirodzenom chudnutí. Vývar totiž naštartuje metabolizmus a rýchlejšie spaľovanie vlastných tukových zásob. Okrem toho jeho minerálová a kolagénová skladba zabezpečí energiu dodanie prirodzených živín a pokožka po redukcii hmotnosti neostáva ovisnutá.
PS1: Ako vyťažiť maximum z metabolizmu, ktorý funguje na tuku, takzvanej ketóze nájdte tu>>
PS2: Pridajte sa k nám na FB a sledujte najnovšie informácie o tom, ako sa cítiť skvele, za pomoci vhodne zvoleného jedla. Stránka má názov Cítim sa skvele. Máme aj spoločnú FB skupinu, v ktorej sa vzájomne podporujeme, s názvom: Protizápalové stravovanie>>