POZOR! Zľava 20 % na knihu ZELENINOVÉ RECEPTY pri zadaní kódu: MAJ2021

Mlieko áno alebo nie?

Aj vy ste sa už stretli s touto takmer hamletovskou otázkou: „Máme alebo nemáme piť mlieko iných cicavcov?“

Niekto si účinky mlieka vychvaľuje a iný ho zatracuje.  Niekto tvrdí, že bez mlieka nebude mať dostatok vápnika. Niekto verí na prospešnosť probiotík. Niektorým mlieko a výrobky nechutia a pre niekoho sú jedinečnou lahôdkou.

Čo je to s tým mliekom?

No a ešte je tu veľká skupina tých, ktorý mlieko nemôžu.

Ako je možné, že v niektorých častiach sveta vôbec mlieko nekonzumujú? A naopak, Bulharským roľníkom sa pripisuje dlhý a produktívny život, predovšetkým dennej konzumácii jogurtu.

Veriť nutričným hodnotám, alebo odporúčaniam?

Najlepšie bude, keď sa na to pozrieme z hľadiska trávenia. Pretože pre nás nie je potrebné vedieť z akých zložiek sa mlieko skladá, ale to, ako si s ním naše telo „poradí“ pri rozklade a následnom využití.

Okrem vody, tuku a bielkovín mlieko obsahuje mliečny cukor – laktózu. (Podrobne o cukre tu>>). Je to zložitý cukor a aby ho naše telo mohlo využiť, potrebuje ho rozložiť na jednoduché molekuly. K tomu využíva enzým laktáza.

Tento enzým ľuďom s tráviacimi problémami chýba a preto nedochádza k štiepeniu. Nerozložené časti sa nemôžu vstrebať a začnú kvasiť. Následný scenár si môžeme ľahko domyslieť. (nafukovanie, hnačka, alergia, podráždená koža, produkcia hlienu a iné)

Prečo nemajú Bulharský vidiečania takýto problém?

Je to jednoduché, konzumujú fermentované mlieko – jogurt, ktorý sa pôsobením baktérií Lactobacillus bulgaricus  v symbióze zo Strepcoccus salivarius sp. Thermophilus už dopredu postaral o rozloženie laktózy. Premena laktózy na galaktózu trvá 24 hodín.

Konzumáciu fermentovaných mliečnych výrobkov preferujú aj v iných krajinách: kefír na Kaukaze, mazun v Arménsku, kumiss v Strednej Ázii, lassi v Indii.  K rozloženiu laktózy dochádza aj pri dostatočne dlhom čase pri prirodzenom zrení syra.

Mlieko a mozog

Nemôžete jesť ani fermentované mliečne výrobky? Možno to spôsobuje nedostatočná činnosť žalúdka, ktorý nedokáže stráviť mliečnu bielkovinu. Nestrávená bielkovina sa dostane do krvi v podobe kazeomorfínu a takto môže pôsobiť na funkcie mozgu.

Prečo niektorým ľuďom nerobí konzumácia mlieka problém?

  • Ich črevá sú osídlené správnou črevnou flórou, ktorá sa zúčastňuje na celom procese trávenia, vstrebávania a vylučovania>>
  • Majú dostatok žalúdočnej kyseliny na rozklad kazeínu – mliečnej bielkoviny.

Všetci môžeme mať v poriadku tráviaci systém, záleží na tom, čo sme pre to ochotní urobiť>>

Zloženie výrobku biely jogurt

jogurt zloženie

Nástrahy potravinového priemyslu

Ak v tomto článku hovorím o mlieku a mliečnych výrobkoch, určite tým nemyslím výrobky, ktoré len nesú tento názov. Pozreli ste si niekedy čo kupujete? Nie je to náhodou zmes sušeného mlieka, modifikovaného škrobu, želatíny, cukru, dochucovadiel a farbív?

Tavené a spracované syry si ani nezaslúžia takýto názov . Pre náš organizmus sú obrovskou záťažou z dôvodu pridania vysokého podielu soli, emulgátorov a ochucovadiel.

Z čoho má radosť naša črevná flóra?

Sú to predovšetkým fermentované výrobky, jogurty a syry z mlieka pasúcich sa kráv, oviec a kôz. Najkvalitnejšie sú dlho zrejúce tvrdé syry a domáci jogurt, ktorý si viete ľahko pripraviť aj doma >>

Treba však dávať pozor. Aj tie najkvalitnejšie mliečne výrobky nie sú vhodné pri poruchách trávenia, vyprázdňovania, alergiách, ekzémoch a autoimunitných ochoreniach.

Pri akejkoľvek reakcii po mliečnych výrobkoch je zrejmé, že vaša črevná flóra nie je v poriadku>>

Mlieko je v tom nevinne

Najčastejšou otázkou v súvislosti z mliekom je, či mlieko zahlieňuje. Odpoveď môže byť aj áno aj nie. Záleží na tom, v akom stave máme črevnú flóru a enterocyty, ktoré vytvárajú potrebné enzýmy. Ak naše telo nedokáže štiepiť mliečny cukor, potom dávame šancu rozmnožovaniu nežiadúcim patogénnym baktériám. Vytváranie hlienu je len obranná činnosť slizníc, kde sa tieto baktérie nachádzajú. Prečo je v tom mlieko nevinne? Pretože rast týchto baktérií výrazne podporuje aj konzumácia zložitého cukru>>

PS: Potrebujete rýchly a učinný tip na chudnutie? Prečítajte si e-book Prečo nemôžete schudnúť>>

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.