Candida a iné mikroskopické huby

Alebo ako som sa navždy zbavila kvasinkovej infekcie (mykózy)

Sú veci, ktoré vám dokážu poriadne strpčiť život. Jednou z nich je aj premnoženie kvasinky s názvom Candida albicans. Opakujúca sa mykóza, nepríjemné svrbenie, zažltnuté nechty, zmeny na koži, povlak na jazyku, či dokonca tráviace problémy – s týmto všetkým potrápila Candida aj mňa.

Keď sa však život dostal do normálu, už som si na tieto nepríjemnosti ani nespomenula.

Uvedomila som si však, že rovnaký problém ako sa mala v minulosti ja, trápi aj ďalších ľudí a nevedia si pomôcť. Kupujú si rôzne prípravky, užívajú lieky, ale všetko účinkuje krátkodobo alebo vôbec. Rozhodla som sa teda podeliť o skúsenosť ako to zafungovalo mne a hlavne, prečo mi to funguje doteraz.

Candida – prvá skúsenosť

Je to už veľmi dávno, čo som mala mykózu prvýkrát. Dodnes si pamätám slová gynekológa: „Nejedzte sladké, kysnuté a žiadne verejné kúpaliská!“ Bol to už starý pán, tesne pred dôchodkom, dôverovala som mu, a teda som ho poslúchla. Nejedla som sladké, kysnuté som obmedzila a na dlhé obdobie som mala od kvasinkovej infekcie pokoj.

Neskôr prišla „moja diagnóza“ a s ňou aj kopa liekov, čo bol ideálny štart pre neustále opakovanie kvasinkových infekcií. Candida ma nútila často navštevovať gynekológa, pretože akákoľvek domáca liečba bola neúčinná.

Môj lekár vedel, že ak užívam pravidelne istý druh lieku, tieto stavy sa budú opakovať, preto som pár receptov bez dátumu mala „pre prípad“ doma. Tiež mi odporučil naučiť sa s tým žiť! 🙁

Nemusím vám ani hovoriť, že plavárne a kúpaliská som zďaleka obchádzala. Môj strach, že by som zase mohla „chytiť mykózu“, mal veľké oči. Nevedela som, že tento pohľad je úplne mylný. Kúpaliská za to nemôžu!

Žiaľ, málokto vie rozoznať následok od príčiny skutočného problému.

Candida labicans a jej prejavy
Kde je skutočný problém?

Nechty zničené mykózou

Veľmi rada som športovala, bavili ma najmä lyže. Po zimnej sezóne som spozorovala na nechtoch zhrubnutý konček nechta sfarbený na žlto. Pedikérka mi povedala, že je to nechtová mykóza a niečo mi na to dala.

Všetko sa ešte zhoršilo po tom, ako som sa začala stravovať podľa zásad makrobiotiky. Nechtová mykóza sa rozšírila, objavila sa na ďalšom palci a aj na nechtoch na rukách. Tieto síce neboli sfarbené na žlto, ale pod nechtami sa držala akási tekutina.

Riešila som to návštevou lekárky a okrem antimykotík som vyfasovala aj nejakú vodičku a „brúsny papier“. Týmto som si musela nechty obrúsiť až potiaľ, kým sa neobjaví zdravá koža. Viete si to predstaviť? Moje nechty vyzerali akoby som si ich do polovice obhrýzla. Poriadne som sa hanbila.

Mykóza na rukách po tejto kúre ustúpila. Ale tie nohy! Nie a nie sa toho zbaviť. Začala som uvažovať nad „liečbou“ laserom. O nejakej hube, či kvasinke Candida som nemala tušenie.

Svetielko nádeje

Problém s Candidou pretrvával niekoľko rokov. Až na začiatku protizápalového stravovania (vtedy SCD) som sa v knihe Systém trávenia a psychológie dočítala o kvasinke s názvom Candida albicans. Tieto informácie mi začali dávať zmysel. Okamžite mi to docvaklo – lieky, moja vysokosacharidová strava, stres.  Candide sa u mňa darilo ako imperátorke – dobývala čoraz väčšie územia.

Ako to celé zastaviť? Nepomáhali lieky, mastičky, vodičky, odstránenie poškodených častí nechtov, pravidelný kúpeľ nôh, utieranie prstov do úplného vysušenia, vydezinfikovanie všetkých topánok, užívanie zaručených prípravkov, atď. Bolo toho naozaj veľa, čo som podnikla.

Neriešila som problém, ale len následok. Riešila som už len vonkajšie prejavy, namiesto odstránenia vnútornej príčiny spôsobenej hlavne nesprávnym stravovaním.

V mojom živote som sa naučila jednu dôležitú vec: „Viac ako boj pomáha poznanie, ako funguje príroda.“

Čo je Candida?

Je to jednobunková kvasinka. Kvasinky spolu s plesňami a dermatofytmi patria medzi mikroskopické huby.

Baktérie, kvasinky a iné mikroorganizmy žijú všade okolo nás (v pôde, vzduchu, na rastlinách, živočíchoch, predmetoch, …), a tiež sú súčasťou nášho vnútra. Žijú na našej pokožke, slizniciach, či vo vnútri tráviaceho traktu. Candida albicans je prirodzenou súčasťou ľudského mikrobiómu.

Problém nastáva len pri jej premnožení, čo má za následok kvasinkovú infekciu. K premnoženiu kvasinky dochádza za určitých podmienok = vytvorenie vhodného prostredia. Toto je identické pre každé hubové ochorenie kože.

POZN: Zaujímavým faktom je odlišnosť húb od rastlín, ich fungovanie sa podobá viac živočíchom, pretože zásobnou látkou ich buniek je glykogén (zásobný cukor), rovnako ako u živočíchov>>

Pod vhodným prostredím rozumieme faktory ako:

  • optimálna teplota a vlhkosť
  • vhodná acidita (PH, kyslosť)

Na lepšie pochopenie si zájdime do prírody a pozrime sa na „život“ húb. Niektorým sa darí lepšie v ihličnatých lesoch (kyslá pôda), niektorým na lúke a niektoré dokážu rásť len na strome (drevokazné huby). Niektoré rastú len v určitom ročnom období a prevažná väčšina má rada dostatočne vlhké a teplé prostredie.

Príklad: Ak by ste chceli doma pestovať hlivu ustricovú, nebudete úspešný, ak ju vysadíte do zeme. Musíte jej vytvoriť vhodné podmienky – naočkovať na vhodné drevo, zabezpečiť ideálnu vlhkosť, tienisté miesto, … Vhodné prostredie teda vedie k zdarnému rozmnožovaniu húb. Toto platí aj pre mikroskopické huby, vrátane kvasiniek.

Rozhodujúce je PH

To, že sa kvasinkám darí v teplom a vlhkom prostredí je známe. Tento faktor sa nám až tak nepodarí ovplyvniť, nakoľko nemôžeme zmeniť teplotu tela a ani tá vlhkosť sa nedá vždy ovplyvniť (potenie v topánkach, prirodzene vlhké sliznice).

Poďme teda na druhý faktor. Ph vyjadruje mieru kyslosti alebo zásaditosti tekutín a to stupnicou od 0 po 14. Úroveň 7 – označuje neutrálnu kyslosť, všetky čísla smerom k nule označujú kyslé a čísla nad 7 zásadité prostredie.

Aj tekutiny, sliznice, povrch ľudského tela majú určité Ph. Napríklad:

  • sliny 6,5 – 7,4
  • pošva 3,8 – 4,5
  • krv 7,35 – 7,45
  • pokožka 5,5
  • moč 5,5 – 6,5

Určite ste už počuli, že vychýlenie hodnoty PH krvi môže mať fatálne následky, preto má náš organizmus určité „páky“, aby k tomu nedošlo. Ide o zložitý chemický proces, ktorý nie je pre náš článok dôležitý, ide skôr o to, aby ste vedeli, že organizmus sa vždy snaží o vrátenie PH do pôvodného stavu prirodzeným regulačným procesom. Podrobnejšie vysvetlenie nájdete tu>>

Podobne je to aj s vychýlením acidity na iných miestach tela. Ph pokožky sa môže zmeniť napríklad kontaktom rúk s príliš agresívnym čistiacim prostriedkom, ale po čase sa opäť vráti na pôvodnú hodnotu PH 5,5.

V pošve máme kyslé prostredie medzi 3,8 až 4,5. Toto kyslé prostredie nás chráni pred vonkajšími baktériami, a zároveň umožňuje život prospešným baktériám.

Ak sa určitými vplyvmi, o ktorých si povieme neskôr, toto prostredie dlhodobo zmení a stúpne nad hranicu 4,5, pôvodné „kyslomilné“ baktérie sa oslabia a začnú sa rozmnožovať tie, ktorým vyhovuje vyššie Ph. Toto je napríklad vhodná pôda pre Candidu, ale aj pre iné kvasinky, či baktérie spôsobujúce infekciu.

Toto isté môžeme pozorovať aj na koži a nechtoch. Hubové ochorenia sa držia na miestach, kde je dlhodobo narušené Ph pokožky.

PS: Liečba infekcií močových ciest je založená na ovplyvňovaní Ph močových ciest. Brusnice alebo prípravky z nich sú ako potravina veľmi kyslé, a preto sa táto „prebytočná“ kyslosť, v rámci regulácie, vylučuje močom. Tento ovplyvní Ph slizníc močových ciest, čo následne zamedzí rozmnožovaniu baktériám, ktoré infekciu spôsobujú.

Čo má vplyv na zmenu Ph?

Lieky – akýkoľvek chemický zásah do ľudského organizmu pôsobí negatívne. Žiaľ, patria sem naozaj všetky lieky, antikoncepciu nevynímajúc.

Stres – vysoké hladiny adrenalínu ovplyvňujú iné hodnoty hormónov, a tiež hladinu glukózy. K stresu môžeme zaradiť aj cestovanie v klimatizovaných dopr. prostriedkoch, či vynakladanie vysokej fyzickej záťaže.

Zdravotný stav – chronické ochorenia, poruchy metabolizmu, choroby súvisiace s trávením, nezdravé jedlo, alkohol, káva, …

Výživa jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Candida má rada cukor v akejkoľvek podobe.

Prejavy hubových ochorení

Zmeny na koži najmä medzi prstami na nohách, rukách, v oblasti slabín – popraskaná koža, olupovanie, svrbenie, štípanie, vytváranie máp z odlišným zafarbením

Sliznice – biele ohraničené mapy na jazyku, pošva – svrbenie, výtok

Nechty – oddeľovanie nechta od kože, tekutina pod nechtami, žlté zhrubnuté časti nechtov

Nová stratégia

Prestala som bojovať mastičkami a vodičkami, ktorými som len maskovala ozajstný problém. Za skutočné odhalenie problému vďačím knihe Syndróm trávenia a psychológie, ktorá ma nasmerovala na nízkosachardové stravovanie. Z nej získaných informácií som si upravila jedálniček nasledovne:

  1. Vynechala som všetky prílohy: pečivo, cestoviny, ryžu, zemiaky, neskôr aj batáty, škrobovú a solanínovú zeleninu
  2. Namiesto príloh a pečiva som zaradila zelenú zeleninu: uhorky, cuketu, brokolicu, kel hlávkový, kel ružičkový, občas aj zelenú strukovú fazuľku, kapustu, všetky druhy listových šalátov, a tiež kvasenú zeleninu (nie, nemá nič spoločné s premnožením kvasiniek – vytvára vhodné kyslé prostredie).
  3. Minimalizovala som ovocie. Dopriala som si každý druhý deň 1 šálku bobuľového ovocia, niekedy ani to.
  4. Začala som variť pravé husté a mastné mäsové vývary>>.
  5. Zaradila som tuky, ktorých som sa pred tým stránila. Jedlá som pripravovala na bravčovej masti, slaninke a k vajciam som si dopriala škvarky.
  6. S množstvom mäsa som to nepreháňala. Stavila som na kvalitu a naučila sa jesť aj mastné časti mäsa (najviac mi chutili hovädzie rebrá). Koľko mäsa potrebujete je v tomto článku>>
  7. Počet jedál som znížila z piatich na 3 a neskôr len na 2.
  8. Vynechala by som aj kávu a mliečne výrobky, ale v tom čase som ich našťastie nekonzumovala, tak to bolo ľahšie.

Táto stratégia ma nadobro zbavila gynekologických problémov, vrátane mykóz. Navštevovala som plaváreň 3 aj 4krát do týždňa a žiadny problém. Nechty na nohách mi postupne odrástli a dodnes sú zdravé.

Celá kúra takýchto veľmi poškodených nechtov trvala cca 6 mesiacov.

Zásluhu na tom má stravovanie, z ktorého som si vytvorila nový životný štýl, a v tom vidím záruku, že sa mi tieto problémy už nikdy nezopakovali.

Myslíte si, že vy by ste to nedokázali?

Ja som presvedčená, že áno. Ak dokážete zjesť

– pravý mäsový vývar bez rezancov>>

– praženicu, či volské oko so slaninou bez chleba  

– kačicu, hus alebo pečený bôčik len s kapustou, bez knedle

– husaciu pečienku so zeleninovou plackou

– steak alebo minútku s čerstvým šalátom

– kura s karfiolovou ryžou>>

– grilované mäso s falošnými zemiakmi>>

Potom vám nič nebráni, aby ste sa konečne zbavili všetkých nepríjemných ochorení spojených s premnožením kvasinky Candida albicans, prípadne inými mikroskopickými hubami, či dokonca plesňami.

Žiadne lieky, žiadne doplnky výživy, iba kvalitné poctivé jedlo!

Protizápalové stravovanie

Ako začať protizápalové stravovanie

Neviete ako na to? Stiahnite si dokument, kde nájdete praktické informácie a vzorový jedálniček>>

  • pre dámy
  • pre pánov

Zdroj: Natasha Campbell: Systém trávenia a psychológie, wikipédia, biopédia,

Článok nereprezentuje lekárske alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.