Ovocie, smoothie, šťavy a fruktóza

Či sa zaujímate o zdravé stravovanie alebo nie, toto by ste mali vedieť. Konzumovať ovocie, smoothie, či ovocné šťavy nemusí byť vhodné pre každého. Tiež samotná fruktóza ako náhrada rafinovaného cukru (sacharózy) v priemyselne vyrábaných výrobkoch sa v poslednom období stáva obrovským problémom.

Poďme sa v tomto článku posvietiť na problematiku zvanú OVOCIE A JEHO PODOBY.

„Ovocie je zdravé!“ Naozaj?

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že človek môže jesť ovocie v neobmedzenej miere. Pravdou však je, že cukor obsiahnutý v ovocí môže byť za vznikom mnohých zdravotných komplikácií.

Snáď v každom článku nájdete informácie o tom, že ovocie je plné vitamínov, minerálov, prospešných antioxidantov a fytonutrientov, a preto by ste ho mali konzumovať v hojnom množstve. S prvou časťou vety môžem čiastočne súhlasiť, no s druhu časťou vety už nie.

Dôvod je prostý. Dnešné ovocie už totiž nemá nič spoločné s tým, ktoré rástlo v minulosti. Pôvodné plané ovocie bolo skôr trpké a kyslé. (Dnes ešte trnky, arónia, brusnice, …). Táto chuť bola spôsobená vysokým obsahom prospešných prirodzených antioxidantov v podobe polyfenolov.

Ovocie tiež bolo dostupné iba v čase, keď dozrievalo. Všetko sa však vyvíja a rozprávka O dvanástich mesiačikoch sa pred niekoľkými rokmi stala neaktuálna. Človek zatúžil po niečom lepšom, sladšom, šťavnatejšom, väčšom, a hlavne dostupnom v každom ročnom období.

Tieto vylepšenia priniesli ovociu viac negatív ako pozitív: obsahujú priveľa cukru a primálo antioxidantov. Navyše ovocie kúpené a prepravené cez pol zemegule obsahuje ešte ďalšie neželané prídavky- chémiu, na vyvolanie dozrievania a tiež vylepšenie farby.

Druhý a hlavný dôvod je obsah sacharidov obsiahnutom v ovocí.

Teší ma! Ja som fruktóza

Ak chcete niekoho bližšie spoznať, najlepšie je priamo sa s ním zoznámiť. V ovocí nájdeme sacharid zvaný fruktóza. Aký význam má pre človeka a čím sa vyznačuje nájdeme veľmi výstižne popísané v knihe Dr. Davida Perlmuttera: Zdravý mozog:

 „ Zo všetkých prirodzene sa vyskytujúcich sacharidov je fruktóza najsladšia. Ale na rozdiel od toho, čo si o nej zrejme myslíte, nemá vysoký glykemický index. Faktom je, že má najnižší GI zo všetkých prirodzených cukrov, pretože väčšinu fruktózy metabolizuje pečeň. Nemá teda okamžitý efekt na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu. To však fruktózu nijako neobhajuje. Početné štúdie dokazujú, že fruktóza je spojená so zhoršenou glukózovou toleranciou, inzulínovou rezistenciou, vysokým obsahom tuku v krvi a hypertenziou. Je obrovskou záťažou pre pečeň a pankreas. Jedným z rizík takejto záťaže je tvorba kyseliny močovej, dôsledok spojený s vysokým krvným tlakom, dnou, obličkovými kameňmi, zápalmi. Navyše fruktóza nespúšťa tvorbu hormónov, ktoré regulujú metabolizmus, a tak strava bohatá na fruktózu vedie k metabolickým problémom.“

Podľa najnovších výskumov za nedostatok vit. D je zodpovedná fruktóza, ktorá bráni zmene neaktívneho vitamínu na aktívny. Tento objav mení aj dlho zaužívaný názor na vystavovanie sa slnečnému svetlu. Určite odporúčam prečítať celý článok, ktorý vyšiel v súvislosti s Koronavírusom>>

Na základe tohto poznatku by fruktózu do svojho jedálnička nemali zaraďovať ľudia s:

  • nadváhou a neustálou chuťou na sladké
  • kvasinkami, premnoženou Candidou a SIBO
  • oslabeným trávením (plyny, nafukovanie, hnačky, HIT, reflux)
  • ochorením čriev
  • akýmkoľvek zápalom
  • oslabenou imunitou a autoimunitou
  • heperglykémiou aj hypoglykémiou
  • zvýšenou kyselinou močovou, dnou
  • poruchami pečene, vrátane steatózy
  • vysokým tlakom

PS: Pozor, fruktózu neobsahuje len ovocie. V tomto článku možno nájdete dôvod, prečo sa nemôžete zbaviť intenzívneho hladu.

Koncentrovaná fruktóza

Ak je človek zdravý a navyše fyzicky aktívny, dať si občas nejaké to ovocie nie je žiadna tragédia. Vláknina a voda obsiahnutá v ovocí pôsobí ako nejaká brzda a spomalí absorbciu fruktózy.

Problémom sa stáva priemyselne spracované sladidlo vo forme glukózovo- fruktózového sirupu. Tento je asi dvadsaťkrát sladší než rafinovaný cukor a trikrát lacnejší.

Ako sa hovorí: „No nekúp to!“

Tento sirup, mimochodom vyrobený z GMO kukurice (nájdete ho aj pod skratkou HFCS = high fructose corn syrup) sa s obľubou pridáva do sladených nápojov, džúsov, nápojov a do jedla určeného pre deti, výrobkov pre diabetikov, sušienok, fit produktov, pečiva, cereálií, mliečnych a dokonca niektorých mäsových výrobkov.

Ďalšie nebezpečenstvo priemyselne vyrábanej fruktózy spočíva v tom, že sa v nej objavili ťažké kovy. A tu sa už oplatí pozrieť na zloženie výrobku, ktorý hodláte vy alebo vaše deti skonzumovať. Ako si vyberať výrobky bez zbytočného zdržiavania sa v obchode nájdete v tomto článku>>

Fruktóza sa tiež podieľa na starnutí a zápale procesom zvanom glykácia. Glykácia je proces, v ktorom sa cukry viažu k bielkovinám. Napríklad týmto procesom sa tvoria zjazvené tkanivá, nazývané plaky. Proces je tiež spájaný s chronickými zápalmi, ktoré môžu aktivovať imunitný systém.

Fruktóza má naozaj „kvalitnú sladivosť“. Problémom je, že obchádza regulačné hormóny nasýtenia, nedochádza ku komunikácii s mozgom, čo vyvolá ďalšiu potrebu jedenia. Stretli ste sa s tým? Zjete jablko a o chvíľu pocítite oveľa intenzívnejší hlad.

Odšťavené ovocie a smoothie

K ovocnej téme patrí aj pitie ovocných štiav. Nadšencov odšťavovania asi nepoteším. Šťava bude obsahovať vysokú koncentráciou fruktózy. Možno nie je náhoda, že práve v jeseni, keď sa lisujú ovocné šťavy, dochádza k nárastu zápalu močových ciest.

Veľmi podobné to bude aj so smoothie a to nielen z ovocia, ale aj zo zeleniny.

V obidvoch prípadoch sa prikláňam k tvrdeniu, že ak má človek zuby, mal by tuhú potravu najprv pohrýzť a až potom prehltnúť. Pri prežúvaní potravy dochádza k výmene informácií a tráviace orgány sa tak môžu dopredu pripraviť na prichádzajúcu potravu. Absencia slín pri pití jedla môže spôsobiť nepripravenému tráviacemu ústrojenstvu šok, a preto sa veľmi často stáva, že prichádza nevoľnosť.

Jedno jablko denne?

Určite čakáte nejaké odporúčanie, aké množstvo ovocia si denne môžete dopriať. Je to veľmi individuálne a hlavne je potrebné zvážiť zdravotný stav a celkovú fyzickú kondíciu. Na tomto mieste je vhodné uvedomiť si, že ovocie nie je až taký zázrak, ako sa o ňom tvrdí. Ak vo vašom jedálničku ovocie chýba, je to v mnohých prípadoch len dobre.

Ak by ste predsa dostali chuť, 1 šálka drobného ovocia úplne postačí.

Kapacita na spracovanie fruktózy je 25 g na deň. Ľudia s poruchami trávenia majú túto kapacitu do značnej miery obmedzenú. Ide o malabsorpciu fruktózy, čo sa prejaví nafukovaním, hnačkami. Spôsobuje to nespracovaná fruktóza, ktorá je zároveň potravou pre patogénne baktérie vyrábajúce metán.
Fruktóza, nadúvanie

Podľa akých kritérií si ovocie a plody vyberať?

Konzumáciu ovocia nemusíte úplne zavrhnúť a to najmä ľudia, ktorí nemajú žiadny zdravotný problém. Tu je pomôcka, podľa ktorej sa ľahko zorientujete v ovocí a jeho produktoch.

BEZPEČNÉ
/aj s prípadnými zdravotnými komplikáciami a to max 1 šálka denne/:

  1. Veľmi prospešné s vysokým obsahom antioxidantov
    Všetky divokorastúce plody: lesná jahoda, malina, čučoriedka, brusnica, černica, trnka, šípka, arónia, rakytník, …
  2. Prospešné z hľadiska nízkeho obsahu sacharidov
    Drobné bobuľové ovocie, ideálne z vlastnej záhrady s nízkou mierou šľachtenia: jahody, maliny, ríbezle, egreše, černice, … Z dovážaného: limetka, citrón v bio kvalite.
  3. Prospešné z hľadiska vysokého obsahu zdravých tukov: avokádo, olivy, kokos.
    Vo všetkých bodoch je povolená úprava: mrazenie a šetrné zaváranie bez cukru.

NUTNÉ ZOHĽADNIŤ ZDRAVOTNÝ STAV
/pre zdravých a fyzicky aktívnych/:

  1. Ide o takmer všetky ostatné druhy ovocia a plodov, od tých exotických až po naše tradičné ako čerešne, slivky, marhule, broskyne, kyslé jablká.
    Do tejto kategórie by som zaradila aj vodný a cukrový melón, paradajky. Z botanického hľadiska je to zelenina, ale podiel fruktózy je pomerne vysoký. Ak sa rozhodnete pre ich konzumáciu, uprednostnite chemicky neošetrené z vlastnej záhrady.
  2. Ovocie s vysokým obsahom fruktózy – viac ako 10 g/kus. Tu patrí: mango, figy, hrozno stolové (veľkoplodé), hruška, sladké odrody jabĺk, papája, hurmi kaki.
  3. Sušené plody a džemy. Proces odparovania nadbytočnej vody je asi najstarším spôsobom uchovávania potravy. Odparením vody však automaticky dochádza ku koncentrácii fruktózy. Ovocie sa zmenší a vy ste odrazu schopní zjesť namiesto dvoch marhúľ aspoň sedem sušených. Okrem problémov s koncentrovanou fruktózou sa u sušených plodov môžete stretnúť s látkou nazvanou sorbitol, ktorá bráni vstrebávaniu fruktózy. Kupované sušené plody majú navyše pridané konzervačné látky, prípadne ďalšiu dávku cukru: figy, datle, slivky, marhule, hrozienka, kustovnica, mango, banán, ananás, brusnice, atď.
    Malá dávka doma vysušeného ovocia a špeciálne pôvodné kyslé odrody by mali byť v poriadku. Rovnako ako príležitostná konzumácia domáceho džemu vzniknutého len odparením nadbytočnej vody a zasterilizovaním.
  4. Sirupy a extrakty z ovocia a nektár stromov. Odstránením vlákniny a odparovaním prebytočnej vody opäť fruktóza dosiahne nadmerné hodnoty. Do tejto kategórie patria všetky ovocné sirupy, tiež  javorový sirup, z agáve, kukurice, atď.

Tu vás možno napadne otázka: A čo čakankový sirup? Je vyrobený z koreňa čakanky a predáva sa ako ideálne sladidlo. Ak sa však snažíme o zdravý životný štýl a celkové zlepšenie zdravia, tak priemyselne spracované potraviny by mali ísť na určitý čas bokom. Navyše, väčšina ľudí s tráviacimi problémami ho vôbec netoleruje.

POZN.: Med síce nepatrí do ovocnej témy, ale spomeniem ho. Je zložený z glukózy a fruktózy, pričom fruktóza zaberá cca 35 %, a teda tiež jeho konzumáciu prispôsobte zdravotnému stavu.

Opäť sa potvrdzuje, že mať viac informácií o problematike sa vyplatí. Výber toho, čo hodláme zjesť nespočíva v tom, čo niekto niekedy označil za zdravé. Nestačí mať informácie len o nutričnej hodnote potraviny, ale aj o tom, ako naše telo na danú potravinu reaguje. Hlbšie poznatky vám umožnia správne sa rozhodnúť.

PS: Tiež som patrila k tým, čo ovocnú tému prehliadali a nevedela som sa zbaviť neustále škvŕkajúceho brucha a hladu. Až po roku na AIP (autoimunitnom protokole) som pochopila, kde mám ešte „medzery“. Viac o stravovaní pre AIP nájdete tu>>

Zdroj: David Perlmutter, MD, Zdravý mozog a článok, kde zároveň nájdete odkazy na štúdie>>

Článok nereprezentuje lekárske alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.