Paleo stravovanie – nákup

Moja cesta k protizápalovému stravovaniu nebola priama. Po krátkom oboznámení s SCD som sa rozhodla pre paleo stravovanie. V tomto okamihu nastala moja obrovská zmena v nahliadaní na potraviny. Paleo stravovanie rozdelilo môj svet potravín na skutočné potraviny a fejky.

Fejk (fake) – podvrh, falošný výrobok, niečo podobné, predstierané, nepravé, falzifikát, gýč, …

Fejky zaberajú zásadnú časť ponuky v obchodoch, a preto vám o nich chcem povedať viac. Žiaľ, najviac budú sklamaní tí, čo majú radi sladkosti a chlebík.

Môžeme fungovať bez pečiva, cereálií, cestovín, či croissantov?

Vidíme to spočiatku ako nereálne, pretože myseľ rozmýšľa nejako takto: Čo idem jesť? V tom momente mozog začne vyhľadávať už poznané varianty.

Človek príde do obchodu, automaticky siahne po pečive a prikúpi k nemu šunku, salámu, párky, či nátierky. Oceňuje, že získal výhody: rýchlosť prípravy, okamžitá možnosť zjedenia a hlavne zahnania hladu.

Paleo stravovanie má však pečivo a cereálie „mimo zoznam“. A tak predstava, že má niečo jesť bez chleba (cereálií) dokáže človeka značne znepokojiť. „Veď jesť samostatné vajíčka/ šunku/ syr/ nátierku/ slaninu/ klobásu/ párky/tresku a nezajedať to pečivom – to tu ešte nebolo.“ (Možno iba na nejakom večierku alebo návšteve si doprajem). V hlave mu hneď naskočí niekoľko ďalších otáznikov.

Keď nebudem jesť pečivo – nebude mi po jedle zle?

Nezjem tej drahej šunky, mäsa, masla, syru, vajec podstatne viac?

Ubezpečujem vás, že ani jedno, ani druhé sa nestane. Naše telo je dokonalejšie, než si myslíme. Pri konzumácii plnohodnotnej stravy nám dá vedieť o pocite sýtosti včas. (Postará sa o to hormón nasýtenia – ghrelín, ktorý reaguje na tuky). V skutočnosti zjeme menšiu porciu. Pocity hladu prichádzajú neskôr, pretože máme dostatočnú zásobu bielkovín a tukov.

Naproti tomu prázdnych rafinovaných potravín, ako sú potraviny s obsahom múky, cereálie a cukor, potrebujeme na zasýtenie oveľa viac. Po konzumácii potravín s nízkou výživovou hodnotou príde pocit hladu na človeka oveľa skôr. A nejeme len často, ale aj väčšie porcie, pretože hormón zasýtenia nereaguje.

„Ale odkiaľ zoberiem sacharidy, keď nebudem jesť pečivo, cereálie, ryžu, zemiaky, knedlíky, ani cestoviny?“ Jednoducho ich nahradím inými sacharidmi. V našom prípade zeleninou.

Práve tu príde moment „zaseknutia“ a niektorým to vôbec nejde do hlavy. „Ako nahradím chlieb zeleninou?“ Celkom vás chápem. Ak vaše uvažovanie fungovalo doteraz smerom – pečivo a k nemu niečo (šunka a paradajka), tak to nové chápanie môže byť zložité – ale iba na začiatku.

Ako vyzerá paleo nákup

Skôr, ako vyskúšate paleo stravovanie, pokúste nahliadnuť na jedlo z iného uhla. Nie čo s čím jesť, ale aký prínos má pre náš organizmus konkrétna potravina. V prvom rade je dôležité rozoznať, ktoré potraviny označujeme ako základné a ktoré ako výrobky. Je v tom totiž veľký rozdiel z pohľadu výživovej hodnoty.

A tu to začína – potrebujeme kupovať kvalitné potraviny a nie fejky!

V prvom kroku vás naučím vyberať pre seba kvalitné potraviny. V regáloch totiž nájdeme všetko možné. Obchodníci nás na kúpu lákajú reklamou, využívajú zľavy, farebné obaly, presvedčivé nadpisy ako: zdravé, fit, bez cukru, 0% tuku, … Všetky vymenované informácie však pre výber kvalitnej suroviny nemajú podstatný význam. Na čo teda zamerať pozornosť?

Pri nákupe by nám malo pomôcť nasledovné rozdelenie.

Pohľad na potraviny z hľadiska ich spracovania

Potraviny rozdeľujeme podľa toho, akou zmenou potravina prejde, pokým príde k spotrebiteľovi. Pretože platí rovnica, čím náročnejšie spracovanie, tým menej živín. V obchode nájdeme potraviny, ktoré môžeme zaradiť do 3 skupín:

Základné potraviny – potraviny, ktoré neprešli spracovaním. Sú to: čerstvé mäso, tuk, ryby, vajcia, mlieko, strukoviny, ovocie, zelenina, orechy, semená. Obilniny v celosti so šupkou a strukoviny síce patria k základným surovinám, ale paleo stravníci ich nejedia. Prečo je tomu tak, nájdete podrobne rozpísané v tomto článku>>. Svoju pozornosť venujme radšej základným potravinám – obsahujú totiž základný komplex živín v prirodzenej podobe, tak, ako ich pre nás stvorila príroda.

Prirodzene spracované potraviny – jedná sa o základné potraviny, ktoré prešli prirodzeným procesom na zachovanie trvanlivosti. Je to predovšetkým mrazenie, tepelná úprava, sušenie, lisovanie, údenie, kvasenie – fermentácia, sterilizácia bez pridania umelých konzervantov alebo cukru.

Nebezpečné potraviny

Priemyselne upravené potraviny. Tieto majú dve základné podoby:

  1. Výrobky – obsahujú niektorú zo základných zložiek a k nej výrobca niečo pridal. Napríklad: diétna saláma – k  základnej zložke, ktorou je mäso, výrobca pridá múku, škrob, éčka, … Niečo podobné prebehne v „mliekárni“, kedy zo sušeného mlieka, škrobu, emulgátorov, konzervantov a cukru zabaleného do farebnej krabičky vznikne „fejk“ a nie skutočná tradičná potravina s názvom jogurt.
  2. Rafinované potraviny – zo základnej potraviny vytvoríme nejaký extrakt. Napr. z cukrovej repy alebo trstiny vyrobíme cukor.
    Rafinácia je chemický proces, ktorý zbavuje základnú potravinu nežiadúcich zložiek. Tieto zložky sú však zdrojom minerálov, vody, vlákniny. Zo základnej potraviny ostane len výťažok. Proces rafinácie je využívaný aj pri výrobe sladidiel z iných surovín: zo zemiakov, kukurice a tiež pri výrobe fruktózových sirupov.
    Rafinácia sa používa pri výrobe rastlinných olejov. Rovnako je to aj s obilninami, ktoré sú po zbavení obalu a klíčku (aj lepku) pomleté na múku.

Obidve podoby priemyselne upravených potravín sú pre náš organizmus záťažou. Keď z potraviny vyextrahujeme len nejakú zložku, telo si s tým koncentrátom nevie poradiť – nie je to prirodzená potravina. Chýbajú tam ostatné zložky, napríklad minerály a telo potom trpí ich nedostatkom.

Ak zase „pozliepame“ niečo z 8 a viac zložiek len preto, aby z toho vznikol lacný výrobok, vôbec to neznamená, že to bude lacné. Verte mi – chýbajúce živiny potom potrebujeme doplniť inak: výživovými doplnkami, energetickými nápojmi, vitamínmi a minerálmi z lekární. To znamená, že namiesto jednej poriadnej potraviny kupujeme viac potravín a vydáme viac finančných prostriedkov. Navyše k takémuto „prázdnemu a lacnému“ výrobku dostaneme extra porciu chémie v podobe éčok.

Preto pri nakupovaní potravín obzvlášť platí:

„Nie sme takí bohatí aby sme si mohli kupovať lacné veci.“

Tabuľka základné potraviny

Ako jednoducho nakupovať?

Jednoducho – kupujte základné potraviny! Nájdete ich v zelenej časti tabuľky. Rozoznáme ich tak, že nemajú obal ani nálepku so zložením. Nemusíme teda strácať čas kontrolou etikiet v obchode. Kupujte čerstvé mäso, ryby, vajíčka, orechy, zeleninu a ovocie.

Zo spracovaných potravín nakupujte len výrobky spracované tradičným spôsobom (výrobky v sivom stĺpci).

Za nevýhodu uponáhľaných môžeme považovať to, že pred konzumáciou potrebujeme väčšinu z týchto potravín tepelne upraviť. Ale nezúfajte! Táto nevýhoda sa vo finále premení na výhodu vo forme väčšej energie a chuti do života.

Dôležité: priemyselne upravené potraviny stratili chemickou úpravou takmer všetky živiny – označujeme ich ako „prázdne“ a teda nezasluhujú si pri nakupovaní našu pozornosť – nájdete ich v červenej časti tabuľky. Navyše, kontrola etikiet a čítanie zloženia výrobkov vás môže poriadne otráviť.

ÚLOHA:

  1. Skontrolujte chladničku a špajzu a nevhodné potraviny podarujte!
  2. Pri najbližšom nákupe vložte do košíka len základné potraviny a potraviny vyrobené alebo konzervované prirodzeným spôsobom.

Ako pomôcku využite tabuľku: Tabuľka Základné potraviny

Po zvládnutí nákupu máte polovicu úsilia za sebou. Lebo ako sa hovorí:

„Čo nemáš doma to nezješ!“

Ku kreatívnym nápadom pri príprave zeleniny vám môže pomôcť moja tlačená kniha Zeleninová recepty. Tu nájdeš o nej viac>>

Mäsové recepty uverejňujem na svojich stránkach v sekcii RECEPTY/Mäso, ktoré nájdeš tu>>

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na protizápalové stravovanie. Fascinuje ma ako úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy ZELENINOVÉ PRÍLOHY>> Ak vás zaujíma môj príbeh môžete si ho prečítať tu>>
Komentáre
  1. Andrea Kosikova píše:

    Dobry den, ten mini jedalnicek ci tahak zdarma viem niekde vidiet? Chcem zacat tuto stravu, dakujem

  2. Slávka píše:

    Dobrý deň.
    Paleo stravovanie a protizápalové stravovanie je to isté? Nejak ma v tých informáciách o dovolených a zakázaných potravinách mätú orechy.
    Ďakujem.

    • Monika Komorášová píše:

      Dobrý deň, Protizápalové stravovanie orechy vylučuje a to je jeden z rozdielov.

  3. Monika Saboloca píše:

    Dobrý deň, a čím môžem nahradiť vajíčko ,mám alergiu,,,,,,mám hit.pecen a vnútornosti mám zakázané aj mi zle zle robia ,tak isto aj ryby čo v takom prípade?

    • Monika Komorášová píše:

      Ja osobne nenahrádzam ničím, stravujem sa úplne jednoducho: Základ tvorí mäso + tuk. Jem iba raz do dňa.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov