Či sa zaujímate o zdravé stravovanie alebo nie, toto by ste mali vedieť. Konzumovať ovocie, smoothie, či ovocné šťavy nemusí šťastné riešenie. Tiež samotná fruktóza ako náhrada rafinovaného cukru (sacharózy) v priemyselne vyrábaných výrobkoch sa v poslednom období stáva obrovským problémom.
Poďme sa v tomto článku posvietiť na problematiku zvanú OVOCIE A JEHO PODOBY.
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že človek môže jesť ovocie v neobmedzenej miere. Pravdou však je, že cukor obsiahnutý v ovocí môže byť za vznikom mnohých zdravotných komplikácií.
Snáď v každom článku nájdete informácie o tom, že ovocie je plné vitamínov, minerálov, prospešných antioxidantov a fytonutrientov, a preto by ste ho mali konzumovať v hojnom množstve. S prvou časťou vety môžem čiastočne súhlasiť, no s druhu časťou vety už nie.
Dôvod je prostý. Dnešné ovocie už totiž nemá nič spoločné s tým, ktoré rástlo v minulosti. Pôvodné plané ovocie bolo skôr trpké a kyslé. (Dnes ešte trnky, arónia, brusnice, …). Táto chuť bola spôsobená vysokým obsahom prospešných prirodzených antioxidantov v podobe polyfenolov.
Ovocie tiež bolo dostupné iba v čase, keď dozrievalo. Všetko sa však vyvíja a rozprávka O dvanástich mesiačikoch sa pred niekoľkými rokmi stala neaktuálna. Človek zatúžil po niečom lepšom, sladšom, šťavnatejšom, väčšom, a hlavne dostupnom v každom ročnom období.
Tieto vylepšenia priniesli ovociu viac negatív ako pozitív: obsahujú priveľa cukru a primálo antioxidantov. Navyše ovocie kúpené a prepravené cez pol zemegule obsahuje ešte ďalšie neželané prídavky- chémiu, na vyvolanie dozrievania a tiež vylepšenie farby.
Druhý a hlavný dôvod je obsah sacharidov obsiahnutom v ovocí.
Ak chcete niekoho bližšie spoznať, najlepšie je priamo sa s ním zoznámiť. V ovocí nájdeme sacharid zvaný fruktóza. Aký význam má pre človeka a čím sa vyznačuje nájdeme veľmi výstižne popísané v knihe Dr. Davida Perlmuttera: Zdravý mozog:
„ Zo všetkých prirodzene sa vyskytujúcich sacharidov je fruktóza najsladšia. Ale na rozdiel od toho, čo si o nej zrejme myslíte, nemá vysoký glykemický index. Faktom je, že má najnižší GI zo všetkých prirodzených cukrov, pretože väčšinu fruktózy metabolizuje pečeň. Nemá teda okamžitý efekt na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu. To však fruktózu nijako neobhajuje. Početné štúdie dokazujú, že fruktóza je spojená so zhoršenou glukózovou toleranciou, inzulínovou rezistenciou, vysokým obsahom tuku v krvi a hypertenziou. Je obrovskou záťažou pre pečeň a pankreas. Jedným z rizík takejto záťaže je tvorba kyseliny močovej, dôsledok spojený s vysokým krvným tlakom, dnou, obličkovými kameňmi, zápalmi. Navyše fruktóza nespúšťa tvorbu hormónov, ktoré regulujú metabolizmus, a tak strava bohatá na fruktózu vedie k metabolickým problémom.“
Extra dôležité: Podľa najnovších výskumov za nedostatok vit. D je zodpovedná fruktóza, ktorá bráni zmene neaktívneho vitamínu na aktívny. Tento objav mení aj dlho zaužívaný názor na vystavovanie sa slnečnému svetlu. Určite odporúčam prečítať celý článok, ktorý vyšiel v súvislosti s Koronavírusom>>
Na základe tohto poznatku by fruktózu do svojho jedálnička nemali zaraďovať ľudia s:
PS: Pozor, fruktózu neobsahuje len ovocie. V tomto článku možno nájdete dôvod, prečo sa nemôžete zbaviť intenzívneho hladu.
Ak je človek zdravý a navyše fyzicky aktívny, dať si občas nejaké to ovocie nie je žiadna tragédia. Vláknina a voda obsiahnutá v ovocí pôsobí ako nejaká brzda a spomalí absorbciu fruktózy.
Problémom sa stáva priemyselne spracované sladidlo vo forme glukózovo- fruktózového sirupu. Tento je asi dvadsaťkrát sladší než rafinovaný cukor a trikrát lacnejší.
Tento sirup, mimochodom vyrobený z GMO kukurice (nájdete ho aj pod skratkou HFCS = high fructose corn syrup) sa s obľubou pridáva do sladených nápojov, džúsov, nápojov a do jedla určeného pre deti, výrobkov pre diabetikov, sušienok, fit produktov, pečiva, cereálií, mliečnych a dokonca niektorých mäsových výrobkov.
Ďalšie nebezpečenstvo priemyselne vyrábanej fruktózy spočíva v tom, že sa v nej objavili ťažké kovy. A tu sa už oplatí pozrieť na zloženie výrobku, ktorý hodláte vy alebo vaše deti skonzumovať. Ako si vyberať výrobky bez zbytočného zdržiavania sa v obchode nájdete v tomto článku>>
Fruktóza sa tiež podieľa na starnutí a zápale procesom zvanom glykácia. Glykácia je proces, v ktorom sa cukry viažu k bielkovinám. Napríklad týmto procesom sa tvoria zjazvené tkanivá, nazývané plaky. Proces je tiež spájaný s chronickými zápalmi, ktoré môžu aktivovať imunitný systém.
Fruktóza má naozaj „kvalitnú sladivosť“. Problémom je, že obchádza regulačné hormóny nasýtenia, nedochádza ku komunikácii s mozgom, čo vyvolá ďalšiu potrebu jedenia. Stretli ste sa s tým? Zjete jablko a o chvíľu pocítite oveľa intenzívnejší hlad.
K ovocnej téme patrí aj pitie ovocných štiav. Nadšencov odšťavovania asi nepoteším. Šťava bude obsahovať vysokú koncentráciou fruktózy. Možno nie je náhoda, že práve v jeseni, keď sa lisujú ovocné šťavy, dochádza k nárastu zápalu močových ciest.
Veľmi podobné to bude aj so smoothie a to nielen z ovocia, ale aj zo zeleniny.
V obidvoch prípadoch sa prikláňam k tvrdeniu, že ak má človek zuby, mal by tuhú potravu najprv pohrýzť a až potom prehltnúť. Pri prežúvaní potravy dochádza k výmene informácií a tráviace orgány sa tak môžu dopredu pripraviť na prichádzajúcu potravu. Absencia slín pri pití jedla môže spôsobiť nepripravenému tráviacemu ústrojenstvu šok, a preto sa veľmi často stáva, že prichádza nevoľnosť.
Určite čakáte nejaké odporúčanie, aké množstvo ovocia si denne môžete dopriať. Je to veľmi individuálne a hlavne je potrebné zvážiť zdravotný stav a celkovú fyzickú kondíciu. Na tomto mieste je vhodné uvedomiť si, že ovocie nie je až taký zázrak, ako sa o ňom tvrdí. Ak vo vašom jedálničku ovocie chýba, je to v mnohých prípadoch len dobre.
Podľa článku, uverejnenom na stránkach paleomedicíny a dlhodobých klinických štúdií je zrejmé, že že pravidelná konzumácia ovocia, má množstvo negatívnych účinkov. Tieto negatívne zmeny sa prejavujú v nasledujúcich laboratórnych parametroch: spotreba ovocia zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, kyseliny močovej, triglyceridov, TSH, cukru v krvi a hladiny inzulínu, a to aj v patologickom rozmedzí. Zistili sme, že zastavuje chudnutie alebo spôsobuje priberanie na váhe, vedie k zadržiavaniu vody, môže spôsobiť opuch nôh, vysoký krvný tlak a môže viesť k abnormálnemu poteniu.
Kapacita na spracovanie fruktózy je 25 g na deň. Ľudia s poruchami trávenia majú túto kapacitu do značnej miery obmedzenú. Ide o malabsorpciu fruktózy, čo sa prejaví nafukovaním, hnačkami. Spôsobuje to nespracovaná fruktóza, ktorá je zároveň potravou pre patogénne baktérie vyrábajúce metán.
Konzumáciu ovocia nemusíte úplne zavrhnúť a to najmä ľudia, ktorí nemajú žiadny zdravotný problém. Tu je pomôcka, podľa ktorej sa ľahko zorientujete v ovocí a jeho produktoch.
Tu vás možno napadne otázka: A čo čakankový sirup? Je vyrobený z koreňa čakanky a predáva sa ako ideálne sladidlo. Ak sa však snažíme o zdravý životný štýl a celkové zlepšenie zdravia, tak priemyselne spracované potraviny by mali ísť na určitý čas bokom. Navyše, väčšina ľudí s tráviacimi problémami ho vôbec netoleruje.
POZN.: Med síce nepatrí do ovocnej témy, ale spomeniem ho. Je zložený z glukózy a fruktózy, pričom fruktóza zaberá cca 35 %, a teda tiež jeho konzumáciu prispôsobte zdravotnému stavu.
Opäť sa potvrdzuje, že mať viac informácií o problematike sa vyplatí. Výber toho, čo hodláme zjesť nespočíva v tom, čo niekto niekedy označil za zdravé. Nestačí mať informácie len o nutričnej hodnote potraviny, ale aj o tom, ako naše telo na danú potravinu reaguje. Hlbšie poznatky vám umožnia správne sa rozhodnúť.
PS: Tiež som patrila k tým, čo ovocnú tému prehliadali a nevedela som sa zbaviť neustále škvŕkajúceho brucha a hladu. Až pri zoznámení sa s Paleoketogennym prístupom k stravovaniu (mäso&tuk) som vyriešila všetky problémy a rada ich pomôžem vyriešiť aj vám>>
Zdroj: David Perlmutter, MD, Zdravý mozog a článok, kde zároveň nájdete odkazy na štúdie>>
Článok nereprezentuje lekárske alebo iné zdravotnícke postupy a názory.