Oplatí sa hladovať alebo čo je prerušovaný pôst? Rozhovor s Jarom Kučíkom.

IF (Intermittent fasting) alebo aj prerušovaný pôst je spôsob stravovania, ktorý je založený na prehistorickom spôsobe zadováženia si potravy. V rámci IF vznikajú v stravovaní takzvané „okná“ – časové úseky, kedy je možné jesť a kedy zase nie. Má geniálne účinky na obnovu buniek, celkové omladnutie organizmu a takzvaný management jedenia – kedy človek nie je závislý na jedle, pretože ho neprepadáva „vlčí hlad“.

Jedno je teória a iné prax. Aby som si overila, či to naozaj funguje, vyspovedala som Jara Kučíka – osobného trénera, výživového poradcu, celoživotného športovca s 27 ročnými skúsenosťami otestovanými na sebe. Svoje skúsenosti zdieľa na svojom blogu>>

Čo bolo impulzom k tomu, aby si zmenil stravovanie?

Jaro: Boli to hlavne zdravotné dôvody. Pár rokov dozadu som prekonal sepsu, laicky povedané otravu krvi. Toto vám prekope kompletne celý život a donúti Vás nielen prehodnotiť určité veci, ale kompletne zmeniť životný štýl. Okrem toho, že moje telo kolabovalo pod vplyvom otravy, mal som v tele všetky možné zápaly, ktoré boli spôsobené nadmernou konzumáciou sacharidov počas dlhých rokov tzv. zdravej stravy a častého jedenia, kedy sa vo Vašom tele neustále vylučuje inzulín a je zodpovedný za väčšinu zápalových procesov.
Úplnou náhodou sa mi dostala do rúk kniha Primal Blueprint od amerického autora Marka Sissona a môžem povedať, že po prečítaní a zavedení do praxe, teda môjho jedálnička, sa začalo telo veľmi rýchlo uzdravovať. Teraz to budú 4 roky od operácie. Moja celá regenerácia trvala rok a pol. Možno si ľudia povedia, že rok a pol rýchle uzdravenie?! V mojom prípade áno, nakoľko som mal len 5% šancu na prežitie. V prvom rade však musím povedať, že za tým uzdravením stoja hlavne moji blízki, ktorým keď sľúbite, že sa z toho dostanete, tak to aj splníte. Ich podpora sa nedá ničím nahradiť. No a v neposlednom rade totálna zmena stravovania. Zbaviť sa lepku, nadbytočných sacharidov a vrhnúť sa na dobré TUKY, ktoré Vás začnú uzdravovať.

Aké sú reakcie okolia na zmenu? Určite máš nejakú vtipnú príhodu.

Jaro: Reakcie ľudí sú veľmi zábavné. Pre tých, čo ma poznajú roky a videli ma aj počas choroby, je to pozitívna zmena a zaujímajú sa viac o to, čo mi pomohlo sa zotaviť. Tí, čo si ma pamätajú z čias kedy som sa pohyboval v oblasti kulturistiky ma aj nespoznávajú, hold mať 130kg a tvár ako sud je iné ako teraz, keď telo nezadržiava zbytočnú vodu. Tých vtipných príhod býva dosť, keď si ma napríklad chlapi – rovesníci, ale aj mladší, premeriavajú v obchode a potom pozerajú do môjho nákupného košíka. Zostávajú zaskočení, keď tam vidia slaninu, zeleninu, mäso, vajcia, oškvarky, sardinky, šľahačku a ovocie. Žiadne pečivo, chlieb, ryža, cestoviny, zemiaky, chipsy, sladené nápoje. Hlavne mi nik nechce veriť, že mám 45 rokov a som po sepse. 🙂

Koľko krát denne jedáva športovec ako ty a ako vyzerá tvoj tanier?

prerusovany post

Jaro na nízkosacharidovom stravovaní

Jaro: Tých jedál je podľa pocitu. V podstate dodržiavam intuitívne protokol plánovaného hladovania tzv. Intermittent fasting 20/4 alebo 23/1. To znamená, že 20 až 23 hodín nejedávam a mám hodinu resp. 4 na to, aby som sa najedol. Nie je to však žiadna hladovka. Ja som schopný zjesť za hodinu jedlo bohaté na tuky s priemerným množstvom bielkovín, misku ovocia a spústu zeleniny. V dnešnej dobe sa moja váha pohybuje okolo 110kg a na mojom tanieri, ak by to malo byť len jedno jedlo za deň, nájdete 5 vajec alebo 300g mäsa, 150g slaniny, 1 lyžica bravčovej masti, jedno celé avokádo, 2 veľké paradajky, jedna paprika, zopár nakladaných uhoriek, miska ovocia so šľahačkou , misa listového šalátu s olejovým dressingom, konzerva sardiniek alebo treščej pečene. Toto množstvo bez problémov zjem behom hodiny a najbližších 23 hodín nemusíte naozaj nič jesť. Podotýkam, nie som napchatý tak, že sa nevládzem hýbať.

Vyzerá to, že nekonzumuješ žiadny cukor, pečivo ani sacharidové prílohy? Nechýba ti niečo pri takej športovej záťaži a ako sa cítiš?

Jaro: Presne ako vravíš. Zo stravy som vyhodil všetko, čo obsahuje lepok, obilniny, ryžu, zemiaky, kukuricu, strukoviny – vlastne všetky zbytočné sacharidy. Veď každé telo si ich v prípade potreby dokáže vyrobiť, či už z tuku alebo bielkovín. Konzumujem v podstate sacharidy len zo zeleniny a ovocia. Presnejšie malej misky ovocia a veľkej porcie zeleniny s olejom. Denne je to tak 50g sacharidov.

Cukor mi nechýba vôbec, moje telo ťahá energiu z tuku. Cítim sa naozaj akoby som bol stále najedený, hoci jem maximálne 2x denne. Tri jedlá do dňa som nemal ani nepamätám. Časom som pochopil, že cukry ma vlastne spomaľovali. Neustále kolísanie cukru v krvi je ako jazda na húsenkovej dráhe. Neustále ste buď hore alebo dolu. Najhoršie je na tom to, že sú to krátke úseky a keď chcete byť stále hore, musíte jesť ďalšie a ďalšie sacharidové jedlo. Keď je vašim zdrojom tuk, vaše telo beží po rovine.

Môžeš vysvetliť čo je prerušovaný pôst (IF) a čo sa deje v organizme, keď si dáme od jedla pauzu?

Jaro: Intermittent fasting je tzv. prerušované resp. plánované hladovanie. Aby som však uviedol veci na pravú mieru, telo ako také nehladuje. Práve v tomto čase má čas na rozloženie potravy a zabudovanie. Hlavne má čas na to, aby regenerovalo a opravilo bunky, ak došlo k nejakým poškodeniam. Pri IF určite neprídete o svalovú hmotu, ale o nadbytočný tuk. Telo pracuje na plné obrátky, nakoľko všetky dobré hormóny, napríklad rastový hormón, sú na maxime.
Treba si uvedomiť, že ak je v tele nadmerné množstvo inzulínu, spôsobuje zápaly. Ak je vaša hladina inzulínu vysoká, vaša hladina rastového hormónu bude nízka. A na to sa potom nabaľujú ostatné problémy. IF je tým pádom výborná cesta ako opraviť poškodené bunky v tele. Geneticky nie sme nastavení tak, aby sme jedli každé dve či tri hodiny. Naše telá dokážu prosperovať aj pri hladovaní.
Moja osobná skúsenosť je, že ani po 4 dňoch bez potravy neprichádzate o svalovú hmotu, ak vaše telo využíva ako hlavné palivo tuk a ketóny. Vedecky je dokázané, že až po 7 dňoch dochádza k pomalému strácaniu svalovej hmoty, ak by ste boli úplne bez potravy. IF je však nastavené tak, že sú to len hodiny bez potravy. Ako však vieme, bez jedla sa dá prežiť aj dlhšie, ale to už je na úkor zdravia. IF musí byť vždy spojené so stravou bohatou na zdravé tuky, ktoré vám dodávajú energiu na veľmi dlhé obdobie. Ak sú ale vašim zdrojom energie sacharidy, tak sú to len hodiny a opäť musíte siahnuť po jedle. S IF ste schopný podať maximálne výkony, či už pri športovej činnosti alebo pri ťažkej práci. IF je v podstate prirodzený životný štýl, pretože ľudský genóm nie je nastavený na to, aby bol neustále kŕmený obrovským množstvom sacharidov. Bližšie aj na mojom blogu>>

Ako si zariadiš stravovanie keď ideš niekde na dlhšie mimo domu?

Jaro: V období pred chorobou to bol veľký problém. Pri váhe 130kg a sacharidovej strave 6x denne beriete na dva dni toľko jedla, ako 4 členná rodina na týždeň. Takže toto nikdy viac. V dnešnej dobe sa tým nezaoberám. Jedlo neberiem nikam a ani neriešim čo, kde a kedy budem jesť. Ako extrém môžem uviesť príklad: chodím poľovať na dva, tri dni bez toho, aby som so sebou zobral viac ako 5cm domácej slaniny a niečo na pitie – nealko a nejakú kávu do termosky.

Čo radíš svojim klientom aby urobili ako prvé, keď si chcú vyformovať postavu?

Jaro: Prvé čo im poviem je aby zabudli na diéty. Nefungujú, resp. len dočasne. Zmeňte životný štýl a aj Vaša postava sa zmení. Za druhé, musíte sa hýbať. Činky a fyzická práca sú super na svaly a kosti, prechádzky, mierne kardio či plávanie zas na srdce.

Ľudia majú obyčajne obavy z vynechania sacharidov a to z dôvodu vysokého úbytku váhy. Čo ty na to?

prerusovany post

Jaro na stravovaní s vysokým podielom sacharidov

Jaro: Ja sa s tým stretávam hlavne u mladých chalanov, nakoľko všade je prezentované ako sa musia neustále kŕmiť spústou bielkovín a sacharidov a tuky sú zlé. No nečudujem sa, pretože je to tak v celom fitnes priemysle presadzované. Takže nedostatok sacharidov je pre ich svalovú hmotu naozajstným strašiakom. No nie je sa čomu čudovať, keď ich svaly sú poväčšine spústa vody a akonáhle vynechajú nejaké to jedlo tak hneď strácajú na hmotnosti. Nevedia si preto predstaviť jesť len 2 x denne a budovať svalovú hmotu.

Ďakujem za veľmi „výživný“ rozhovor.

Aby ste mohli nabehnúť na takýto typ stravovania bude potrebné najprv zmeniť jedálny lístok. IF je tak povediac vyššia forma paleo stravovania. Nie je možné začať zo dňa na deň a „nabehnúť“ z bežného konvenčného stravovania. Cestu vám uľahčia moje kurzy paleo stravovania>>

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.