Sally sa vydávala. Ani pri najväčšej snahe sa jej nedarilo zakryť zmätené pocity. Pod svadobnými šatami totiž ukrývala tenisky s ortopedickými vložkami. Vo svojich 23 rokoch mala neznesiteľné bolesti chodidiel. Vôbec netušila, že za tým môžu byť oxaláty.
Podľa lekárov bola v poriadku. Hľadala spôsob, ako sa zbaviť bolestí, ktoré pretrvávali od jej 13 rokov. Rozhodla sa pre vegetariánstvo. Zapísala sa na Cornell University v Ithaca v New Yorku a špecializovala sa na výživu, prevenciu chorôb a wellness vzdelávanie. Ani tu však neodhalila príčinu svojich bolestí.
Naopak, ako uvádza v rozhovore pre časopis WHAT DOCTORS DON´T TELL YOU (Čo vám lekári nepovedia), problémy sa stupňovali. Celé telo mala stuhnuté, nevedela sa sústrediť, trpela syndrómom dráždivého čreva a veľmi bolestivou endometriózou.
Až pri pátraní po príčinách endometriózy natrafili spolu s manželom na pojem oxaláty. Bolo to na stránke The Vulvar Pain Foundation.
Oxaláty som už v krátkosti spomenula pri antinutrientoch, a tiež pri orechoch. V tomto článku si o nich povieme podrobnejšie. Aby sme pochopili, čomu sa skrátene hovorí oxalát, potrebujeme nahliadnuť do chémie.
Kyselina etándiová ľudovo Kyselina šťaveľová (chemický vzorec HOOC-COOH) je pevná, bezfarebná, vo vode rozpustná, kryštalická látka. Je jedovatá a má leptavé účinky. V prírode sa vyskytuje ako v rastlinnej, tak aj živočíšnej ríši.
– V rastlinách má svoje miesto pri rozmnožovaní a ochrane rastliny pred zničením.
– U cicavcov vzniká ako vedľajšia látka metabolizmu.
Kyselina šťaveľová má schopnosť viazať sa s rôznymi minerálmi, ako sú sodík, draslík, horčík a vápnik. Tieto vzniknuté zlúčeniny sa obvykle označujú ako oxalátové soli (ďalej len oxaláty). Sodné a draselné oxalátové soli sú rozpustné vo vode.
Naproti tomu, zlúčeniny kyseliny šťaveľovej a vápnika sú nerozpustné. Táto zlúčenina sa volá oxalát vápenatý a vytvára ostré nano a mikro kryštály. Sú to veľmi pevné zlúčeniny (podobné skleneným črepinám), ktoré nie je možné zničiť varením ani inak eliminovať. Tieto drobné mikroskopické kryštáliky sa za určitých podmienok dokážu prichytiť o tkanivá (spojivové, šľachy, kĺby, tráviaci trakt), a tak vznikne oxalátová toxicita.
Neexistuje jeden ukazovateľ, ktorý poukazuje na toxicitu oxalátmi. Asi najznámejšie sú obličkové kamene. (Pri ich rozbore bolo zistená prítomnosť oxalátu vápenatého.)
Toto sú ďalšie z možností:
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že sa nejedná o precitlivenosť alebo alergiu na oxaláty. Ide o ukladanie nano častíc oxalátu vápenatého do tkanív. Tieto majú schopnosť viazať na seba ďalšie mikročastice a zväčšovať sa. Organizmus reaguje na tieto cudzorodé látky väčšinou zápalom.
Oxaláty sa do tela dostanú potravou a tiež nadmerným užívaním syntetického vitamínu C. Vitamín C sa v tele metabolizuje na kyselinu šťaveľovú.
Teda jediné, čo môžete urobiť, je obmedziť ich príjem. Ako najvhodnejšia sa javí LOW OXALATE DIET, čiže stravovanie s nízkym obsahom oxalátov. Znamená to jednoducho minimalizovať tieto potraviny. Pri nízkooxalátovej diéte sa odporúča ich príjem znížiť na 40 – 60 mg denne. Ako prevencia postačí hranica do 150 mg denne. (Príklad: porcia ryže hranicu presiahne 4-násobne).
Ak ste zástancom niektorého z nízkosacharidového stravovania (PALEO, LOWCARB, AIP, KETO), máte z veľkej časti vyhraté. Tieto typy stravovania už neobsahujú niektoré vysokooxalátové potraviny: obilniny, pseudoobilniny a strukoviny. Následne postačí kontrolovať ich príjem. Pri zdravotných komplikáciách dokonca vysooxalátové potraviny celkom z jedálnička vylúčiť.
Biochémia oxalátových solí je málo prebádanou témou. Veda nepozná odpovede na to, prečo je niekto náchylnejší na ich ukladanie v tkanivách.
Existuje tu spojitosť medzi nedostatkom vitamínu B6 a tiež dlhodobým užívaním vysokých dávok vitamínu C.
Oxalátová toxicita je však stopercentne spojená s priepustným črevom.
Lekárska veda tiež nepozná bezpečný prostriedok na testovanie výšky oxalátu v tele.
Prakticky zostáva otestovať sa sám. Pozrieť sa detailne na to, čo konzumujete. Urobiť si pre seba rozbor, či nie je vaše stravovanie príliš jednostranné a neobsahuje príliš veľa potravín, ktoré obsahujú vysoký podiel oxalátov. V spodnej časti nájdete kompletný zoznam potravín a môžete si ho stiahnuť zdarma.
Úlohou článku nie je odradiť vás od konzumácie špenátu, či ovocia. Mojím záujmom je rozšíriť povedomie o výžive. Poukázať na to, že nie všetko, čo sa považuje za superpotravinu, aj superpotravinou je. (konjakové cestoviny, tapioková múka,…)
Nestačí sa na potravinu pozerať jednostranne a vyzdvihovať jej prínos, napríklad z dôvodu často vymyslených účinkov. Pri správnom rozhodovaní je potrebné mať objektívne informácie.
Chápem, že nie všetci majú záľubu v študovaní poznatkov o výžive. Pre tých mám pripravený produkt: Skutočné keto stravovanie, ktorý zodpovedá kritériám nízkooxalátového stravovania.
Sally k ceste za zdravím urobila ešte veľa chýb. Jej informácie o oxalátoch boli spočiatku len čiastočné, vyradila mangold, ale stále jedla množstvo jedla, ktoré obsahovalo oxaláty: zrná, výrobky zo sóje, veľa sladkých zemiakov a ovocia. V snahe znížiť toxicitu prešla na vegánstvo.
Pridali sa problémy so štítnou žľazou a spánkom. V centre spánku jej zistili, že počas noci sa 29-krát zobudí. Navštívila chiropraktikov, akupunkturistov, bylinkárov, homeopatov a obrovskú sieť alternatívnych liečiteľov. Nič nefungovalo.
Až neskôr si pospájala súvislosti s nevhodným stravovaním a vysokým príjmom oxalátov. Ich vyradením a úpravou stravovania došlo k extrémnemu zvratu.
Dnes je Sallay K Norton najuznávanejšou odborníčkou USA v oblasti výživy. Výskumu sa venuje 35 rokov. Jej srdcovka sú oxaláty. Je členkou Katedry sociálneho a behaviorálneho zdravia na Virgínijskej univerzite vo Virgínii (VCU).
Všetky podrobné informácie o oxalátoch nájdete na jej stránkach. Pre rýchle zorientovanie som pripravila zoznam základných potravín podľa obsahu oxalátov. Stiahuť si ho môžete ZDARMA kliknutím na tlačítko „Stiahnuť“
Zdroj: https://sallyknorton.com/, https://regepi.bwh.harvard.edu
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.
Dobry den, ako sa da zmerat/zistit vyska oxalatov v tele a ci dochadza k ich prekrocenie? Standrdne laboriatoria to neuvadzaju ako parameter na detekciu.
Dakujem,
Peter
Dobrý deň, uvádzam to v článku. Neexituje spoľahlivé meranie výšky oxalátov v tele. Jediným riešením je strava, ktorá neobsahuje žiadne oxaláty, týmto sa potvrdí/resp. vyvráti, či spôsobené čažkosti boli/neboli spôsobené oxalátmi.
Môžem vás uistiť, že po správne nastavenom jedálničku a teda bez akýchkoľvek rastlín, problémy u 97% ľudí zmiznú.
Existuju aj nejake rozsiahlejsie informacie o tom Vitamine C, prosim ? Pytam sa preto, lebo uzivam Vitamin C uz dlho a v davkach ktore radsej ani nebudem konkretizovat, preto ma to zaujima.. Dakujem
Myslím, že existujú ale žiaľ nenavediem Vás na niečo konkrétne.