Toxické oxaláty

Sally sa vydávala. Ani pri najväčšej snahe sa jej nedarilo zakryť zmätené pocity. Pod svadobnými šatami totiž ukrývala tenisky s ortopedickými vložkami. Vo svojich 23 rokoch mala neznesiteľné bolesti chodidiel. Vôbec netušila, že za tým môžu byť oxaláty.

Podľa lekárov bola v poriadku. Hľadala spôsob, ako sa zbaviť bolestí, ktoré pretrvávali od jej 13 rokov. Rozhodla sa pre vegetariánstvo. Zapísala sa na Cornell University v Ithaca v New Yorku a špecializovala sa na výživu, prevenciu chorôb a wellness vzdelávanie. Ani tu však neodhalila príčinu svojich bolestí.

Naopak, ako uvádza v rozhovore pre časopis WHAT DOCTORS DON´T TELL YOU (Čo vám lekári nepovedia), problémy sa stupňovali. Celé telo mala stuhnuté, nevedela sa sústrediť, trpela syndrómom dráždivého čreva a veľmi bolestivou endometriózou.

Až pri pátraní po príčinách endometriózy natrafili spolu s manželom na pojem oxaláty. Bolo to na stránke The Vulvar Pain Foundation.

Toxické oxaláty – niekoľkonásobne zväčšené

Ani vy neviete čo sú oxaláty?

Oxaláty som už v krátkosti spomenula pri antinutrientoch, a tiež pri orechoch. V tomto článku si o nich povieme podrobnejšie. Aby sme pochopili, čomu sa skrátene hovorí oxalát, potrebujeme nahliadnuť do chémie.

Kyselina etándiová ľudovo Kyselina šťaveľová (chemický vzorec HOOC-COOH) je pevná, bezfarebná, vo vode rozpustná, kryštalická látka. Je jedovatá a má leptavé účinky. V prírode sa vyskytuje ako v rastlinnej, tak aj živočíšnej ríši. 
– V rastlinách má svoje miesto pri rozmnožovaní a ochrane rastliny pred zničením.
– U cicavcov vzniká ako vedľajšia látka metabolizmu.

Kyselina šťaveľová má schopnosť viazať sa s rôznymi minerálmi, ako sú sodík, draslík, horčík a vápnik. Tieto vzniknuté zlúčeniny sa obvykle označujú ako oxalátové soli (ďalej len oxaláty). Sodné a draselné oxalátové soli sú rozpustné vo vode.

Naproti tomu, zlúčeniny kyseliny šťaveľovej a vápnika sú nerozpustné. Táto zlúčenina sa volá oxalát vápenatý a vytvára ostré nano a mikro kryštály. Sú to veľmi pevné zlúčeniny (podobné skleneným črepinám), ktoré nie je možné zničiť varením ani inak eliminovať. Tieto drobné mikroskopické kryštáliky sa za určitých podmienok dokážu prichytiť o tkanivá (spojivové, šľachy, kĺby, tráviaci trakt), a tak vznikne oxalátová toxicita.

Prejavy oxalátovej toxicity

Neexistuje jeden ukazovateľ, ktorý poukazuje na toxicitu oxalátmi. Asi najznámejšie sú obličkové kamene. (Pri ich rozbore bolo zistená prítomnosť oxalátu vápenatého.)

Toto sú ďalšie z možností:

  • Infekcie obličiek
  • Problémy s gastrointestinálnym traktom
  • Bolesti, ktoré prichádzajú a odchádzajú bez zjavnej príčiny, alebo ktoré ovplyvňujú rôzne časti tela v rôznych dňoch
  • Bolesti alebo slabosť v rukách, nohách alebo chodidlách
  • Stuhnutosť alebo bolesť chrbta
  • Bolesti šliach, zapálené šľachy a kĺby
  • Výrastky, kalcifikáty
  • Nekvalitný spánok alebo neustála únava
  • Problémy s mozgovými funkciami: mozgová hmla, oslabené kognitívne funkcie, duševná únava
  • Rany sa hoja pomaly
  • Suché oko
  • Nezaberá žiadna liečba
  • Problémy s dýchaním
  • Reprodukčné problémy
  • Podvýživa (Oxaláty kradnú minerály. Rozpustné formy šťaveľanu sodného a šťaveľanu draselného môžu zachytávať iné minerály, ako je horčík, železo, zinok, meď, atď.)
  • Ťažké kovy v organizme. Oxaláty sa môžu viazať aj s toxickými kovmi ako sú olovo, ortuť, hliník alebo kadmium.
  • Problémy s bunkovou komunikáciou (autoimunita, hormonálne problémy, neurologické problémy)
  • viac nájdete tu>>

Ako sa z toho dostať

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že sa nejedná o precitlivenosť alebo alergiu na oxaláty. Ide o ukladanie nano častíc oxalátu vápenatého do tkanív. Tieto majú schopnosť viazať na seba ďalšie mikročastice a zväčšovať sa. Organizmus reaguje na tieto cudzorodé látky väčšinou zápalom.

Oxaláty sa do tela dostanú potravou a tiež nadmerným užívaním syntetického vitamínu C. Vitamín C sa v tele metabolizuje na kyselinu šťaveľovú.

Teda jediné, čo môžete urobiť, je obmedziť ich príjem. Ako najvhodnejšia sa javí LOW OXALATE DIET, čiže stravovanie s nízkym obsahom oxalátov. Znamená to jednoducho minimalizovať tieto potraviny. Pri nízkooxalátovej diéte sa odporúča ich príjem znížiť na 40 – 60 mg denne. Ako prevencia postačí hranica do 150 mg denne. (Príklad: porcia ryže hranicu presiahne 4-násobne).

Ak ste zástancom niektorého z nízkosacharidového stravovania (PALEO, LOWCARB, AIP, KETO), máte z veľkej časti vyhraté. Tieto typy stravovania už neobsahujú niektoré vysokooxalátové potraviny: obilniny, pseudoobilniny a strukoviny. Následne postačí kontrolovať ich príjem. Pri zdravotných komplikáciách dokonca vysooxalátové potraviny celkom z jedálnička vylúčiť.

Potraviny s najvyšším podielom oxalátov

Komu sa odporúča vylúčiť oxaláty

Biochémia oxalátových solí je málo prebádanou témou. Veda nepozná odpovede na to, prečo je niekto náchylnejší na ich ukladanie v tkanivách.

Existuje tu spojitosť medzi nedostatkom vitamínu B6 a tiež dlhodobým užívaním vysokých dávok vitamínu C.

Oxalátová toxicita je však stopercentne spojená s priepustným črevom.

Lekárska veda tiež nepozná bezpečný prostriedok na testovanie výšky oxalátu v tele.

Prakticky zostáva  otestovať sa sám. Pozrieť sa detailne na to, čo konzumujete. Urobiť si pre seba rozbor, či nie je vaše stravovanie príliš jednostranné a neobsahuje príliš veľa potravín, ktoré obsahujú vysoký podiel oxalátov. V spodnej časti nájdete kompletný zoznam potravín a môžete si ho stiahnuť zdarma.

Záverečné zamyslenie

Úlohou článku nie je odradiť vás od konzumácie špenátu, či ovocia. Mojím záujmom je rozšíriť povedomie o výžive. Poukázať na to, že nie všetko, čo sa považuje za superpotravinu, aj superpotravinou je. (konjakové cestoviny, tapioková múka,…)

Nestačí sa na potravinu pozerať jednostranne a vyzdvihovať jej prínos, napríklad z dôvodu často vymyslených účinkov. Pri správnom rozhodovaní je potrebné mať objektívne informácie.

Zamyslieť by sa mali najmä tí, ktorí podľahli:

  • Pravidelnému pitiu smoothie vyrobeného z vysokooxalátových potravín
  • Moderným práškovým keto diétam (extrémna koncetrácia sóje)
  • Nadmernej konzumácii orechov a výrobkov z nich
  • „očistným kúram“ na báze obilnín, zeleniny, či ovocia (ryžová, melónová, kiwi, …)
  • Nahrádzaniu živočíšnych bielkovín za produkty zo sóje
  • Jednostrannému stravovaniu (Komerčné stravovanie, makrobiotika, vegánstvo, frutariánstvo, raw food, plant based diet, …)
  • Konzumácii doplnkov výživy z extraktov vysokooxalátových potravín
  • Ládovaním sa vitamínom C, čo platí aj o podávaní vnútrožilovo

Chápem, že nie všetci majú záľubu v študovaní poznatkov o výžive. Pre tých mám pripravený produkt: Skutočné keto stravovanie, ktorý zodpovedá kritériám nízkooxalátového stravovania.

A čo Sally?

Sally k ceste za zdravím urobila ešte veľa chýb. Jej informácie o oxalátoch boli spočiatku len čiastočné, vyradila mangold, ale stále jedla množstvo jedla, ktoré obsahovalo oxaláty: zrná, výrobky zo sóje, veľa sladkých zemiakov a ovocia. V snahe znížiť toxicitu prešla na vegánstvo.

Pridali sa problémy so štítnou žľazou a spánkom. V centre spánku jej zistili, že počas noci sa 29-krát zobudí. Navštívila chiropraktikov, akupunkturistov, bylinkárov, homeopatov a obrovskú sieť alternatívnych liečiteľov. Nič nefungovalo.

Až neskôr si pospájala súvislosti s nevhodným stravovaním a vysokým príjmom oxalátov. Ich vyradením a úpravou stravovania došlo k extrémnemu zvratu.

Dnes je Sallay K Norton najuznávanejšou odborníčkou USA v oblasti výživy. Výskumu sa venuje 35 rokov. Jej srdcovka sú oxaláty. Je členkou Katedry sociálneho a behaviorálneho zdravia na Virgínijskej univerzite vo Virgínii (VCU).

Všetky podrobné informácie o oxalátoch nájdete na jej stránkach. Pre rýchle zorientovanie som pripravila zoznam základných potravín podľa obsahu oxalátov. Stiahuť si ho môžete ZDARMA kliknutím na tlačítko „Stiahnuť“

Zdroj: https://sallyknorton.com/, https://regepi.bwh.harvard.edu

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.