Solanínová zelenina

Tento článok by pravdepodobne nevznikol, keby sa mojej známej nestala veľmi nepríjemná vec. Po užití doplnku z koreňa rastliny Aswaghanda si musela zavolať záchranku 🙁

Exotická rastlina a solanínová zelenina? Čo majú spoločné? Určite vás napadlo kopu ďalších otázok. V tomto článku si priblížime problematiku rastlín z radu ľuľkotvaré (Solanales), čeľade ľuľkovité (Solancaea). Rozoberieme si podrobnejšie tie najznámejšie druhy ako zemiaky, paradajky a paprika ale povieme si aj o tých menej známych ako goji a physalis, ktoré sa dostali na náš trh len nedávno.

Na internete pravdepodobne nájdete najčastejšie informácie typu:

  • Zemiaky sú tradičné jedlo, prežili na nich predchádzajúce generácie
  • Paprika má najviac vitamínu C
  • Paradajka obsahuje prospešné betakarotény
  • Aswaghanda je antioxidant a napomáha pri strese
  • Goji alebo kustovnica čínska je vitamínová bomba, obsahuje zinok, selén,…

Tieto informácie sú síce pravdivé ale neúplné. Uvedomte si, že každý obchodník vyzdvihne pozitíva aby výrobok predal. Je možné, že im krivdím ale niektorí pravdepodobne ani netušia, čo predávajú rovnako netušiacemu kupujúcemu. Preto rozhodnutie, či solanínová zelenina do jedálnička patrí alebo nie, by mala vychádzať z úplných informácií.

Zaujímavosti z histórie

Zmienka z roku 1786 hovorí o študentoch, ktorí priniesli zemiaky na Slovensko zo štúdií na univerzitách v zahraničí. Jeden z nich, menom Tomáš Švábi, nechal zemiaky rozmnožiť. Podľa neho sa v niektorých regiónoch udomácnil ľudový názov švábka. Zemiaky sa teda na Slovensku v porovnaní s trvaním paleolitu (2,6 mil rokov) konzumujú iba viac ako 200 rokov.

Aj taká tradičná talianska potravina ako je paradajka sa ešte v 17. storočí považovala za okrasnú rastlinu. Až koncom 18. storočia sa udomácnila v kuchyni.

Ľuľok zemiakový
Ľuľok zemiakový (Solanum tuberosum)

Ľuľkovité, čo o nich neviete

Je pravda, že na internete o čeľadi ľuľkovité (lat. Solanaceae, ang. Nightshade) získate len veľmi strohé informácie. Napríklad aký majú význam, koľko druhov a rodov majú a ktoré najznámejšie rastliny sem patria.

Tiež sa dozviete, že napríklad zemiaky obsahujú jed solanín, ktorý je sústredený v nadzemnej časti rastliny. A ešte natrafíte na informáciu, že zemiaky, paradajky, paprika a baklažán nazývame spoločným názvom solanínová zelenina. Toto je však úplný základ, vhodný možno pre začínajúcich záhradkárov.

Ak chcete získať viac informácií, budete sa musieť trošku potrápiť hľadaním. Tento článok nie je o ďalekosiahlom výskume, ide skôr o nasmerovaní, kde informácie hľadať. Snažila som sa vybrať odkazy na články, kde si zdroje hodnovernosti informácií môžete overiť.

Na stránke zakladateľa hnutia paleo Prof. Loraina Cardaina* nájdete veľmi podrobný článok o zemiakoch v ktorom poukazuje na glykoalkaloidné saponíny: 1) alfa-chaconín a alfa-solanín, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť črevnú priepustnosť a zhoršiť zápalové ochorenia čriev. V článku odkazuje na výrok Dr. Patel a spoluautorov:

 … ak by sa zemiaky mali zaviesť dnes ako nová potravina, je pravdepodobné, že ich použitie by nebolo schválené z dôvodu prítomnosti týchto toxických zlúčenín. „

POZN: *Prof. Loren Cordain, získal titul BS v zdravotníctve na Pacific University v Forest Grove v Oregone v roku 1972. V roku 1978 získal titul M. v odbore Fyziológia cvičenia na University of Nevada-Reno . V roku 1981 získal titul Ph.D. v odbore Fyziológia cvičenia na univerzite v Utahu v Salt Lake City. Od roku 2013 je emeritným profesorom na Katedre zdravotníctva a cvičenia na Colorado State University . 

  • 2. Kniha:  Amy Myers, Autoimunitné riešenie

V kapitole Odvrátená tvár ľuľkovitých nájdete zmienku o aglutiníne, ktorý sa používa do vakcín na podporu produkcie tvorby protilátok. Otázne je, či potrebujete, aby telo vytváralo protilátky vždy, keď zjete solanínovú zeleninu.

V ľuľkových plodoch nájdete skupinu saponínov známu ako glykoalkaloidy. Tieto dokážu prispievať k autoimunite a to aj v malých množstvách.

Norman F. Childers, Ph.D., je zakladateľom výskumnej nadácie Arthritis Nightshades Research Foundation. K tejto téme hovorí a uvádza tak na základe prieskumov, ktoré robili počas 20 rokov na 1400 dobrovoľníkoch:

 „Zdá sa, že diéta je faktorom v etiológii artritídy. Rastliny z čeľade Solanaceae (ľuľkovité), sú dôležitým faktorom vyvolávajúcim artritídu u citlivých ľudí. Primárnou príčinou reakcií u niektorých ľudí je prítomnosť alkaloidu zvaného atropín, na ktorý sú mnohí veľmi citliví.“

POZN: Atropín je tropanový alkaloid, ktorý má halucinogénne účinky.  V nadmernej dávke je silne jedovatý. Nachádza v rastlinách z čeľade ľuľkovité (Solanaceae), patrí sem napr. ľuľok zlomocný, blen čierny, durman alebo mandragora lekárska. Používa sa ako liek na uvoľňovanie kŕčov hladkého svalstva (koliky apod.), v očnom lekárstve na rozšírenie zreničiek, pri niektorých poruchách srdcového rytmu a pri otrave. Atropín sa používa ako protijed pri skonzumovaní muchotrávky tigrovanej.

Dr. Zsofia Clemens označuje solanín (presnejšie alfa-solanín) za neurotoxín. Rozoberá v článku najmä negatívny dopad aký má solanínová zelenina na vznik zápalov a podráždenie gastrointestinálneho traktu.

Poukazuje na nesprávny metabolizmus vápnika. Určité alkaloidy totiž spôsobujú, že vápnik z kostí sa ukladá do mäkkých tkanív. Následkom toho, vzniká zápal, šľachy strácajú pružnosť a veľmi často pozorujeme kalcifikáty.

Solanín je  jed glykoalkaloidov, ktorý sa veľmi ťažko rozpúšťa vo vode. Nachádza sa v druhoch čeľade ľuľkovité v rode Solanum , ako sú zemiaky (Solanum tuberosum), paradajky (Solanum lycopersicum) a baklažány (Solanum melongena). Môže sa vyskytovať prirodzene v ktorejkoľvek časti rastliny, vrátane listov, plodov a hľúz . Solanín má pesticídne vlastnosti, ktoré sú jednou z prirodzených chemických vlastností rastlín aby sa uchránili pre zničením.

Ide o rovnakú vlastnosť, ktorú rozoberám v článku o antinutrientoch>>

Otrava solanínom sa prejavuje predovšetkým gastrointestinálnymi a neurologickými poruchami. Medzi príznaky patrí nevoľnosť, hnačka, vracanie, kŕče žalúdka, pálenie hrdla, srdcová arytmia , nočné mory , bolesti hlavy, závraty, svrbenie, ekzém, problémy so štítnou žľazou a zápaly a bolesti kĺbov. V závažnejších prípadoch boli hlásené halucinácie , strata citlivosti, ochrnutie , horúčka , žltačka , rozšírené zornice, podchladenie a smrť.

Príznaky otravy sa zvyčajne objavia 8 až 12 hodín po požití, ale môžu sa objaviť do 10 minút po vysoko solanínovom jedle.

Solanín zhrnutie

Zdá sa že účinky solanínu na človeka boli doteraz značne podceňované. Pretože:

  • Solanín je problematické z rastlín eliminovať. Vo vode sa nerozpúšťa, neodstránite ho varením a ani v tele sa nerozloží.
  • Solanín sa spôsobuje problémy s trávením, prispieva k vzniku priepustného čreva a môže byť hlavným spúšťačom autoimunitných ochorení, hlavne artritídy.
  • Solanín sa podieľa na odvápňovaní kostí, vzniku kalcifikátov a zápalov.

Nie je to len solanínová zelenina

Novinky z čeľade ľuľkovitých

Keď si rozanalizujete jedálniček niektorých jedincov zistíte, že ak vôbec jedia zeleninu, tak je to práve solanínová . Túto výživovú chybu môžete pozorovať rovnako pri nízkosacharidovom, či klasickom keto stravovaní. Ak si neviete zostaviť jedálny lístok, bez paradajok a paprík, nájdete ho tu>>

V prípade, že ešte stále neviete, kde všade nájsť nebezpečné alkaloidy, pozrite si nasledovný zoznam. Verte alebo nie, dôsledné vynechanie tejto látky z jedálneho lístka prinieslo mnohým veľkú úľavu.

Zoznam:

ROD SOLANUM: Zemiak jedlý  a všetky jeho druhy (aj červené zemiaky) , všetky odrody rajčiakov, baklažán, ovocie tamarilo, melón pepíno gold. Netreba zabudnúť na výrobky ako lupienky, zemiakový škrob, paradajkový pretlak, či kečupy.

ROD CAPSICUM: Všetky druhy paprík, samozrejme aj mletá, chilli papričky, kajenské korenie…

ROD LYCIUM: Kustovnica čínska (Goji)

ROD PHYSALIS (machovka): Donedávna ste sa mohli stretnúť s okrasnou verziou. Dnes nájdete v obchodoch jedlú Machovku peruánsku  (Physalis peruviana), nedajte sa však oklamať opisom jej zázračných účinkov.

ROD NICOTIANA: Tabak virgínsky. Nájdete ho v klasických tabakových výrobkoch.

ROD WITHANIA: Vitánia opojná (Withania somnifera) známa z ajurvédy ako Aswaghanda.

Medzi čeľaďou ľuľkovité nájdete aj prudko jedovaté rastliny ako Ľuľkovec zlomocný (Atropa belladonna) Blen čierny (Hyoscyamus niger) a Durman obyčajný (Datura stramonium). Výťažky niektorých môžete nájsť v homeopatikách.

Buďte dôsledný a vyhýbajte sa aj zemiakovému škrobu vo výrobkoch, doplnkoch výživy a práškoch do pečiva. Nejedzte ani jedlé kvety, ktoré sa často objavujú na tortách. Atropín je žiaľ prítomných aj v niektorých liekoch 🙁

POZN: Batáty (Povojník batátový) je z čeľade pupencovité. Táto čeľaď rovnako ako ľuľkovité patrí pod RAD: Ľuľkotvaré. Batát, ako všetky druhy zemiakov sa vyznačuje vysokým množstvom oxalátov>>

Sto krát nič umorilo osla

Poznáte toto porekadlo o oslovi? Presne k nemu sa dá totiž prirovnať tvrdenie, že solanínová zelenina je v malom množstve neškodná.

Z článku od Dr. Clemens ešte pridám dôležitú perličku. „Zaujímavosťou je, že rastliny, ktoré obsahujú alfa-solanín, zároveň obsahujú najmenej päť ďalších neurotoxických látok, ako je atropín a nikotín.“

A tu možno spoločne nájdeme vysvetlenie, prečo si moja známa po Aswaghande musela volať záchranku. Obsahuje totiž pestrú zbierku steroidných alkaloidov a medzi nimi aj niekoľkokrát spomínaný atropín. Je fajčiarka a v kombinácii s nikotínom zrejme došlo k znásobeniu neurotoxických látok.

Problémom zostáva, že ani v jednom e-shope, ktorý predáva túto „super zázračnú ajurvédsku bylinu snáď na všetky problémy“ nenájdete zmienku o jej skutočnom zložení a kontraindikáciách. A zrejme o nich netušia ani mnohí „fitnes guruovia“, na stránkach ktorých nájdete odporúčané rozsiahle zoznamy nootropných drog.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na protizápalové stravovanie. Fascinuje ma ako úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy ZELENINOVÉ PRÍLOHY>> Ak vás zaujíma môj príbeh môžete si ho prečítať tu>>
Komentáre
  1. Boris píše:

    Zdravím,

    nejak som z článku nepochopil či batáty obsahujú tiež zlé toxíny alebo či su v poriadku. ???

    inak super článok konečne niekto tieto informácie dáva aj do slovenčiny. Ja som sa o tom dozvedel najviac s knihy ramiel nagal-cure tooth decay, odporučam každemu kto ma problemy zo zubnym kazom.

    • Monika Komorášová píše:

      Pozdravujem,
      ďakujem za povzbudenie do ďalšej práce.
      Čo sa týka batátov v článku ide viac menej o upozornenie, že ani batáty nie sú až také ideálne. Nepatria priamo k solanínovej zelenine ale nie je možné ich konzumáciu považovať za celkom bezpečnú. Všetky druhy zemiakov a aj batáty sú zahrnuté napríklad aj medzi vysooxalátové potraviny.

  2. KB píše:

    Dobry den,
    prosim, mohla by som Vas kontaktovat osobne? Rada by som sa spytala na moznost konzultacie. Dakujem 🙂

    • Monika Komorášová píše:

      Dobrý deň, samozrejme je možné ma kontaktovať, napríklad cez kontaktný formulár. Odpísala som Vám aj priamo do E-mailu.

  3. Maťo píše:

    Zdravím Monika, A čo napríklad taká mrkva?
    Napríklad za surova. A ak nie tak bola by z nej aspoň vo forme pyré (prevarená a rozmixovaná) neškodná príloha?
    Ďakujem
    Maťo

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov