Prečo máme chuť na sladké?

Stalo sa vám už niekedy, že ste boli vyčerpaní? Cítili ste sa bez energie, bez nálady, no skrátka, „so silami na dne“?

A v tom to prišlo: dostali ste chuť na sladké! Bez rozmýšľania ste zamierili na známe miesto a vytiahli obľúbenú dobrotu. Nie vždy však prišiel želaný výsledok v podobe návratu energie.

Chceli by ste sa dozvedieť, čo znamená tento signál? Prečo po námahe fyzickej, psychickej alebo pri strese dostaneme chuť na sladké?

Sladká chuť charakterizuje pocit uvoľnenia, doplnenia energie, upokojenia. Navodzuje tvorivosť a harmóniu.

Podľa teórie piatich elementov uvoľňuje pečeň. Viac sa dočítate tu>>

Zo všetkých chutí jednoznačne prevažuje. Nie je to náhoda, veď od narodenia pijeme sladké materské mlieko. Takmer všetky prirodzené* potraviny majú sladkú chuť.

Tepelne upraveným ovocím a najmä zeleninou so svojou sladkou chuťou prechádzame v detstve na tuhú stravu. Neviem ako dnes, ale v minulosti, keď bolo dieťatko nepokojné, dostalo cumlík namočený v mede.

Čo to všetko znamená? Iba to, že mať chuť na sladké je úplne prirodzené. Nezabúdajte, že naše telo je dokonalé. Týmto nám dáva signál, aby sme sa opäť dostali do rovnováhy, ktorá nám je vlastná. Ak sme napätí, potrebujeme sa uvoľniť. Ak sme vyčerpaní, potrebujeme doplniť energiu a ak sme vystresovaní, potrebujeme sa „dať do pohody“.

Čo si vybrať, aby sa vrátila stratená energia?

Určite tušíte, že klasické sladkosti to nebudú. Nielenže sú plné rafinovaného cukru, ktorý nám energiu uberá, ale neobsahujú žiadne výživné látky, ktoré telo po spomínanej námahe potrebuje.

O tom, ako pôsobí na nás táto „prázdna“ strava, sa povenujem v jednom z nasledujúcich článkov.

Ak už teda mám chuť na sladké, vyberám si

minulom článku ste sa dozvedeli o sacharidoch. Preto už viete, ktoré sú pre nás najprirodzenejšie. Monosacharidy ako glukóza a fruktóza z ovocia a zeleniny nám vrátia stratenú energiu veľmi rýchlo.

Ale pozor, ľudská vynaliezavosť nepozná hranice. Koncentrovaná glukóza a fruktóza nie je to isté, čo obsahujú celé plody.  Pre náš organizmus je to v skutočnosti veľká záťaž.

Nedá sa  to prirovnať ani napríklad ku konzumácii dvoch kg jabĺk naraz. Pretože tie obsahujú predovšetkým vodu a vlákninu. A viete si predstaviť, že cukru pri tom veľkom objeme je minimum. Naproti tomu samotná fruktóza je čistý cukor v koncentrovanej podobe.

Výrobok, do ktorého je pridaná fruktóza, je pre naše trávenie obdobný ako výrobok s klasickým bielym, či iným cukrom.

Preto bude najlepšie, keď siahnete po sladkom ovocí (aj sušenom) alebo zelenine a zabezpečíte si tak spolu s cukrom aj vlákninu, vitamíny, minerály a vodu. Alebo si pripravte dezert, ktorý uspokojí vaše chute, a zároveň vráti stratenú energiu.

Prešo máme chuť na sladké

Vedeli ste, že aj nedostatok vody náš organizmus častokrát signalizuje chuťou na sladké? Že nie? Tak to vyskúšajte! Ale prosím s nápojom bez pridania nejakej formy koncentrovaného cukru, či fruktózy.

Ak by ste predsa mali chuť na sladený nápoj, urobte si citronádu.

Voda, citrón a med a vaša energia bude späť

Leto je poriadnou previerkou našich rozhodnutí. Niekedy však konáme ináč, ako by sme chceli. Stáva sa to najmä, ak mávame neodolateľnú chuť na sladké. Nie je to chyba takzvanej slabej vôle, často sa jedná o nerovnováhu v črevnej flóre>>

Napíšte mi do komentárov, čo urobíte, ak sa dostaví chuť na sladké. Uprednostníte nápoj z obsahom cukru, zmrzlinu alebo si dáte radšej pohár vody?

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.