Jar ako symbol nového začiatku

 

„Jéj, ja mám chuť na šalát!“ povedala Janka, keď zbadala, ako mi z tašky vykúka pór. Možno ste aj vy dostali  chuť na niečo čerstvé, šťavnaté, zelené a kyslé. Prišla jar a chute nám to dávajú jasne najavo.

Jar vnímame vždy akosi intenzívnejšie ako iné ročné obdobia. Symbolizuje začiatok nového a pritom stále opakujúceho sa cyklu. V teórii o piatich elementoch prestavuje tiež ráno, detstvo, siatie a začiatok rastu.

Na Svätého Valentína zima siliť sa začína (pranostika)

Vláda elementu DREVO prakticky  začala už v polovici februára.  Počas tohto obdobia je v najväčšej aktivite dvojica orgánov: pečeň, žlčník. Zmyslovým orgánom sú oči.

Čo znamená, že je orgán v najväčšej aktivite?

Pečeň v tomto období má najväčšiu čistiacu silu. Stačí  ak jej to „dovolíme“ a nebudeme ju sústavne preťažovať jedlom plným chemicky upravených potravín. Nadbytkom tuku vo forme fritovaných, pečených a vysmážaných jedál. V tomto období  vynecháme rafinovaný cukor a múku.

klicenie

Aké sú jarné trendy?

Zelená farba, čo ale neznamená výmenu šatníka. Zaobstaráme si zelenú zeleninu: kel, špenát, pór, jarná cibuľka, brokolica, zelenú fazuľku, špargľu a pustíme sa do varenia. Volíme krátku úpravu zeleniny ako: blanšírovanie a naparovanie.  Pridávame zelené posýpky: vňať žeruchy, mladej cibuľky, petržlenu, bazalky, pažítky, cesnakovej vňate a naklíčených semien. Do šalátov pridávame divokú zeleninu ako: lístky púpavy,sedmokrásku, medvedí cesnak. Urobíme si prívarok alebo polievku z mladej žihľavy.

Čo je kyselé to je veselé

Aj keď DREVO je reprezentantom kyslej chuti, na uvoľnenie a rozptýlenie blokád použijeme prirodzene sladkú chuť tepelne upravenej zeleniny.

Kyslú chuť používame ako doplnok na vyváženie chuti a na podporu imunity v črevách. Na tanier pridávame jednu PL lyžicu krátkodobo kvasenej zeleniny pickles. Viac o účinkoch chutí sa dozviete tu>>>>

Aké emócie ukrýva pečeň?

Stagnujúca energie okruhu pečeň-žlčník mení ľudí na žiarlivých, nahnevaných, zachmúrených, nepružných, zaťatých a nenávistných.

Dobrá energia pečene nám dáva pružnosť a flexibilnosť, umožní pokojné riešenie meniacich sa životných situácií. Dobre fungujúca energia sa prejaví aj na trpezlivosti, sústredení, vďačnosti, schopnosti plánovať. Dá nám túžbu, vnútornú silu a silný predpoklad k úspechu v živote.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.