Hokkaido opäť nesklamalo

Aj vám sa to stáva? Jeden rok vám nevyklíčil petržlen, na druhý dostali paradajky pleseň a v pivnici vám vyschla mrkva?

Existuje riešenie. Objavte so mnou zeleninu, ktorá vás nesklame! Nič zo spomínaných nezdarov pri nej nečakajte! Je nenáročná na pestovanie, a taktiež na uskladnenie. Jej sladkú chuť si už obľúbili všetci, čo z nej vyskúšali iba jediný recept.

Tekvica Hokkaido má nespočetné využite

a môžeme

  •  ju upiecť, zapekať alebo grilovať s bylinkami a rôznymi koreninami
  •  ju pridávať do polievok alebo zeleninových príloh ako bežnú zeleninu
  • z nej vytvárať omáčky, polievky, placky, karbonátky
  • z nej vytvoriť dezerty, sladké alebo slané cestá

Je tak nenáročná na úpravu, že aj celkom jednoduchá príloha z Hokkaida obohatí chuť hlavného jedla.

Niektoré tipy na jej úpravu nájdete tu>>.

Na obrázku pózuje Hokkaido a kel, ktorý prečkal zimu na hriadke.

 

hokkaido

 

Nenáročná po všetkých stránkach

Mám rada zeleninu s malými nárokmi na starostlivosť. Hokkaido k nej jednoznačne patrí. Jediné, čo potrebuje, je dobre pohnojená pôda a slnko. Našej sa celkom darí na kompostovisku.

Semiačka treba zasadiť tak, aby vzišli až po „zamrznutých“-  nebudete mať starosti so zakrývaním. Potom už nepotrebuje žiadnu opateru. (Ak okolo nej porozkladáte slamu, zem si udrží vlhkosť a netreba ju ani polievať.) Hokkaido krásne kvitne a jej kvety sú jedlé. O dva mesiace si môžete vychutnávať jej prvé plody.

Tekvica je chutná aj s kožou. Dokonca aj semiačka je možné konzumovať – obsahujú veľa zinku. Viete ich použiť do vývaru alebo ich olúpať a skonzumovať. Ak sa vám nechce lúpať, nasypte ich do krmítka pre vtáčiky.

V septembri/októbri poprenášajte tekvice do vnútra a na chladnejšom mieste (16 – 18°C, napr. na chodbe) vydržia do konca apríla. Nemajú radi vlhko, radšej znesú vyššiu teplotu – dokonca vydržia aj v paneláku.

Čo má spoločné tekvica s ostrovom?

Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Je ich množstvo druhov. Hokkaido pochádza z Japonského ostrova s rovnomenným názvom. Niektoré liečivé spôsoby úpravy zeleniny podľa Japoncov som zaradila aj do mojej knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>>

O jej jedinečných účinkoch ste už určite čítali. Tak, len na pripomenutie: okrem rôzneho množstva vitamínov a minerálov, disponuje vysokým podielom karoténu, ktorý má priaznivý vplyv na pokožku a oči.

Podľa orientálnej medicíny priaznivo ovplyvňuje okruh: Pankreas, slezina a žalúdok >>. A asi nie náhodou dozrieva v čase najväčšej aktivity týchto orgánov. O prehľade jednotlivých období sa dozviete tu >>.

PS1: Zapojte sa do súťaže a za uhádnutie hádanky získate darček. Súťaž sledujte FP Cítim sa skvele>>

PS2: Hokkaido sa odporúča najmä diabetikom. Ja si myslím, že zaradenie tejto zeleniny do jedálnička prospeje každému. Čo si o tom myslíte? Podelíte sa so svojimi skúsenosťami s touto výnimočnou zeleninou aj v komentároch?

 


Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na protizápalové stravovanie. Fascinuje ma ako úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy ZELENINOVÉ PRÍLOHY>> Ak vás zaujíma môj príbeh môžete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov