Dr. Csaba Toth – rozhovor nielen o PKD

Výživa mäsožravca – II. diel

V prvom článku som ako dôvod môjho opätovného návratu ku konzumácii stravy zakladajúcej sa čisto na tuku a mäse uviedla: „Opäť som do toho „skočila“ – rozdiel bol v tom, že som do toho išla oveľa premyslenejšie a zvolila som si Paleoketogenicdiet – PKD“

Kým prvý pokus Carnivore bol doslova „vrhnutie sa do toho po hlave“, na druhý pokus v podobe PKD som sa pripravila. Nestačilo mi už jedno vypočutie videa so Zsofiou Clemens.

Každú voľnú chvíľku som študovala a robila si poznámky. Aj keď som už chápala princípy PKD a zavádzala ich do praxe, stále ma lákalo vedieť viac. Napríklad:

Kto je za tým? Kto je ten človek alebo ľudia od ktorých si nechám poradiť? Kto vynašiel PKD?

Tak som jedného dňa narazila na článok, ktorý vám chcem sprostredkovať. Priniesol mi do života doslova revolúciu v uvažovaní o výžive ako takej.

Článok bol uverejnený v roku 2018 na Talianskom portále v originálnom znení tu EVOLUTAMENTE>> neskôr aj na stránkach Paleomedicíny>>

Tu nájdete jeho preklad:

Prinášame vám exkluzívny rozhovor s jedným z najlepších predstaviteľov pravého paleo stravovania – Csabom Tóthom.

Csaba Tóth je riaditeľom kliniky Paleomedicina Hungary, ktorá v súčasnosti pomocou evolučnej metódy (Terapeutický protokol paleoketogenic diet – PKD), pomáha tisíckam ľudí liečiť sa zo širokého spektra chorôb (rakovina, autoimunitné ochorenia, atď.).

Spolu so svojim tímom (Zsófia Clemens a ďalší geniálni vedci) pomáhajú ľuďom uzdraviť sa bez akejkoľvek marketingovo orientovanej a politicky korektnej kampane.

Skúste nám tak stručne zhrnúť svoju kariéru.

Študoval som leteckú medicínu na Vojenskej lekárskej akadémii v Petrohrade. Tam som si pridal navyše hodiny fyziológie a kozmickej biológie. Neskôr som dokončil Lekársku univerzitu v Maďarsku. Počas štúdia na oboch univerzitách som pracoval v laboratóriách. Bol som asistentom v biochemickom, vírusovom sérologickom a tiež v genetickom laboratóriu.

Ešte počas vysokoškolského štúdia som pracoval pre rýchlu záchrannú službu. Po štátniciach som sa zamestnal ako lekár sanitky, potom som sa päť rokov venoval fyzioterapii. Neskôr som pôsobil vo farmaceutických spoločnostiach ako lekársky obchodný zástupca, manažér marketingu a predaja. Toto obdobie bolo pre mňa užitočnou lekciou. Videl som ako fungoval systém farmaceutických spoločností. Ako ovládali lekársku prax, graduálne a postgraduálne vzdelávanie.

Po piatich rokoch som sa vrátil k medicíne a pracoval ako internista a všeobecný lekár. Súkromnú ambulanciu som si otvoril na základe výživovej intervencie v roku 2010. Naše rehabilitačné centrum a Paleomedicina Hungary pod mojím lekárskym vedením boli založené v roku 2013. Na začiatku sme uplatňovali populárne paleolitické výživové princípy.

Neskôr sa k nášmu tímu pripojila doktorka Zsofia Clemens a my sme vyvinuli a začali implementovať paleo-ketogénnu stravu ( PKD ), ktorú odvtedy používame ako terapiu pre našich pacientov. V súvislosti s tým sa od roku 2013 venujem aj výskumnej práci zameranej na súvislosť medzi biologickými membránami a chronickými ochoreniami.

V našom laboratóriu sme predstavili aplikáciu testu PEG 400 na meranie črevnej priepustnosti. Doteraz je črevná priepustnosť jediným klinicky merateľným medicínskym markerom membránových funkcií. Toto meranie, samozrejme, využívame pri nutričnej intervenčnej terapii.

Kedy vás zaujal evolučný prístup? Na klinike ste vyskúšali iné druhy paleo stravy, ale s neoptimálnymi výsledkami. Ako ste sa dostali k súčasnému prístupu PKD? Môžete to našim čitateľom  stručne vysvetliť?

Bol som chorý. Mal som Crohnovu chorobu, cukrovku, vysoký tlak a rozsiahly ekzém. Bral som kopu liekov. Kolegovia mi navrhli vyskúšať biologickú liečbu. Ako lekár som vedel, že to asi nebude správna cesta. Na základe predchádzajúcich skúseností som tušil, že musím nájsť iný spôsob, aby som sa vyliečil.

Takto som našiel paleo stravovanie podľa Loren Cordain. Myslel som si, že nemám čo stratiť, a tak som sa rozhodol to vyskúšať. Zdalo sa mi to ako logický systém. Musím povedať, že úspech som dosiahol naozaj veľmi skoro. Z chorôb som sa takmer úplne zotavil za dva mesiace! Bolo ťažké uveriť, že takáto jednoduchá terapia môže byť taká účinná. Keď moji blízki priatelia videli aké výsledky som dosiahol, začali robiť to isté. Čoskoro som videl, že aj ich príznaky jednoducho miznú a tiež prestali brať lieky! Naozaj ani nedokážem povedať, aký to bol fantastický pocit!

Ako lekár som si uvedomil, že som našiel terapiu, ktorá skutočne funguje. Neskôr, krok za krokom, som študoval prácu mojich predchodcov: Staffana Lindeberga, Boyda Etona, Melvina Connera, Waltera Voegtlina. Čoskoro som si otvoril súkromnú lekársku prax. V tomto bode sa začala veľká cesta. Pretože sa terapia osvedčila, zakrátko som mal skutočne veľké množstvo pacientov. O niečo neskôr sa v mojej ambulancii objavili aj deti.

Taktiež sa ukázalo, že paleo stravovanie nie je všemocná terapia a tiež má svoje muchy. Vtedy sa ku mne pripojila doktorka Zsofia Clemens, neurologička, ktorá dospela k rovnakým záverom o klasickej ketogénnej strave. Uvedomovala si jej nedostatky a vedľajšie účinky. Spoločne sme čoskoro dospeli k záveru, že riešením bude paleo-ketogénna strava – PKD, ktorá eliminuje chyby oboch typov stravovania, pretože sme boli presvedčení, že je to jediný zdravý spôsob výživy pre človeka.

Tento spôsob stravovania znamená skutočný evolučný prístup. Po sérii klinických výskumov sme sa dostali k paleo-ketogénnej strave – PKD, ktorú môžeme považovať za zdravú stravu. Musím tiež spomenúť, že paleo-ketogénna strava obsahuje autentickú paleo výživu.

Od roku 2013 liečime pacientov výlučne týmto spôsobom. O výživovom zásahu nie len hovoríme, ale ho aj skutočne používame v širokej klinickej praxi. Som presvedčený, že neexistuje žiadna iná terapia na úplné zotavenie sa z chronických chorôb a to hovorím po 22 rokoch praxe.

Nepoužívam paleo-ketogénnu výživovú – PKD terapiu len preto, že sa mi páči, alebo len preto, že mám sklony k netradičným prístupom. Používam ju, pretože je v porovnaní so všetkými ostatnými najúčinnejšia.

Ak by som bol nútený s ňou prestať, okamžite by som zatvoril ordináciu, pretože akákoľvek iná metóda by bola v porovnaní s ňou len taký slabý odvar. Nepočúva sa to dobre všetkým, pretože paleo-ketogénna strava je v podstate výživa bez známych gastronomických lahôdok. Stále je to jediná forma výživy, ktorá nespôsobuje vedľajšie účinky ani výživové nedostatky. To tiež znamená, že nás nie všetci „majú radi,“ rovnako ako vyznávači populárnej paleo stravy alebo apoštoli ketogénnej stravy. Čo s tým môžeme urobiť? Akceptujeme, že to je to, čo nám poskytuje evolúcia. Je to jediný spôsob, ako skutočne vyliečiť našich pacientov.

Máte skvelý personál odborníkov, ako ste sa dostali do kontaktu s ostatnými členmi a rozhodli ste sa pustiť do tohto projektu?

Ako som už spomínal, bola to neurologička Zsofia Clemens, ktorá sa ku mne pridala ako prvá. V tom čase už mala veľmi veľa poznatkov o ketogénnej strave. Bola poprednou vedeckou pracovníčkou neurologickej kliniky. Už vtedy vedela, že klasická ketogénna strava spôsobuje problémy. Hneď ako sa dozvedela o mojich výsledkoch, skontaktovali sme sa a veľmi skoro medzi nami vznikla plodná spolupráca.

Obaja sme našli svoju chýbajúcu časť výskumu. Obaja sme vedci, vedeli sme, čo to môže znamenať, ak nájdeme perfektné riešenie. Všetci ďalší členovia tímu experimentálne dospeli k určitému zásadnému poznaniu vo svojom predmete výskumu, ktoré sa ukázalo ako riešenie nejakého konkrétneho zdravotného problému.

To bol rovnaký prípad, keď sme do praxe zaviedli meranie priepustnosti čriev. Dva roky trvali výskumné práce pod vedením chemického inžiniera Petra Meresza, PhD, kým sme dospeli k stabilnej metóde merania. Predtým sa venoval metóde membránových funkcií.

Súhlasím, že princípy našej terapeutickej metódy nemusia byť všetkým úplne jasné, pretože náš spôsob myslenia a klinický prístup sú v úplnom rozpore so súčasným štandardom lekárskej starostlivosti. Členovia tímu sú tak každý deň vystavení vážnym výzvam.

Naša profesionálna kompetencia a presvedčivé dôkazy z praxe stále držia tím pohromade. Okrem toho sa k nám z času na čas pridajú noví výskumníci. Máme na pamäti dva základné princípy: všetci odmietame naturopatiu, používame iba vedecké metódy.

Ďalší spoločný princíp je strava samotná. Prijímame iba takých členov, ktorí môžu plne súhlasiť s tým, že paleo-ketogénna strava PKD je to, čo môžeme nazvať zdravá strava. Ak sú o tom presvedčení, prirodzene, sami túto stravu dodržiavajú. Verím, že každý tím môže byť dôveryhodný, iba ak do najmenších detailov pochopí, čo robí.

Som hrdý, že mám taký tím, pretože naša činnosť je založená na skalopevnom vedeckom základe a na nespornom zámere. Náš súčasný tím lekárov a výskumníkov je vedený nadšením pre hľadanie vedeckej pravdy.

Liečite širokú škálu chorôb, ako reagujú ľudia na váš prístup? Do akej miery sa s ním dokážu stotožniť? Koľko ľudí ste už uzdravili?

Toto je dosť zložitá téma, pretože paleo-ketogénna strava (PKD) nie je podporovaná spoločnosťou ani lekárskou obcou. Ľudia, ktorí ju začínajú dodržiavať, potrebujú veľkú motiváciu. Z dlhodobého hľadiska vytrvajú iba osoby s určitými osobnostnými vlastnosťami ako vytrvalosť alebo trpezlivosť.

Pacienti s rakovinou alebo autoimunitnými ochoreniami sa pri výbere našej terapie stretávajú s ťažkosťami každý deň. Majú veľmi malú podporu vo svojom okolí a z dôvodu svojich limitov a nedostatku podporného prostredia zostáva na tejto strave dlhšie ako jeden rok len menej ako štvrtina pacientov. Je pravda, že tento podiel sa neustále zvyšuje, ale pomaly.

To znamená, že podiel pacientov, ktorí si uvedomujú, že nejde len o jednu z ďalších terapií a vedia prečo si ju vybrali, neustále rastie. Celkový počet našich pacientov sa od roku 2010 blíži k 10 000. Môžem konštatovať, že 99% pacientov, ktorí dodržiavajú protokol, je vyliečených. Zvyšné 1% pacientov bolo odsúdených na neúspech hneď na začiatku.

Niekto poukazuje na to, že výskum sa zameriava výlučne na hrubé črevo, zatiaľ čo prehliada funkciu tenkého čreva. Čo si o tom myslíte?

Myslím si, že toto je len malý detail, ktorý je z hľadiska klinickej praxe irelevantný.

Ako sa cítite, keď hovoríte o zaujatých výsledkoch Svetovej zdravotníckej organizácie o karcinogenite mäsa (podľa nášho názoru na základe chabých epidemiologických dôkazov)?

Myslím si, že ľudia, ktorí stanovujú tieto odporúčania, sú jednoducho nekompetentní. Nemajú potrebné vedomosti a nevidia limity stanovené ich znalosťami. Majú tendenciu prekračovať hranice len kvôli obchodným alebo iným záujmom a tlaku. Výsledky, na ktoré odkazujú, nie sú vhodné pre výskumnú analýzu.

Prečo? Pretože Homo sapiens je mäsožravec, ale stále ho tieto odporúčania považujú za všežravého. Správne by boli iba štúdie, ktoré sa robia pri dodržiavaní skutočne zdravej výživy. Ale také štúdie neexistujú. Alebo… mohli by sa vôbec uskutočniť také testy? Áno, určite: vieme o niektorých etnických skupinách, ktoré jedia výlučne mäso už niekoľko desaťtisíc rokov.

Inuiti, domorodci zo Severnej Ameriky alebo druhy Homo, ktoré sa živia zvieratami už 2,6 milióna rokov. Samozrejme si musíme pripomenúť, že „dnešné mäso“ môže obsahovať veľa karcinogénnych prísad, ako dioxín alebo dusičnany a dusitany. Ale tieto prísady do mäsa pridávame my, ľudia. Takže pozor! Problém so spracovaným mäsom nie je samotné mäso alebo údenie dymom, ale dusičnany! Dusičnany sú karcinogénne. Škoda, že toto môže byť novinka pre niektorých ľudí, ktorí propagujú paleo alebo iné takzvané evolučné výživové trendy.

Zdá sa, že ste človek, ktorý to, čo káže, aj robí. Prezraďte nám svoj typický denný PKD jedálniček.

Stravujem sa celkom jednoducho. Nesnažím sa o rozmanitosť, pretože vôbec nie je podmienkou zdravého stravovania. Žijem z červeného mäsa a živočíšneho tuku. Väčšinou bravčové, hovädzie, jahňacie a kozie. Menej vajec a rýb.

Minimálne množstvo zeleniny a ovocie raz alebo dvakrát mesačne. Pijem vodu. Mäso sa dá v kuchyni pripraviť na sto spôsobov! Tiež jem veľa údeného mäsa. Takto spracované mäso je špeciálne upravené tradičnou konzerváciou. Nepoužívam rastlinné oleje, iba živočíšny tuk. Jem, len keď som hladný. To znamená maximálne dve jedlá denne, niekedy iba jedno. Pijem, iba keď som smädný a nie viac ako 5 – 6 dl vody denne.

Snažím sa považovať stravu za potrebu, ktorá je jednoducho nevyhnutná pre zdravé fungovanie tela a mentálnu pohodu – nejem pre radosť. Dostal som sa zo všetkých chorôb, nemám žiadne zdravotné problémy.

Csaba Toth
Vľavo: Crohn, vysoký tlak, cukrovka, nadváha, ekzém, srdcová arytmia
Vpravo: -29 kg, plné zdravie

Čo na vaše postupy hovoria „bežní“ kolegovia? Napríklad v Taliansku hrozí lekárovi zákaz činnosti, ak sa posťažuje na stredomorskú stravu (ktorá je celosvetovým dedičstvom UNESCO) alebo na konvenčnú medicínu zameranú na liečenie symptómov. Aké to je v Maďarsku?

Ani v Maďarsku nie je situácia oveľa ľahšia. Mám šťastie, pretože výživový zásah sa považuje za lekársky postup, ktorý je v našej krajine legálny. Liečime tiež mnohých našich maďarských a zahraničných kolegov lekárov – myslím si, že to hovorí samo za seba. Etické princípy tvrdia, že nie je dôležitá „medicína založená na dôkazoch,“ ale samotné výsledky.

PKD – Paleo-ketogénna strava je na profesionálnej báze nenapadnuteľná, pretože sa osvedčila ako účinná a nemá žiadne vedľajšie účinky. Aj napriek tomu na náš tím aktívne útočí Maďarská asociácia diabetikov. Ich útoky sú však čoraz slabšie, pretože s nami nemôžu súperiť. Veci, ktoré fungujú, si vždy nájdu cestu.

Obmedzenie liekov je tiež veľkou výzvou a je oveľa ťažšie ako ich predpisovanie pacientom. Lekári sa toho boja a neexistuje nikto, kto by ich naučil, ako sa majú liekov zbaviť. My robíme presne to, takže aj v tejto oblasti narážame na veľký odpor.

Na obmedzenie liekov treba veľa vedomostí a skúseností. Náš tím lekárov má aj v tomto ohľade medzinárodnú vedúcu úlohu. Nepoznám žiadny iný klinický tím, ktorý by mohol obmedziť lieky v takej miere a účinnosti, ako my. Dokážeme úspešne vyriešiť aj tie najzložitejšie a najťažšie zdravotné stavy.

Súčasné zdravotníctvo si bráni svoju pozíciu a nemá najmenší úmysel pripustiť, že zavádza pacientov už niekoľko desaťročí. Krízové systémy vždy buď ukončí jedna náhla čistiaca vlna alebo fungujú navždy. Musíme si uvedomiť, že jednoduché vyhodnotenie laboratórnych výsledkov pacienta na paleo-ketogénnej strave znamená pre priemerného lekára problém. To isté platí pre hodnotenie výsledkov spôsobených ketózou.

Nemajú predstavu, ako pracovať so zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi alebo hladinou kyseliny močovej. Ako riešiť prítomnosť acetónu v moči. Neakceptujú, že ketóza je plne fyziologický stav. Uplatňujú tradičné postupy, pretože sú zákonom akceptované. Bohužiaľ, súčasná výroba liekov a právne predpisy sú v rozpore s vedou a vôbec neslúžia pre dobro pacientov. Poďme však k dôležitejšej otázke: čo bude hlavnou témou lekárskych diskusií asi o 50 rokov? Som presvedčený, že paleo-ketogénna strava (PKD) má veľkú šancu zvíťaziť.

Čo by ste poradili talianskym lekárom, ktorí prijali evolučný životný štýl, ale stále majú strach a nie sú ochotní vzoprieť sa hlavnej propagande (tj. v krajine cestovín a pizze), aby verejne propagovali tento spôsob stravovania, a čo je dôležitejšie, aplikovali ho v praxi, ako to úspešne robíte vy?

To je veľmi ťažké! Americká antropologička Margaret Meadová raz povedala: „je jednoduchšie zmeniť náboženstvo ako stravovacie návyky.“ Je to veľká pravda. Skúste presvedčiť Angličana, aby nepil čaj, Nemca, aby nepil pivo, Taliana, aby zabudol na cestoviny, Maďara, aby vynechal červenú papriku alebo cibuľu. Je to takmer nemožné! Úprimne si myslím, že je ešte príliš skoro.

Musíme byť vytrvalí v tom, čo robíme, a tak vzdelávať čoraz viac lekárov a výskumníkov, ktorí rozumejú tomu, čo sa deje a prečo.

Potom sa niekedy v budúcnosti ľudia prebudia, že zdravá strava je niečo úplne iné ako to, o čom sa dnes hovorí. Ľudia už teraz cítia a zažívajú, že so súčasným spôsobom liečby nie je niečo v poriadku.

Nebuďme naivní, uvedomujú si to aj lekári. Ale kým budú platení podľa predaja liekov, a nie podľa počtu vyliečených pacientov, neexistuje nádej na zázrak. Teraz je potrebné vyvinúť veľké úsilie pri poskytovaní potrebných informácií lekárom, ktorí sú otvorení novým postupom. O niekoľko desaťročí, veľa z nich uvidí oveľa jasnejší obraz.

Ak fungujeme pomocou výživového zásahu a poskytujeme našim pacientom výživové poradenstvo, musíme si byť vedomí, ako to funguje prakticky. Toto je veľká zodpovednosť. Inými slovami, poďme nielen kázať, ale to aj praktizovať! Týmto spôsobom otvárame bránu k ďalším skúsenostiam. Prirodzene by sme boli radi, keby sme videli všetkých lekárov na medzinárodnom podujatí „Deň otvorených dverí,“ ktoré sa koná v našom rehabilitačnom ústave každý rok. Ďalšia takáto akcia je naplánovaná na jar roku 2019.

Čo si myslíte o „paleo“ produktoch („paleo“ palacinky, oblátky, koláče atď.), ktoré sa objavili na trhu?

Ide o gastronomické výrobky, ktoré uspokojujú iba slabé a psychické ľudské potreby. Tie sú rovnako rizikové ako tradičné výrobky kvôli rastlinným olejom, múkam zo semien a umelým sladidlám, ktoré obsahujú.

Po vyhodnotení viac ako desaťtisíc výsledkov laboratórnych testov je nám to úplne jasné. Mnoho pacientov začalo dodržiavať paleo stravu, pretože chceli prejsť na zdravý spôsob života. O niečo neskôr sa objavili v našej poradni s rakovinou, autoimunitným ochorením štítnej žľazy a inými chorobami. Jasne sme videli čo sa deje, hneď po prvých niekoľkých tisícoch pacientov v roku 2013.

Mnohí z nich začali s paleo-ketogénnou stravou ( PKD ) a uzdravili sa. Potom od radosti poľavili a vrátili sa k obľúbenej paleo strave. Veľmi skoro sa objavili prvé negatívne účinky. Okrem toho počujem niektorých „paleo guru,“ ktorí dávajú pacientom pochybné výživové odporúčania týkajúce sa konzumácie zeleniny a ovocia alebo dokonca dusitanov a dusičnanov.

Keď to zhrniem, považujem populárnu paleo stravu za rovnako zlú ako bežnú stravu. Môže to byť iný spôsob stravovania, stále však spôsobuje vážne zdravotné problémy. Máme tendenciu podceňovať negatívne účinky konzumácie rastlín na naše zdravie. Poznáme iba veľmi málo výskumníkov, ktorí v tom vidia skutočné nebezpečenstvo. Škoda, že Maďarsko bolo jednou z kolísok paleo-táraninového šialenstva.

Na samom začiatku sa zdalo, že pre nás nepredstavuje nebezpečenstvo, teraz už sú jeho zlé účinky evidentné. Napriek tomu, že sú tieto jedlá chutné a ľudia ich chcú konzumovať, lebo ich považujú za zdravé. „Paleo guru“ majú v tomto trende ešte väčšiu zodpovednosť. Tiež je zrejmé, že to nie je cesta, po ktorej sa chceli vydať vedeckí výskumníci paleo stravy. Keď už vypustili Džina z fľaše, nič iné ho nevráti späť, iba paleo-ketogénna strava
( PKD ) a to výlučne pod vedeckým dohľadom.

Čo si myslíte o odborníkoch, ktorí silno propagujú tieto výrobky medzi širokou verejnosťou?

Myslím si, že iba tí, ktorí dobre ovládajú fyziológiu, majú právo dávať odporúčania ostatným, teda nie vodiči alebo matematici, ktorí boli nejaký čas na paleo strave. Sám mám fyziku veľmi rád a úplne najradšej kvantovú fyziku. Veľa o tom čítam a často počúvam prednášky na univerzitách. Napriek tomu by som nemal odvahu radiť odborníkom ako postaviť jadrovú elektráreň.

Ako som už spomenul, predtým som študoval leteckú medicínu, takže som mnohokrát „letel“ v leteckých simulátoroch. O lietaní lietadlom viem oveľa viac ako priemerný človek. Napriek tomu by som si netrúfal radiť pilotovi, keď sedím v lietadle. Keby som to urobil, prekročil by som hranice a riskoval pri tom život. Liečba a zdravie ľudí sú vážne veci. Musia byť jasne stanovené limity.

Veľa ľudí, ktorí držia ketogénnu stravu dva roky, si myslí, že už sú odborníkmi v tejto oblasti. Lekári ich musia zastaviť, aby zabránili tomu, že internet bude plný diletantských a riskantných informácií. Je to zvlášť nebezpečné pre deti.

Ľudia samozrejme paleo táraniny prijímajú ľahšie, ako skutočnosť, že sú mäsožravé živé bytosti. Proti tomuto problému veľmi bojujeme. Ale ako často hovorím, všetko si časom nájde svoju cestu. Jediným problémom je, že budú existovať pacienti, ktorí zomrú na základe odporúčaní niektorých výživových guru skôr, ako pravda vyjde najavo.

Čo si myslíte o našom blogu, jednom z mála otvorených v tejto oblasti?

Je naozaj jedinečný! Môžem všetkým len odporučiť prečítať si ho. Pravda sa nie vždy vyplatí, ale skôr či neskôr si nájde cestu.

Tu v Taliansku sme založili Spoločnosť pre evolučnú medicínu (SIMNE). Dúfame, že s vami jedného dňa budeme spolupracovať… Chcem sa vám poďakovať za to, že ste znásobili obdiv k vám a k vašej práci.

Takáto spoločnosť môže dobre fungovať, ak sa jej členovia neboja akceptovať aj tie najprekvapivejšie výsledky. Klinická interná časť lekárskej vedy sa musí prepísať od začiatku až do konca. Prvoradé je určiť, čo je optimálna evolučná výživa pre človeka. Keď to bude jasné, všetky ostatné otvorené problémy budú okamžite vyriešené. Verte mi, na otázky, ktoré sa zdajú komplikované, sa dá jednoducho odpovedať.

Radi by sme sa tohto procesu zúčastnili. Myslím, že náš pracovný tím pod vedením doktorky Zsofie Clemens disponuje takýmito poznatkami a klinickou praxou, bez ktorej sa dnes v oblasti výživy nepohneme. Je pravda, že to pre niektorých ľudí môže znieť „nebezpečne,“ pretože vo vede môže byť iba jedna pravda, nie viac. Samozrejme, každý považuje svoj názor za správny. Iní sa domnievajú, že rovnaký problém môže mať niekoľko riešení. V poslednej dobe počúvam o variáciách paleo alebo ketogénnej stravy.

Pre človeka, primáty, rovnako ako pre akýkoľvek iný živočíšny druh existuje len jeden optimálny druh stravovania. Nie viac. Neexistuje žiadna „zlatá stredná cesta.“ Hlavnou úlohou Spoločnosti pre evolučnú medicínu je ukázať, že najmenej 90% vnútorných chorôb je spôsobených zlou stravou a choroby nemajú nič spoločné s genetikou. Ďalej jasne a presne uviesť, čo znamená zdravá výživa. Toto je pre lekára najdôležitejšie. Keď splníme túto úlohu, dá sa povedať, že sme dosiahli najvýznamnejší vývoj za posledných desaťtisíc rokov. S potešením vám poskytneme informácie a podporu.

Ďakujeme Csabovi a jeho tímu za láskavosť a úžasnú prácu, ktorá naozaj mení svet a perspektívu medicíny. Bolo nám veľkou cťou, že sme sa s nimi mohli stretnúť.

Moja reakcia na článok a PKD?

Aj je pravda to, o čom sa v článku hovorí, ide o obrovskú vec. Chápem však jedno, takéto objavy (aj napriek tomu, že sú vedecky podložené a klinicky overené) sa na akejkoľvek úrovni prijímajú veľmi ťažko.

Pre mňa sa stali tieto informácie ďalšou skladačkou do chýbajúcej mozaiky informácií o tom, čo je a čo nie je zdravá výživa. Vďaka nim dokážem pomôcť aj vám – postačí sa objednať na konzultáciu.

konzultácia - protizápalové stravovanie
Konzultácia – protizápalové stravovanie
Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.