Prejedanie a jeho zdravotné následky

Ešte pred vyše rokom som si myslela, že prejedanie sa ma netýka – veď „idem keto“.

Jedného pekného dňa som zistila, že moja ranná glukóza vystrelila do výšky. O iných mojich zdravotných problémoch „na keto“ ste sa mohli dočítať v predošlom článku, ale na túto „pikošku“ s vysokým cukrom som sa rozhodla posvietiť si zvlášť.

Prejedanie = priberanie

Zdalo by sa, že prejedanie je na prvý pohľad jednoduchá záležitosť, o ktorej je škoda písať. Veď prejedanie sa automatický rovná priberaniu a riešenie je jednoduché – stačí sa trošku ovládať, jesť menej, a je po probléme.

No ale čo ak o prejedaní vôbec netušíme?

V tomto článku chcem na základe vlastných skúsenosti poukázať hlavne na nevedomé prejedanie. Tiež na zdravotné problémy s tým spojené. Tieto sa však štandardne s prejedaním nespájajú – preto sľubujem „aha momenty“.

Prekvapením sa môže stať informácia, že aj ľudia, ktorí si svoje jedlo prísne nahadzujú do kalorických tabuliek, sa prejedajú. Celkom reálne a nevedomky sa môžu dopracovať napríklad k problémom s cukrom.

Márny boj

Musím sa priznať, že z nejakého nevysvetliteľného dôvodu (možno intuícia) som neverila, že teória o kalóriách a vyrovnanom PRÍJME a VÝDAJI funguje. Asi pre to, že mne a iste aj viacerým z vás, to tiež nefungovalo.

Väčšinu svojho života som mohla jesť čo som chcela a na váhe sa to neodrazilo. Toto však platilo len do určitého veku – za všetko predsa môžu ženské hormóny.

Začala som priberať a aby som to vyvážila, rozhodla som sa viac hýbať. Do práce na bicykli, 2x do týždňa fitko a cez víkend vysokohorské túry. Nič sa však neudialo a to ani po tom, ako som znížila príjem tuku. Moje boky tejto premyslenej stratégii vôbec nerozumeli.

Iná skúsenosť, a teda vegánstvo, zase dopadla tak, že som nemohla pribrať (bola som ako vyschnutý zoslabnutý konár), a to napriek tomu, že som jedla veľa, často a takmer vôbec som sa nehýbala.

Čo je dôležité vedieť

Myšlienka zníženia glukózy a zároveň zníženie tvorby hormónu inzulín, na ktorej stojí nízkosacharidové stravovanie, bola pre mňa skutočnou odpoveďou.

A opäť tie hormóny!

Zistila som, čo sa deje pri príjme potravy, kam sa uloží „palivo“, ktoré som zjedla ak ho hneď nespotrebujem, a ako sa toto uložené palivo opäť uvoľní a zmení na energiu v čase, keď nič nejem.

Toto reálne funguje. Inzulín je totiž anabolický hormón, ktorý sa stará o to, aby nevyužitá glukóza (na ktorú sa všetky sacharidy zmenia) bola uložená na neskôr. Inzulín vytvára zásoby a deje sa to zjednodušene takto:

  1. Najprv uloží do „chladničky“ glykogén (zásobný cukor), ktorý je v prípade potreby dobre dostupný. O dostupnosť sa postará hormón glukagón, ktorý glykogén rozštiepi na potrebnú glukózu.
  2. Keď je chladnička plná, inzulín zásoby „zastrčí“ do vzdialenej pivnice, a navyše ich ešte zamrazí v mrazničke – zmení ich na tuk.
    V pivnici sú dobre „zakódované“.
    Zásoby v podobe tuku sú už dostupné ťažšie, pretože ich uvoľňovanie má svoje pravidlá. A tiež k tomu potrebujete ten správny kód v podobe nízkej hladiny inzulínu. Tiež by ste mali zobrať do úvahy, že uvoľneniu tukových zásob dochádza až po vyčerpaní glykogénu, ktorého je v organizme celkom požehnane. Navyše, jedením nielen sacharidov (objasnenie v priloženom grafe) je neustále dopĺňaný.

Taká zásadná otázka: „Kto by teda išiel do vzdialenej pivnice po tukové zásoby, keď je poruke chladnička so zásobami cukru?“ Aj náš organizmus funguje rovnako, najprv siahne po dostupnej a rýchlejšej forme energie – teda uloženej v podobe „cukru“ (glykogénu).

Mimochodom, vedeli ste, že zásoby glykogénu vydržia približne 24 až 36 hodín?

POZN: Výstižné prirovnanie správania nášho organizmu v podobe chladničky a mrazničky pri opise ukladania a uvoľňovania energie som získala zo skvelej knihy – Dr. Juson Fung: Kompletní sprievodca pôstom.

Ako je možné, že som na keto pribrala

Ešte donedávna som si myslela, že pokiaľ sa niekto stravuje nízkosacharidovo a to v akejkoľvek podobe (paleo, Lowcarb, či Keto), tak dosiahne ideálnu váhu a túto si už navždy dokáže udržať.

Jednoducho telo sa bude riadiť akousi samoreguláciou a dovolí zjesť človeku len toľko, koľko naozaj potrebuje. U niektorých výnimočných jedincov to naozaj funguje. Ja som sa spoliehala hlavne na tuk, že je akousi brzdou. Brzdou, ktorá človeka automaticky stopne po zjedení potrebného množstva.

U keto stravovania som sa tiež domnievala, že príjem sacharidov (ktoré sa zmenia na glukózu) mám natoľko nízky, že inzulín nezasahuje a teda nebráni skonzumovanému tuku zmeniť sa na energiu. Myslela som si, že u mňa funguje ketogenéza (viac o premene tuku na energiu tu>>)

No ale stalo sa. Aj pri keto stravovaní sa mi podarilo nezdravo pribrať. Nezdravo znamená, že sa mi vytvorila pneumatika len v oblasti brucha – čo neveštilo nič dobré. Ukladanie tuku okolo pása ukazuje na problém s vysokým inzulínom. A inzulín predsa reaguje na glukózu.

Keď si myslíš, že si v ketóze

Prišla som na to úplnou náhodou (presne tak ako sa to deje denne v ambulanciách). Ani v najhoršom sne by ma nenapadlo, že moje hodnoty glukózy dokážu pri keto stravovaní prekročiť stanovenú hranicu 5,59 mmol/L

Hovorí sa, že náhody neexistujú. Mne však práve náhody pomáhajú vylúštiť rôzne životné krížovky. Bol to aj tento prípad. V roku 2019 som sa viac začala zaujímať o viacdňové pôsty. Za týmto účelom som si zakúpila glukomer. (Ak by niekoho zaujímalo, tak tento, čo dokáže merať aj výšku ketónov>>)

Aké však bolo prekvapenie, keď prvé ranné „rozcvičkové meranie“ ukázalo glukózu hneď 6,3 mmol/l. Táto hodnota vôbec nevypovedala o tom, že som v ketóze. Vedela som, že mám problém a začala som pátrať.

Hodnotu 6,3 som si namerala 26.1.2020 a 5,6 30.1. 2020 od prechodu na PKD 2/2020, to nie je nikdy viac ako 4,5 mmol/L

„Náhoda je snáď pseudonym Boha, keď sa nechce podpísať.“ — Anatole France

Odpoveďou bolo prejedanie

Niektoré informácie som našla na stránke neslazeno.cz  a tiež už v spomínanej knihe: Kompletný sprievodca pôstom. Pre mňa boli zásadné tieto informácie:

1. Citujem z horeuvedenej knihy: “Najviac zvyšujú hladinu inzulínu rafinované sacharidy, menej bielkoviny a najmenej tučné potraviny, ale hladina inzulínu sa zvýši vo všetkých troch prípadoch.“
Už chápete? To, že vylúčite konzumáciu sacharidov, ale prejedáte sa bielkovinami a tukmi má rovnako za následok vyplavovanie inzulínu, a teda nespotrebovaná energia sa musí uložiť vo forme glykogénu (cukru) alebo tuku. U niektorých sa prejedanie môže prejaviť tráviacimi problémami (hnačky, ťažoba, nadúvanie).

2. Štiepenie/trávenie tuku je celkom zaujímavá záležitosť. Tuky – triacylglyceroly, sa pôsobením enzýmu lipázy, štiepia na glycerol mastné kyseliny. Mimochodom, toto je učivo pre stredné školy. A práve uvoľnený glycerol sa pomocou glukoneogenézy mení na glukózu. Nie je to až taká záplava ako pri konzumácii sacharidov, ale predsa sa to deje. Cesta mastných kyselín až k ich konečnému využitiu je tiež celkom zaujímavá, podrobne nájdete tu >>

3. Asi najzávažnejšou chybou u nízkosacharidových diét, vrátane tej mäsovej – Carnivore, je vysoká konzumácia bielkovín. Či sa nám to páči alebo nie, rovnako sa prejedanie bielkovinami prejaví na zvýšení hladiny glukózy – lebo inak by inzulín predsa nereagoval. Samozrejme nespotrebovaná energia sa UKLADÁ na potom, teda opäť glykogén alebo v tom horšom prípade tuk.

POZN: Tu si dovolím poznamenať, že vďaka tejto neznalosti a teda prejedaniu (lebo toto vám aplikácia s kalorickými tabuľkami a ani vyrovnaný PRÍJEM/VÝDAJ nevypočíta) sa väčšina ľudí do ketózy vôbec nedostane. A áno, aby som nezabudla, fialový papierik je úplne nanič!

Vysoká hladina inzulínu zabraňuje:
– odčerpávaniu tukových zásob
– aktivácii rastového hormónu

Keď kilá idú dolu, ale tukové zásoby to nie sú

„Zníženie hladiny inzulínu zbavuje telo prebytočnej soli a vody, pretože o inzulíne je veľmi dobre známe, že spôsobuje zadržiavanie vody a tiež soli v obličkách. Z tohoto dôvodu diéty s nízkym príjmom sacharidov často vyvolávajú diurézu – vylučovanie prebytočnej vody. V skutočnosti predstavuje väčšina počiatočného úbytku hmotnosti pri nízkosacharidovej strave vylúčená voda.
Tento typ diurézy organizmu prospieva: redukuje nadúvanie a pripadáte si ľahší. Niekomu môže tiež takto pomôcť znížiť krvný tlak.“

Dr. Jason FUNG: Kompletný sprievodca pôstom

Takže to rýchle zázračné chudnutie na nizkosacharidových diétach spočíva práve v tom, že sa zbavíte prebytočnej vody – čo je v konečnom dôsledku tiež veľmi prospešné.

Ak si však nenastavíte správne výšku bielkovín a tukov a tieto konzumujete nadlimitne, chudnutie sa nekoná. A možno, tak ako ja, aj nezdravo priberiete, či nadobudnete iné zdravotné problémy.

PS: A to som si myslela, že tuku sa prejesť nedá – veď práve tuk stimuluje hormón nasýtenia 🙁

U mňa sa napríklad prejedanie podpísalo na problémoch, ktoré som už opísala v predchádzajúcom článku, tak len v krátkosti –  reflux, únava, srdcová arytmia, opuchnuté členky, vysoký tep, problémy s očami. Áno, oči veľmi citlivo reagujú na zvýšené hladiny glukózy.

Skúste sa teda zamyslieť, či to nie je aj váš prípad, či sa neprejedáte, a tak neviete nájsť príčinu svojej nadváhy alebo dokonca pridružených zdravotných problémov.

Na to, či spaľujete tuky, postačí pár kontrólnych otázok:
a) Jete častejšie ako 2 x denne?
b) Máte málo energie?
c) Ste často podráždená/ý?

Stačí, ak ste na jednu z nich odpovedali áno, a nebola by som si tou ketózou vôbec istá.

Prejedanie a zdravotné komplikácie

Od prejedania je už len krôčik k diabetu. Ale pozor, aj štíhli ľudia (viď môj prípad) môžu mať nábeh na cukrovku, a to zvlášť, ak sa tvorí tuk len v oblasti pása (patrí sem tzv. pneumatika, pivné brucho a madlá lásky).

Dr. Jason Fung a rovnako platforma pre pomoc pacientom s DM neslazeno.cz spája s vysokou hladinou glukózy a vysokou hladinou inzulínu nasledovné zdravotné problémy:

Diabetes
Ochorenie srdca a ciev
Poškodenie drobných ciev, ktoré vyživujú nervy
Neuropatia
Poškodenie obličiek
Poškodenie očí (veľmi citlivé na zvýšenú hladinu glukózy)
Mozgová mŕtvica
Alzheimer, Parkinson
Vysoké hladiny triglyceridov v krvi
Vysoká krvný tlak
Obezita
Nealkoholická steatohepatitida (stukovatená pečeň)
Syndróm polycystických ovarií
Dna (zvýšená hladina kyseliny močovej a pečeňové hodnoty)
Ateroskleróza
Gastroezofageálny reflux
Obštrukčné spánkové apnoe
Osteopénia

Chronický zápalový proces

a takto by sme mohli pokračovať – cukrovkári vedia. Tragédiou dneška však zostáva, že na problémy s vysokou hladinou glukózy sa príde len náhodou, veď človeka nič nebolí.

Kde som našla riešenie

Jedna konzultácia s paleomedicínou mi dala viac praktických rád ako desiatky kníh, ktoré som na tému chudnutia a najmä zdravia prečítala. Paleoketogénna diéta má svoje pravidlá, nielen v používaných potravinách, ale aj v celkovom objeme jedla na deň.

Pri PKD ide najmä o zdravotné hľadisko a všetko, čo človek zje naviac, blokuje ketózu a navyše zaťažuje trávenie a vylučovací proces.

POZN: Pri znižovaní hmotnosti sa stav ketózy navodzuje hlavne z dôvodu „odkódovania“ tukových zásob z mraziaku v pivnici. Ketóza zo zdravotného hľadiska slúži na stimuláciu produkcie rastového hormónu, ktorý je potrebný hlavne na regeneráciu poškodených tkanív (napr. aj priepustného čreva). V obidvoch prípadoch je kľúčom práve nízka hladina inzulínu.

Podľa rád DR. Zsofie Clemens som si vedela zostaviť správny podiel bielkovín a tukov, ktorý je platný úplne pre všetkých, nemá to však nič spoločné s kalorickými tabuľkami. Výška denného príjmu jedla sa však určuje individuálne.

Áno, spočiatku som si jedlo aj vážila.
Áno, niekedy som bola aj pár hodín hladná.
Áno, je úplne normálne, že počas dňa človek vyhladne.
Fakt ten pocit hladu nie je životu nebezpečný 🙂
Fakt sa vám nespomalí metabolizmus 🙂

Pre mňa boli dôležité výsledky, pretože som už bola vážne znepokojená svojím zdravotným stavom a to najmä vysokou rannou glukózou a tiež problémami so srdcom.

Paleomedicína ma naučila na akej hranici má byť ranná glukóza a hladiny ketónov pre dosiahnutie a udržanie ketózy. U mňa je totiž ketóza bytostne dôležitá (nie na spaľovanie nadbytočného tuku), ale na zvrátenie zápalu a autoimunitného ochorenia.

Nakoniec všetko dobre dopadlo a aj to prvotné krátkodobé trápenie s vážením a ranným meraním glukózy prinieslo svoje ovocie. Dnes jem len keď som skutočné hladná (mám prázdne brucho) a tiež do pocitu nasýtenia – ide o skutočnú samoreguláciu. Telo ma za to, že ho nezaťažujem zbytočným jedlom, odmieňa každodenným zlepšovaním fyzickej a psychickej kondície.

PS: Možno ste si položili otázku, prečo som vám o tomto probléme nepísala skôr, keď sa to dialo pred dvomi rokmi. Verte mi, tá zvýšená hladina glukózy mi jednak odčerpávala fyzickú energiu a jednak spôsobovala problémy na mentálnej úrovni: nevedela som sa sústrediť, odkladala som pracovné úlohy na neurčito. A ešte tie oči! Sorry, že ich spomínam snáď v každom článku, ale ten stav mi vážne nedovoľoval pracovať.

Všetko sa deje v správny čas

Ďalšia vec – nebol ten správny čas, nemala som to ako sa povie „odžité“ – chýbalo mi pár skladačiek do konečného celku a správny podnet. Ten prišiel, keď sa na mňa počas krátkeho obdobia obrátilo niekoľko keto stravníčok so svojimi ťažkosťami (zlé trávenie, hnačky, vyčerpanosť, lymfa, zvýšené hodnoty TSH) odpor k mäsu, zníženie kognitívnych funkcií). Takmer za všetkým bolo prejedanie. Aj také prejedanie, ktoré bolo spojené s emóciami, ale tomu sa povenujem v nasledujúcom článku.

Nadbytočné jedlo (aj keď dočasne) zvyšujúce hladinu cukru v krvi: Je potrebné sa s ním zaoberať (napríklad: trávenie, nadmerný dusík sa musí vylučovať). To všetko odoberá energiu a má ďalšie následné negatívne účinky. Dr. Csaba Tóth

Prejedanie je vskutku najväčším problémom ľudí, ktorý skôr alebo neskôr prinesie zdravotné komplikácie. Vôbec sa preto nedivím Dr. Tóthovi, keď na tento fakt neustále poukazuje. Napríklad aj na oficiálnej instagramovej stránke @paleoketodiet, z ktorej o sú obidva obrázky.

Ak ste v ketóze, vaša potreba na príjem jedla klesá. V tabuľke vidíte, že výroba ATP
(Adenozíntrifosfát – primárny zdroj energie pre bunku) je 2,6 násobne efektívnejšia oproti glukózovému metabolizmu.

Fenomén prejedania sa netýka len ľudí stravujúcich sa konvenčne, ale rovnako ľudí, ktorých životným štýlom sa stala niektorá nízkosacharidová diéta. Od AIP, Paleo, LowCarb, SCD, Protizápalová, vrátane Keto.

Týmto ale nechcem povedať, že problémy s cukrom vznikli na keto stravovaní. S vysokou pravdepodobnosťou som ich nadobudla počas vegánstva, kedy som jedla prakticky len sacharidy. Preto aj prechod na SCD bol sprevádzaný stavmi hypoglykémie.

V tomto článku chcem upozorniť na to, že spätná väzba – kontrolka na to, čo človek robí, je dôležitá. Pre niekoho rutina a pre niekoho nový objav, ktorý môže veľa napovedať.

Ako som už naznačila v príspevku, náhody neexistujú a všetko sa deje v pravý čas. Možno tento príspevok má práve poslúžiť niektorým z vás na zamyslenie, prečo sa veci nedejú tak, ako by ste chceli.

Chcete aj vy spoznať tajomstvo správneho „množstva“ jedla, optimálnej glukózy, všetko si zjednodušiť, žiť bez tabuliek a prestať sa prejedať? Rada vám osobne poradím>>

POZN: Potreba jedla klesá aj v prípade, že sa organizmus nemusí vyrovnávať s chladným počasím. Teda v lete, ale na to ste už určite prišli 🙂

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.