Je vegánstvo pre každého – moja osobná spoveď

Verili by ste tomu? Ja, nadšená šíriteľka myšlienky paleo stravovania, som ešte pár mesiacov dozadu (presne 50) nekonzumovala žiadnu živočíšnu potravu. Vegánstvo ma opantalo na niekoľko rokov.

Páčila sa mi myšlienka nejesť mäso a očistiť tak svoje telo. Automaticky som si to spojila so zlepšením zdravotného stavu. Okrem autoimunitného ochorenia má trápili rôzne alergie (vajcia, mlieko, niektoré druhy orechov a zeleniny) a neschopnosť tráviť tuky.

Vegánstvo ako riešenie zdravotných problémov

Skúšala som byť vegánkou tak nejak po svojom. Mäso u mňa predstavovalo hrozbu toxicity, hnitia v zažívacom trakte, a tak som ho vymenila za seitan a tofu. Naďalej som si pochutnávala na racionálnych chlebíkoch, múčnych jedlách a vôbec mi nevadilo, že ma neustále nadúva a je mi akosi ťažko.

Neskôr ma zaujala filozofia makrobiotického životného štýlu. Stalo sa tak na jednom víkendovom stretnutí s etikoterapiou. Mali sme obed spojený s prednáškou. Odvety som nemohla pustiť náuku o energiách z hlavy. Všetko mi začalo zapadať – jednoduchá strava bez chémie, bez éčok, žiadny cukor ani rafinované potraviny – to je to, čo potrebujem.

Nakúpila som si „čítanie“ od uznávanej pani doktorky, ktorú som aj párkrát navštívila. Dostala som produkty čínskej medicíny a zakaždým rovnaké odporúčanie. Jedzte: 40 – 50 % varené celozrnné obilniny, 10  – 15 % strukoviny a zelenina v rôznych podobách – tepelne upravená, surová, kvasená a morské riasy. Neskôr, keď váha začala nebezpečne klesať – odporučila mi jesť 1 x do týždňa rybu.

Kostra na pláži

Roky bežali a mne sa neustále zdravotný stav zhoršoval. Nevšímala som si to. Vegánstvo ma udržiavalo v presvedčení, že …

raz sa to zlomí.

Totálne som podľahla názoru, že robím všetko správne a výsledky sa čoskoro dostavia. Medzitým som zápasila s celodennou únavou, zimou, posedávala alebo polihovala počas dňa. Strácala energiu, svalovú hmotu a aj hlas.

V mojom okolí som nepoznala jedinú spriaznenú dušu. Podporu v tom, že idem správnou cestou, som nachádzala v kurzoch varenia podľa piatich elementov, seminároch a tiež pobytoch s makrobiotikou.

Moje videnie sveta sa zúžilo. Videla som len čo som chcela vidieť.  Hltala som slová lektora a nevšímala si jeho nezdravú farbu pokožky a podvyživené telo. Na pobyte som prehliadala okolnosť, že usporiadateľ trpí nadváhou, sťažuje sa na prepuknutie cukrovky, kŕčové žily a depresívne stavy.

Vegánstvo nezaberalo

Ďalej som ignorovala signály svojho tela: Zvýšil sa počet zápalovej aktivity na kĺboch, pribudli kalcifikáty, nechtová aj gynekologická mykóza spôsobené premnoženou Candidou, dostavovali sa úzkostné stavy a zastrené myslenie. V zrkadle na mňa pozerala žltá tvár s vystupujúcimi lícnymi kosťami. Moji najbližší začali mať vážne obavy.

Aj krvné testy kričali, že takto to nepôjde. Bol marec 2016, rozhodla som sa pre preventívnu prehliadku. VÝSLEDOK – celé zle: BMI 16, 4 – ťažká podvýživa, tlak 100/65, vysoké CRP, alergia na lepok, nízke hladiny hemoglobínu a železa. Ako bonus okultné krvácanie, SIBO. Bola som odoslaná na rôzne špecializované vyšetrenia. No moja hlava stále hrala tú istú pesničku – RAZ SA TO ZLOMÍ. Nepresvedčili ma ani výsledky z CT, kde pribudlo hypodenzné ložisko v slezine. Znamenalo to úbytok tkaniva v orgáne. Lekár mal podozrenie na nejakú chorobu s divným názvom.

Keď prišla pozvánka z Hágov „prebúkovala“ som ju na neurčito a ďalej som si žila so svojim nepriestrelným presvedčením. Počula som len to, čo som chcela počuť a svoje vedomosti som opierala o imaginárne energie.

Vzdelávanie je základ

Moje vedomosti o stravovaní v tom čase neobsahovali ani len základy. Nevedela som nič o potrebe základných makroživín – bielkovinách, sacharidoch a tukoch. Veď keby to tak bolo, ľahko by som si odvodila, že moja strava je zložená prevažne zo sacharidov. Že telu nedodávam v potrebnom množstve ďalšie dve základné živiny: plnohodnotné bielkoviny a tuky. Zložky tak podstatné (esenciálne), že telo bez nich nedokáže fungovať.

6 rokov stačilo

veganstvo

rozdiel 10 kg

Môj kalich utrpenia pretiekol a rozhýbala som sa. Siahla som po knihe Dr. Perlmutera, ktorú mi podhodila kamarátka a ja som sa na ňu minimálne pol roka iba pozerala. Dychtivo som siahla po ďalšej od Dr. Noami Campbell. Zároveň som začala pátrať aj na internete, kde som narazila na zaujímavé príbehy ľudí. Otvoril sa mi svet nových vedomostí. S veľkým záujmom som čítala o ľudskom mikrobióme, tráviacom trakte, enzýmoch, hormónoch, mitochondriách, chémii v potravinách, o vplyve cukru na bunky a tiež o tom, kde sa strácajú vitamíny a minerály.

Každý máme presvedčenia

Počas života si osvojíme niekoľko presvedčení a myslíme si, že je to pravda, ktorú nie je možné zmeniť. Nemusia súvisieť len so stravovaním. Ich tvrdošijné nasledovanie môže človeka poľahky priviesť do slepej uličky.

Stačí si uvedomiť jednoduchú vec – presvedčenie je dočasná záležitosť. Je to len názor, ktorý som niekde získal, ktorému verím teraz v tejto v chvíli. Je to len úvaha, ktorú som si utvoril z momentálnych informácií.

Stačí sa otvoriť a pripustiť, že ďalšie získané informácie mi pomôžu získať nadhľad nad danou situáciou>> Nové vedomosti o probléme (v ktorejkoľvek oblasti) sformujú nový názor, nový pohľad na vec. Nemá to nič spoločné so zlyhaním, že som niečo „nedal“.

Môže plavčík, ktorý nevie plávať, zachrániť topiaceho?

Väčšina vegánov a vegetariánov nejedia mäso s odôvodnením, že sa nechcú podieľať na utrpení zvierat. Moja otázka znie: „Môže na tomto niečo zmeniť človek, ktorý je chorý a nevládze sa postarať ani sám o seba?“

Predsa, ak chcem niečo zmeniť, potrebujem k tomu silu, ako fyzickú tak aj mentálnu. Mám na sebe overené, že nápady sa rodia v „prázdnej hlave“. Nie v takej, ktorá je zaplnená kolotočom myšlienok o tom, či dané lieky, mastička, prípravok zaberie. Čo budem dnes jesť, prečo som stále hladný a nemám energiu.

Hovorievalo sa: V zdravom tele zdravý duch!

Môj momentálny názor je, že pokiaľ som po fyzickej stránke v poriadku, tak sa moja hlava môže sústrediť na ušľachtilé veci. Môžem v nej uvoľniť priestor na nové nápady, vylepšenia. Viac sa sústrediť na pomoc iným a touto pomocou sa rozvíjať po duchovnej stránke>>

Na paleo stravovaní je úžasné hneď niekoľko vecí:

– vyprodukujete minimum odpadu: konzumujete základné suroviny a tie nemajú obal, preto stačí, ak si na nákup zeleniny zoberiete prútený košík a na mäso od farmára si donesiete vlastnú prepravku
– podporíte lokálnu produkciu, čo znamená, že kvôli vám nepôjde kamión cez pol Európy
– domácu bravčovú masť si uskladníte v hrnci, ktorý ste zdedili po babičke
– kvalitné oleje sa predávajú v recyklovateľnom skle alebo plechovkách
nepodieľate sa na plytvaní jedlom. Človek sa vymaní z potreby nákupu akciových produktov, ktoré potom skončia v koši kvôli prešvihnutému dátumu spotreby. Mimochodom v EU sa ročne vyhodí 88 ton potravín a Slovensko patrí k lídrom so 111 kg ročne na jedného obyvateľa.
– jete menej a ide vám predovšetkým o kvalitu
– získate viac energie a tú viete zmysluplne využiť
– nemávate návaly hladu, a tak sa nedostávate do stresu
vyjasní sa vám v hlave a získate mentálnu odolnosť

Nečakajte žiadne odkazy na štúdie, že vegánstvo je nevhodné

Prosím, nechápte tento príspevok tak, že vás chcem odhovárať od toho vášho životného štýlu (naozaj akéhokoľvek). Zvážte však jednu vec. Presvedčenia, myslím úplne všetky, ktoré máte (týkajúce sa stravovania, voľného času, vášho výzoru…) sú premenlivé. Každý to tak máme a ja nie som výnimka. Dôležitá je spätná väzba a zdravý rozum. Ak fyzické telo chátra (badám podvýživu, únavu, nezdravú kožu, vlasy, nechty alebo som neustále nafúknutá a priberám), tak je načase niečo zmeniť.

U mňa po makrobiotike prišlo SCD, autoimunitný protokol, KETO stravovanie kombinované s IF. Čím viac informácií a praxe som získavala, tým viac som začala rozumieť svojmu telu a  vytvorila som si ten svoj personalizovaný jedálniček.

Paleo životný štýl nie je nejaká dogma. Poskytuje určitú šablónu, ktorej základ tvoria kvalitné základné potraviny. Po zvládnutí ZÁKLADU sa môžete uberať rôznymi smermi. Niečo si pridať alebo odobrať – záleží samozrejme na vašej kondícii a na tom, kde sa chcete dostať. Porozumieť svojmu telu je ako hra, neustále si skladáte tie svoje vedomosti. Zároveň to testujete priamo na sebe – inak to žiaľ nefunguje. Pretože to, čo funguje iným, nemusí fungovať práve vám.

Ešte viac o mojej ceste sa dozviete vo videu>>

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.