Vegánstvo mi zničilo zdravie – osobná spoveď

Verili by ste tomu? Ja, nadšená šíriteľka myšlienky paleo stravovania a v súčasnosti čisto mäsovo-tukového stravovania som nekonzumovala žiadnu živočíšnu potravu. Vegánstvo ma opantalo na niekoľko rokov. (od 2010 do konca roku 2016)

Túto časť môjho života môžem zadefinovať ako „naivita & verím, ale neoverujem“. Páčila sa mi myšlienka nejesť mäso a očistiť tak svoje telo. Automaticky som si to spojila so zlepšením zdravotného stavu. Okrem autoimunitného ochorenia má trápili rôzne alergie (vajcia, mlieko, niektoré druhy orechov a zeleniny) a neschopnosť tráviť tuky.

V tom čase som netušila, že ak sa mi niečo „páči“, tak vo výžive to nemá žiadne opodstatnenie. Výživa nie je móda!

Vegánstvo ako riešenie zdravotných problémov

Skúšala som byť vegánkou najskôr tak nejak po svojom. Mäso u mňa predstavovalo hrozbu toxicity, hnitia v zažívacom trakte, vzniku rakoviny a tak som ho vymenila za seitan a tofu. Naďalej som si pochutnávala na racionálnych chlebíkoch, múčnych jedlách a vôbec mi nevadilo, že ma neustále nadúva a je mi akosi ťažko.

Neskôr ma zaujala filozofia makrobiotického životného štýlu. Stalo sa tak na jednom víkendovom stretnutí s etikoterapiou. Mali sme obed spojený s prednáškou. Odvtedy som nemohla pustiť náuku o záhadných energiách jin a jang a piatich elementoch z hlavy. Všetko mi začalo zapadať – jednoduchá strava bez chémie, bez éčok, žiadny cukor ani rafinované potraviny – to je to, čo potrebujem.

Nakúpila som si „čítanie“ od uznávanej pani doktorky, ktorú som aj párkrát navštívila v Prahe. Dostala som produkty čínskej medicíny a zakaždým rovnaké odporúčanie. Jedzte: 40 – 50 % varené celozrnné obilniny, 10  – 15 % strukoviny a zelenina v rôznych podobách – tepelne upravená, surová, kvasená a morské riasy. Neskôr, keď váha bola kritická, odporučila mi jesť 1 x do týždňa rybu. Tu ma už mohlo „trknúť“, ale, žiaľ, „netrklo“.

Bola som ako kostra (tá v čiernych plavkách)

Roky bežali a mne sa zdravotný stav neustále zhoršoval. Nevšímala som si to. Vegánstvo ma udržiavalo v presvedčení, že …

raz sa to zlomí.

Totálne som podľahla presvedčeniu, že robím všetko správne a výsledky sa čoskoro dostavia. Medzitým som zápasila s celodennou únavou, zimou, nevládala som stáť na nohách a tak som posedávala alebo polihovala počas dňa. Strácala energiu, svalovú hmotu, pokožka vyzerala nezdravo a dokonca sa mi vytrácal hlas.

V mojom okolí som nepoznala jedinú spriaznenú dušu. Podporu v tom, že idem správnou cestou, som nachádzala v kurzoch varenia podľa piatich elementov, seminároch a tiež pobytoch s makrobiotikou.

Moje videnie sveta sa zúžilo. Videla som len čo som chcela vidieť. Hltala som slová lektora a nevšímala si jeho nezdravú farbu pokožky a podvyživené telo. Na pobyte som prehliadala okolnosť, že prednášajúci trpí nadváhou, sťažuje sa na prepuknutie cukrovky, kŕčové žily a depresívne stavy.

Vegánstvo nezaberalo

Ďalej som ignorovala signály svojho tela: Zvýšil sa počet zápalovej aktivity na kĺboch, pribudli kalcifikáty, nechtová aj gynekologická mykóza spôsobená premnoženou Candidou, dostavovali sa úzkostné stavy a zastrené myslenie. V zrkadle na mňa pozerala žltá tvár s vystupujúcimi lícnymi kosťami. Moji najbližší začali mať vážne obavy.

Aj krvné testy kričali, že takto to nepôjde. Bol marec 2016, rozhodla som sa pre preventívnu prehliadku. VÝSLEDOK – celé zle: BMI 16, 4 – ťažká podvýživa, nízky tlak 90/65, vysoké zápalové markery, zlé pečeňové testy a steatóza, alergia na lepok, nízke hladiny hemoglobínu a železa. Ako bonus okultné krvácanie, SIBO. Bola som odoslaná na rôzne špecializované vyšetrenia. No moja hlava stále hrala tú istú pesničku – RAZ SA TO ZLOMÍ.

Nepresvedčili ma ani výsledky z CT, kde pribudlo hypodenzné ložisko v slezine. Znamenalo to úbytok tkaniva v orgáne. Lekár mal podozrenie na nejakú chorobu s divným názvom a objednal ma do Hágov. Bola som zaťatá.

Keď prišla pozvánka „prebúkovala“ som ju na neurčito a ďalej som si žila so svojim nepriestrelným presvedčením. Počula som len to, čo som chcela počuť a svoje vedomosti som opierala o imaginárne energie jin a jang.

Vzdelávanie je základ

Moje vedomosti o stravovaní v tom čase neobsahovali ani len základy. Nevedela som nič o potrebe základných makroživín – bielkovinách, sacharidoch a tukoch. Veď keby to tak bolo, ľahko by som si odvodila, že moja strava je zložená iba zo sacharidov. Nevedela som nič o potrebách bunky ako základnej stavebnej jednotky nášho tela, ktorá je alfou a omegou fungovania organizmu. A že:

– telu nedodávam v potrebnom množstve ďalšie dve úplne najzákladnejšie živiny: esenciálne aminokyseliny a esenciálne mastné kyseliny. Zložky tak podstatné (esenciálne), že telo bez nich nedokáže fungovať
– cez takéto „chudobné“ jedlo neviem zabezpečiť ani dostatok mikroživín a to najmä: B12 a iných B vitamínov, vit D a iné minerály a stopové prvky
– to čo jem (zrná a strukoviny) obsahujú množstvo nebezpečných antinutrientov a ničím si tak tráviaci trakt. Okrem toho, neobsahujú všetky esenciálne aminokyseliny!!!

6 rokov stačilo

veganstvo

rozdiel 10 kg

Môj kalich utrpenia pretiekol až vtedy, keď začala haprovať aj psychika – úzkosti a čierne myšlienky boli na dennom poriadku.

Niekde na konci toho temného tunela mi ale zasvietila nádej a rozhýbala som sa. Možno som aj ušla hrobárovi z lopaty a to až vtedy, keď mi jedna bezprostredná pubertiačka pri náhodnom stretnutí v poliklinike povedala: „Teta Monika a vy máte rakovinu?“ Až vtedy som si uvedomila ako nezdravo musím vyzerať.

Siahla som po knihe Dr. Perlmutera, ktorú mi podhodila kamarátka a ja som sa na ňu minimálne pol roka iba pozerala. Dychtivo som siahla po ďalšej od Dr. Noami Campbell. Zároveň som začala pátrať aj na internete, kde som narazila na zaujímavé príbehy ľudí. Otvoril sa mi svet nových vedomostí. S veľkým záujmom som čítala o ľudskom tráviacom trakte, enzýmoch, hormónoch, mitochondriách, chémii v potravinách, o vplyve cukru (glukózy a aj fruktózy) na metabolické zdravie, uvedomila som si, z čoho sa skladá ľudská bunka – základná stavebná jednotka nášho tela a čo potrebuje. Tiež o tom, kde sa vlastne skutočne nachádzajú vitamíny a minerály a prečo je dôležité zamerať sa na nutričnú hodnotu potravín.

Žiaľ, dnešný chaos vo výžive spôsobuje to, že ľudia jedia veľa a ničoho. Ničoho, preto lebo konzumácia týchto potravín im len prejde tráviacim traktom a to bez akéhokoľvek úžitku.

Ako je možné, že vegetariáni, vegáni hovoria, že sa cítia dobre

Jeden z dôvodov je ten, že ako ja, žijú v ilúzii a klamú sami seba alebo čakajú kedy „sa to zlomí“. Myslia si, že stav nepohody je určitá forma detoxu.

Druhý fakt je, že rozhodnutie stať sa vegetariánom a vegánom prinesie často aj uvedomenie v oblasti chemickej potravinovej záťaže vo forme éčok a transmastných tukov, a preto si organizmus „na chvíľu vydýchne“.

Tretí a asi ten najčastejší je ten, že sú to začiatočníci a „fičia na rastlinách“ len krátko, pričom funguje homeostáza. Homeostáza je stav organizmu, kedy sa snaží udržať rovnováhu počas určitej záťaže/krízy. Jednoduchý príklad: Keď je vám teplo – potíte sa. Aj nedodanie živín je záťaž a telo sa snaží s týmto stavom určitú dobu vysporiadať – napr. berie živiny z vlastných tkanív a kostí. V konečnom dôsledku dôjde k nutričnej podvýžive a jej následkom. U mňa to bol evidentne úbytok tkaniva na slezine.

 Nutričné nedostatky vie ľudský organizmus kompenzovať len do určitej doby!

Každý máme presvedčenia

Počas života si osvojíme niekoľko presvedčení a myslíme si, že je to pravda, ktorú nie je možné zmeniť. Nemusia súvisieť len so stravovaním. Ich tvrdošijné nasledovanie môže človeka poľahky priviesť do slepej uličky.

Stačí si uvedomiť jednoduchú vec – presvedčenie je dočasná záležitosť. Je to len názor, ktorý som niekde získal, ktorému verím teraz v tejto chvíli. Je to len úvaha, ktorú som si utvoril z momentálnych informácií.

Stačí sa otvoriť a pripustiť, že ďalšie získané informácie mi pomôžu získať nadhľad nad danou situáciou>> Nové vedomosti o probléme (v ktorejkoľvek oblasti) sformujú nový názor, nový pohľad na vec. Nemá to nič spoločné so zlyhaním, že som niečo „nedal“.

Môže plavčík, ktorý nevie plávať, zachrániť topiaceho?

Väčšina vegánov a vegetariánov nejedia mäso s odôvodnením, že sa nechcú podieľať na utrpení zvierat. Moja otázka znie: „Môže na tomto niečo zmeniť človek, ktorý je chorý a nevládze sa postarať ani sám o seba?“ Žiaľ, až do takéhoto stavu som sa dostala – museli sa o mňa starať manžel a syn. Nevedela som si sama umyť vlasy, dokonca sa obliecť.

Predsa, ak chcem niečo zmeniť, potrebujem k tomu silu, ako fyzickú tak aj mentálnu. Mám na sebe overené, že nápady sa rodia v „prázdnej hlave“. Nie v takej, ktorá je zaplnená kolotočom myšlienok o tom, či dané lieky, mastička, prípravok zaberie. Čo budem dnes jesť, prečo som stále hladný a nemám energiu.

Hovorievalo sa: V zdravom tele zdravý duch!

Môj momentálny názor je, že pokiaľ som po fyzickej stránke v poriadku, tak sa moja hlava môže sústrediť na ušľachtilé veci. Môžem v nej uvoľniť priestor na nové nápady, vylepšenia. Viac sa sústrediť na pomoc iným a touto pomocou sa rozvíjať po duchovnej stránke>>

Nečakajte žiadne odkazy na štúdie, že vegánstvo je nevhodné

Prosím, nechápte tento príspevok tak, že vás chcem odhovárať od toho vášho životného štýlu (naozaj akéhokoľvek). Naopak, prajem každému, nech si zvolí cestu, ktorá mu dáva zmysel a robí ho šťastným. Nad všetkým poznaním, ktoré máme, je vlastné poznanie to najhodnotnejšie.

Lenže…

Zvážte jednu vec. Ak niečo nefunguje, tak jednoducho musím hľadať iné riešenie. Nemôžem donekonečna čakať, že sa niečo zmení. Je to presne ako v tom citáte:

„Ak nič nezmeníš, nič sa nezmení.“

Presvedčenia, myslím úplne všetky, ktoré máte (týkajúce sa stravovania, voľného času, vášho výzoru, …) sú častokrát hlboko vryté. Lenže sú to len presvedčenia, ktoré existujú vo vašej hlave a nikde inde. Každý to tak máme a ja nie som výnimka. Nestačí len niečomu veriť – dôležitá je spätná väzba a zdravý sedliacky rozum.

Ak fyzické telo chátra (badám podvýživu, únavu, nezdravú kožu, vlasy, nechty alebo som neustále nafúknutá a priberám), tak je načase urobiť niečo inak. Nie sa 6 rokov trápiť a nechcieť vidieť realitu. Naše trávenie má fungovať tak, aby sme o ňom ani nevedeli.

Hľadajte a nájdete.

U mňa po makrobiotike prišlo SCD, autoimunitný protokol, KETO stravovanie kombinované s IF. Čím viac informácií a praxe som získavala, tým viac som začala rozumieť tomu, ako funguje ľudské telo, ktoré živiny potrebuje, vyživia ho a ktoré ho naopak „otravujú“.

Jedna moja známa má známu, tá známa pozná niekoho, kto…

Veľa ľudí rozoberá tému vegánstvo/vegetariánstvo len v teoretickej rovine. Nikdy na vlastnej koži neskúsili nejaký dlhší čas „ísť bez mäsa“, napriek tomu veľmi radi o tom rozprávajú. Neodsudzujem ich, majú svoj vlastný svet, v ktorom fungujú. Pre rozumné bytosti mám len jednu vetu:

Nad všetkým poznaním, ktoré máme, je vlastné poznanie to najhodnotnejšie!

Vyskúšajte a rozprávajte a potom môžete s istotu povedať – zažila som to a toto som dosiahla!

Nutričné nedostatky sú jedným z najhlavnejších príčin chronických ochorení!

Našťastie u mňa všetko dopadlo dobre, z chronického ochorenia som sa dostala, a rada s tým pomôžem aj vám. Tu je viac>>

Ešte viac o mojej ceste sa dozviete vo videu>>

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na protizápalové stravovanie. Fascinuje ma ako úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy ZELENINOVÉ PRÍLOHY>> Ak vás zaujíma môj príbeh môžete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov