„Nezabudni kúpiť uhlie!“: kričí suseda na svoju polovičku pri nastupovaní do auta. „Uhlie a načo?“ vŕta mi v hlave. Najprv nechápem a potom mi to dôjde -no jasné, u susedov sa ide grilovať.

Aj u vás už začala gril – sezóna? Príjemné večerné posedenia s priateľmi pri dobrom jedle a debatami do neskorých nočných hodín?

Grilovanie a otvorený oheň je typický pre obdobie leta. V teórii o piatich elementoch symbolizuje tiež vrchol, poludnie, dospievanie, pestovanie a veľmi aktívnu energiu.

Svätá Žofia stromy rozvíja. (pranostika)

Astronomické leto začína až 21. júna, ale to biologické je už tu. Nadvládu preberá element OHŇA a dvojica orgánov: srdce a tenké črevo. Zo zmyslov sem priraďujeme chuť.

U ľudí, stravujúcich sa prirodzenou stravou, v lete dochádza k intenzívnejšiemu vnímaniu chutí. Jedia menej a vyberajú si. Ide viac o zážitok a vychutnávanie si kvalitného pokrmu.

Zo zeleniny sa do popredia dostáva plodová zelenina s vyšším obsahom vody. Vyhľadávame čerstvé a marinované šaláty s chuťovo zaujímavými zálievkami a dresingami.

Keď je vonku teplo nebudeme predsa postávať pri sporáku

Volíme jedlá s krátkou tepelnou úpravou. To je jeden z dôvodov prečo v tomto období tak radi grilujeme. O ďalších technikách vhodných na toto obdobie sa dozviete tu>>

Možno ste sa zamysleli: „Prečo tvoria srdce a tenké črevo dvojicu?“ Na prvý pohľad tieto dva orgány akoby spolu nesúviseli. No nedajte sa pomýliť. Orgány k sebe naozaj patria: srdce zabezpečuje, aby sa krv dostala do celého tela. A od kvality tenkého čreva závisí, čo krv rozvádza.

Viete, ako je to vo vašom tele? Je črevná bariéra v poriadku alebo je poškodená a prepúšťa do krvi aj látky, ktoré tam nepatria? A čo vaša imunita alebo snaha o schudnutie? Ako to už v prírode býva, všetko so všetkým súvisí.

S farbou von!

Pozorovaním prírody (nie regálov v obchodných domoch) ľahko prídeme aj na farbu tohoto živlu.  Začne to reďkovkami, prídu jahody, maliny, čerešne, ríbezle, melóny. Je to červená farba, ktorá charakterizuje element ohňa a srdce posilňuje. Na jeho podporu dávame na tanier reďkovku, červenú papriku, cviklu. Bylinky a korenie vhodné pre tento element nájdete v mojej knihe TAJNÉ TROMFY ZELENINY.

OHEŇ reprezentuje horká alebo aj pražená chuť. Doprajeme si ju vo forme opražených slnečnicových, tekvicových či sezamových semien. Môžeme nimi posypať šaláty, krémové polievky a pridať ich do domácich energetických tyčiniek. Pri grilovaní to ale netreba preháňať, prepečené a príliš horké pokrmy nie sú vhodné a ani chutné.

Ste sami sebou?

O ľuďoch so stagnujúcou energiou okruhu srdca a tenkého čreva pozorujeme, že nie sú sami sebou. Často svoju veselosť iba predstierajú, upútavajú pozornosť za každú cenu, sú arogantní a niekedy aj hysterickí.

Správna energia sa prejaví rešpektovaním druhých, prirodzenou radosťou, srdečnosťou, láskou , úprimnosťou, čestnosťou a duchovným uvedomením.
Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.