„Nezabudni kúpiť uhlie!“: kričí suseda na svoju polovičku pri nastupovaní do auta. „Uhlie a načo?“ vŕta mi v hlave. Najprv nechápem a potom mi to dôjde -no jasné, u susedov sa ide grilovať.
Aj u vás už začala gril – sezóna? Príjemné večerné posedenia s priateľmi pri dobrom jedle a debatami do neskorých nočných hodín?
Grilovanie a otvorený oheň je typický pre obdobie leta. V teórii o piatich elementoch symbolizuje tiež vrchol, poludnie, dospievanie, pestovanie a veľmi aktívnu energiu.
Svätá Žofia stromy rozvíja. (pranostika)
Astronomické leto začína až 21. júna, ale to biologické je už tu. Nadvládu preberá element OHŇA a dvojica orgánov: srdce a tenké črevo. Zo zmyslov sem priraďujeme chuť.
U ľudí, stravujúcich sa prirodzenou stravou, v lete dochádza k intenzívnejšiemu vnímaniu chutí. Jedia menej a vyberajú si. Ide viac o zážitok a vychutnávanie si kvalitného pokrmu.
Zo zeleniny sa do popredia dostáva plodová zelenina s vyšším obsahom vody. Vyhľadávame čerstvé a marinované šaláty s chuťovo zaujímavými zálievkami a dresingami.
Volíme jedlá s krátkou tepelnou úpravou. To je jeden z dôvodov prečo v tomto období tak radi grilujeme. O ďalších technikách vhodných na toto obdobie sa dozviete tu>>
Možno ste sa zamysleli: „Prečo tvoria srdce a tenké črevo dvojicu?“ Na prvý pohľad tieto dva orgány akoby spolu nesúviseli. No nedajte sa pomýliť. Orgány k sebe naozaj patria: srdce zabezpečuje, aby sa krv dostala do celého tela. A od kvality tenkého čreva závisí, čo krv rozvádza.
Viete, ako je to vo vašom tele? Je črevná bariéra v poriadku alebo je poškodená a prepúšťa do krvi aj látky, ktoré tam nepatria? A čo vaša imunita alebo snaha o schudnutie? Ako to už v prírode býva, všetko so všetkým súvisí.
Pozorovaním prírody (nie regálov v obchodných domoch) ľahko prídeme aj na farbu tohoto živlu. Začne to reďkovkami, prídu jahody, maliny, čerešne, ríbezle, melóny. Je to červená farba, ktorá charakterizuje element ohňa a srdce posilňuje. Na jeho podporu dávame na tanier reďkovku, červenú papriku, cviklu. Bylinky a korenie vhodné pre tento element nájdete v mojej knihe TAJNÉ TROMFY ZELENINY.
OHEŇ reprezentuje horká alebo aj pražená chuť. Doprajeme si ju vo forme opražených slnečnicových, tekvicových či sezamových semien. Môžeme nimi posypať šaláty, krémové polievky a pridať ich do domácich energetických tyčiniek. Pri grilovaní to ale netreba preháňať, prepečené a príliš horké pokrmy nie sú vhodné a ani chutné.
O ľuďoch so stagnujúcou energiou okruhu srdca a tenkého čreva pozorujeme, že nie sú sami sebou. Často svoju veselosť iba predstierajú, upútavajú pozornosť za každú cenu, sú arogantní a niekedy aj hysterickí.