Konečne prvá úroda. Aj na Liptove sa už mesiac teším z redkvičiek a špenátu. Dnes som nazbierala prvý šalát.

Neviem ako vám, ale na niektorých veciach mi fakt záleží. Vyumývaná zelenina, rovnakej veľkosti a pekne zabalená. Keď nie v krabičke, tak „igelit“ musí byť. Inak by som si ju pri tom množstve tovaru na regáli ani nevšimla.

Uvedomili ste si už niekedy, že v obchodných domoch je zeleniny dostatok po celý rok? Nájdete tam všetky druhy, aj tie, ktoré v tomto ročnom období vo svojej záhrade nemáte. Majú rovnakú veľkosť aj tvar – presne podľa normy.

Máme sa skvele

Ešte pred 30 rokmi by ste ani v špecializovaných predajniach s názvom: ZELOVOC, nič také nenašli. A div sa svete, ľudí vtedy ani nenapadlo dožadovať sa jahôd vo februári, či melónov v máji.

Ani si neuvedomujeme ako sa máme skvele. Už nemusíme pestovať zeleninu doma, pohodlne si ju kúpime za pár „grošov“.

Pestujeme radšej trávnik, ten si zasluhuje viac pozornosti. Potrebuje: kosenie, zavlažovanie, hnojenie, vertikutáciu, aerifikáciu, pieskovanie, dosievanie, valcovanie, odburiňovanie. Niektoré činnosti len raz ročne, ale kosiť treba aj 2 x týždenne.

Ale to nevadí, aspoň máme trochu pohybu. No neviem, či by som na trávnik pustila deti, hnojenie a odburiňovanie sa zvyčajne robí za pomoci chémie.

Čo si prajeme to nám dajú

A presne tak je to aj s veľkou časťou zeleniny na pultoch. Vieme to, hneváme sa a sťažujeme sa na verejných sieťach, ale napriek tomu kupujeme. A to je signál pre trh.  Pokiaľ bude záujem – bude ponuka – a to v obchode funguje po stáročia.

  • Ak chceme lacné – bude
  • Ak potrebujeme veľa aj to bude
  • Ak nám záleží na vzhľade aj ten bude
  • A ak nám bude záležať na kvalite tak možno ….

Zatiaľ sa na kvalitu musíme spoľahnúť sami.

Už ste asi pochopili, že mi nezáleží na tom ako zelenina vyzerá, ale ako je vypestovaná. Tá domáca, bez chémie,  má veľmi príjemnú príchuť – je prirodzená a taká „opravdická“.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na protizápalové stravovanie. Fascinuje ma ako úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy ZELENINOVÉ PRÍLOHY>> Ak vás zaujíma môj príbeh môžete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov