Sušená slanina

Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb

V skutočnosti som neverila, že je niečo také vôbec možné. Výsledok ma príjemne prekvapil. Vzorovo a chuťovo je takmer rovnaká ako klasická údená slanina. Asi najvýraznejší rozdiel je vôňa, ktorá je oproti zaúdenej odlišná a postráda dymovú arómu. Postup na výrobu je veľmi podobný. Prvá fáza spočíva v nasolení a odležaní slaniny. Druhá už je samotné sušenie. Použitie je úplne rovnaké - konzumujeme ju surovú alebo upečenú.

Suroviny 

1 kg chrbtovej slaniny alebo bôčik

25 až 30 g soľ

pomôcky: potravinová fólia, staršia utierka, špagát

Postup

  1. Slaninu si očistíme od prípadných nečistôt. Soľ rovnomerne rozotrieme tak, aby sa dostala na každú časť.
  2. Slaninu obalíme potravinovou fóliou a vložíme na 7 dní do chladničky. Každý deň otáčame. (Bez otvárania fólie.)
  3. Po 7 dňoch vybrieme, soľ zmyjeme a utierkou starostlivo vysušíme.
  4. Slaninu opäť posolíme ale len veľmi jemne. Postačí štipka soli na jednu stranu.
  5. Slaninu vložíme do pripravenej utierky (utierka vypraná v čistej vode bez aviváže a výrazných vôní z pracích prostriedkov), prípadne je možné použiť gázu. Na upevnenie utierky použijeme špagát. (obr. č.2) Takto zabalenú slaninu vyvesíme na chladné (5 až 10 stupňov) a dobre vetrané miesto. My sme to dali do humna - to je výhoda starých rodinných domov.
  6. Necháme sušiť po dobu 30 dní. Následne ju zvesíme a môžeme konzumovať.

Praktické

Slaninu je možné pred sušením obaliť zmesou korenia - mleté čierne korenie, červená paprika, rasca. Ja som koreninami výrazne šetrila, pretože dodržujm prísne PKD (paleoketokénnu diétu) bez korenín. Tu som urobila malú výnimku, kvôli fotke - posypala som ju mierne červenou paprikou a rascou.

konzultácia - protizápalové stravovanie

Monika Komorášová

Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov

recepty pre nízkosacharidové stravovanie

Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>

Monika Komorášová

Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.