PKD - domáca šunka

Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb, bravčové

Takmer všetky domáce recepty na šunku obsahujú cukor alebo rýchlosoľ. Táto šunka spĺňa zásady PKD, obsahuje len soľ a vôbec jej to na chuti neuberá.

Suroviny - šunkovar (25 x11 cm)

1,5 kg bravčové plece/ stehno (je potrebné kúpiť viac, cca 2 kg, nakoľko nevhodné časti sa vyrežú)*
33 g soľ

Pomôcky: forma na šunku/ šunkovar, potravinová fólia/ tlačenkové vrecko, kuchynský teplomer*

Postup

  1. Bravčové plece umyjeme a osušíme. Pokrájame ho na menšie kúsky, pričom odstraňujeme šľachy. Mastné kúsky kľudne ponecháme, povykrajujeme len nepekné časti.
  2. K nakrájanému mäsu pridáme soľ a rukou dobre premiesime (ako cesto) až kým nie je mäso "lepkavé".
  3. Mäso naplníme do tlačenkového vrecka tak, aby bolo čo najmenej vzduchových medzier. Vrecko umiestnime do šunkovaru. Do tlačenkového obalu urobíme ihlou pár dierok, aby sa dostal von prebytočný vzduch. Šunkovar pevne zatiahneme a necháme v chladničke 48 hodín.
  4. Po 48 hodinách umiestnime do hrnca s vodou (hladina siaha po úroveň mäsa v šunkovare). Do vody dáme teplomer a začneme zohrievať.
  5. Pri dosiahnutí teploty 70 stupňov, prepneme zdroj na najnižší stupeň (môžeme umiestniť hrniec aj na najmenšiu platničku).
  6. Dôležité udržiavať teplotu medzi 70 až 75 stupňov!!! 
  7. Varíme 2 hodiny. Po uplynutí času šunkovar vyberieme a vložíme do studenej vody, napr. v umývadle. Keď nádoba vychladne, premiestnime do chladničky a necháme ju tam ešte pár hodín - napríklad cez noc.
  8. Vychladnutú šunku vyberieme a môžeme konzumovať. V chladničke vydrží cca 6 dní. Na predĺženie trvanlivosti používam vzduchotesné nádoby.

Praktické

* Stehno - nemá toľko šliach, ale šunka je trošku suchšia
* Plece - viac sa vykrojí, ale šunka je šťavnatejšia. Vykrojené mäso používam na segedínsky.

*Dnes sa už vyrábajú šunkovary aj so zabudovaným teplomerom. Na varenie sa dá využiť aj zavárací hrniec, ktorý disponuje kontrolou teploty. Pokiaľ vám až tak nezáleží, aby bola šunka takmer bez vzduchových otvorov, dá sa variť len v tlačenkovom obale - stačí ju v hrnci niečím zaťažiť.

*Vrecká na tlačenku - naposledy sa mi pri silnom tlačení trhali, preto som mäso zabalila do potravinovej fólie, čo mi umožnilo viac ho stlačiť v šunkovare.

Inšpiráciu som našla v tomto videu>>
Výživové hodnoty v celom výrobku:

BIELKOVINY 255 g
TUKY              270 g

 

konzultácia - protizápalové stravovanie

Monika Komorášová

Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov

recepty pre nízkosacharidové stravovanie

Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>

Monika Komorášová

Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.