PKD klobása

Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb

PKD klobásy sa odlišujú od tých klasických len tým, že sa do nich nepridávajú žiadne koreniny. Jediným ochucovadlom ako pri celom paleoketodiet je soľ. Napriek tomu, že postrádajú tradičné koreniny a cesnak, sú veľmi chutné. Pre mňa konečne po rokoch klobása, z ktorej mi po zjedení nie je ešte ďalšie dva dni zle.

Suroviny  na 1 kg

750 g bravčové plece*

250 g tuk, napr. výrez, bôčik - mastnejšie kusy, odrezky slaniny

24 g soľ

bravčové črevá nasolené

pomôcky: mlynček na mäso, nástavec na plnenie klobás, väčšia smaltovaná nádoba*

Postup

  1. Črevá namočíme do vody aspoň na 2 hodiny a potom ich ešte poriadne popremývame. Necháme ich na site odkvapkať od prebytočnej vody.
  2. Očistené mäso a tuk pomelieme na mäsovom mlynčeku (8-10 mm riečica).
  3. Pridáme soľ a dobre premiešame. Snažíme sa o to, aby sa soľ dostala všade. Zmes je možné nechať odležať do druhého dňa v chladnej miestosti (cca 5 stupňov) alebo v chladničke.
  4. Na mlynček pripavíme nadstavec na plnenie klobás a navlečieme črevo.
  5. Črevá plníme natesno, prípadé bubliny odstránime prepichutím. Vzduch v klobásach by mohol zapríčiť vznik plesne.
  6. Naplnené črevá navlečieme na palicu (drevenú rúčku) a klobásy necháme do druhého dňa vyschnúť. Dôkladným vysušením zabezpečíme, že dym sa dostane na každý kúsok čreva.
  7. No a konečným štádiom je údenie. Tento proces má svoje úskalia a mnoho premenných, preto by ste to mali zveriť človeku so skúsenosťami. U nás výrobky našťastie údi manžel, ktorý sa tomuto kumštu naučil ešte od svojho otca. Dnes existujú rôzne vymoženosti, a dokonca sa dá použiť aj domáca elektrická udiareň.
  8. Jednou z možností je aj klobásu neúdiť a dať do mrazničky. Následne si ju pripravíme uvarením alebo grilovaním. Mne osobne chutí aj takáto neúdená.

Praktické

Z 3 kg zmesi (mäso a tuk) mi vyšlo 11 klobás.

*Mäso je ideálne použiť z domáceho prasiatka. Kupované mäso je dosť "vodové" (nemám vlastnú skúsenosť), preto sa odporúča pred spracovaním do klobás nechať ho aspoň jeden deň odležať v chladničke nakrájané na väčšie kocky. Týmto spôsobom by malo prebytočnú vodu uvoľniť.
* Pri styku s potravinami nepoužívam plastové nádoby. Ideálne sú tie klasické smaltované vandlíky, prípadne nádoby z nereze.

Nemusíte osobitne vyrábať PKD klobásy (obrázok č. 2) a klobásy tradične ochutené pre ostatných členov rodiny. Postačí po zomletí mäsa odobrať časť pre seba, do ktorej pridáte len soľ. Zvyšnú zmes si už partner dochutí podľa seba. Následne plnenie do čriev začnete tou svojou dávkou a až po jej spotrebovaní, začnete s plnením ochutených klobás. Údiť ich už môžete spoločne.

konzultácia - protizápalové stravovanie

Monika Komorášová

Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov

recepty pre nízkosacharidové stravovanie

Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>

Monika Komorášová

Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.