PKD mäsový chlieb

Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb, mäsový chlieb,

Nie je to chlieb v pravom slova zmysle, ale ide o veľmi príjemné spestrenie jedálnička PKD alebo Carnivore. Dá sa jesť samostatne alebo poslúži ako podklad na nátierky, či obľúbenú klasiku - bravčovú masť (obr. č.2). Tiež je vhodný ako "jedlo so sebou".

Suroviny  (10 až 12 ks)

300 g varené bravčové karé

6 vajec

50 g bravčová masť izbovej teploty

1 lyžička soli

1 lyžička sóda bikarbóna

pomôcky: šľahač, mixér alebo robot s funkciou sekanie, forma na chlieb (dĺžka 25 cm)

Postup

  1. Zapneme rúru na 180 stupňov.
  2. Uvarené mäso nakrájame na kocky a pomixujeme (posekáme v robote).  Pridáme soľ, sódu bikarbónu a tuk a ešte raz zmixujeme.
  3. Vajíčka - oddelíme žĺtky a bielky.
  4. Z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého opatrne postupne zašľahávame žĺtky, nakoniec rovnako opatrne a postupne pridávame mäsovú zmes.
  5. Vložíme do vymastenej  alebo papierom vyloženej formy a pečieme 35 až 40 minút. Pečenie priebežne kontrolujeme - je upečený, ak má povrch zlatohnedú farbu.
  6. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke. Najlepší je čerstvý, v chladničke vydrží cca 5 dní. Aby nevyschol ideálne je vložiť do vákuovej nádoby, prípadne ho zabaliť do alobalu alebo fólie.

Praktické

Na chlieb môžete použiť aj iné mäso, ja som vyskúšala aj jahňacie. Zvolené mäso by však nemalo byť príliš mastné. Skôr ako sa pustíte do vlastného experimentovania, vyskúšajte najprv tento postup.

Na obrázku č. 3 je verzia s hovädzím mäsom - bol suchší ale tiež veľmi chutný.

Chlieb nepečiem často, zaobišla som sa bez neho 2 roky. Teraz keď plánujem variť niečo z bravčového karé, vždy urobím viac, aby som ho potom mohla použiť na upečenie tejto pochúťky. V prípade, že chcete kúpiť karé len na tento účel, tak je potrebné kúpiť cca 450 až 500 g kúsok - varením sa gramáž samozrejme zníži.

POZN: Uvádzam aj bielkoviny a tuky v celom výrobku, aby si prísni PKD stravníci vedeli vyrátať prípadnú porciu bielkovín a tuku rozdelením chleba na menšie diely.

BIELKOVINY 138 g
TUKY              150 g

 

konzultácia - protizápalové stravovanie

Monika Komorášová

Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov

recepty pre nízkosacharidové stravovanie

Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>

Monika Komorášová

Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.