Sušená slanina

Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb

V skutočnosti som neverila, že je niečo také vôbec možné. Výsledok ma príjemne prekvapil. Vzorovo a chuťovo je takmer rovnaká ako klasická údená slanina. Asi najvýraznejší rozdiel je vôňa, ktorá je oproti zaúdenej odlišná a postráda dymovú arómu. Postup na výrobu je veľmi podobný. Prvá fáza spočíva v nasolení a odležaní slaniny. Druhá už je samotné sušenie. Použitie je úplne rovnaké - konzumujeme ju surovú alebo upečenú.

Suroviny 

1 kg chrbtovej slaniny alebo bôčik

25 až 30 g soľ

pomôcky: potravinová fólia, staršia utierka, špagát

Postup

  1. Slaninu si očistíme od prípadných nečistôt. Soľ rovnomerne rozotrieme tak, aby sa dostala na každú časť.
  2. Slaninu obalíme potravinovou fóliou a vložíme na 7 dní do chladničky. Každý deň otáčame. (Bez otvárania fólie.)
  3. Po 7 dňoch vybrieme, soľ zmyjeme a utierkou starostlivo vysušíme.
  4. Slaninu opäť posolíme ale len veľmi jemne. Postačí štipka soli na jednu stranu.
  5. Slaninu vložíme do pripravenej utierky (utierka vypraná v čistej vode bez aviváže a výrazných vôní z pracích prostriedkov), prípadne je možné použiť gázu. Na upevnenie utierky použijeme špagát. (obr. č.2) Takto zabalenú slaninu vyvesíme na chladné (5 až 10 stupňov) a dobre vetrané miesto. My sme to dali do humna - to je výhoda starých rodinných domov.
  6. Necháme sušiť po dobu 30 dní. Následne ju zvesíme a môžeme konzumovať.

Praktické

Slaninu je možné pred sušením obaliť zmesou korenia - mleté čierne korenie, červená paprika, rasca. Ja som koreninami výrazne šetrila, pretože dodržujm prísne PKD (paleoketokénnu diétu) bez korenín. Tu som urobila malú výnimku, kvôli fotke - posypala som ju mierne červenou paprikou a rascou.

konzultácia - protizápalové stravovanie

Monika Komorášová

Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

recepty pre nízkosacharidové stravovanie

Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>

Monika Komorášová

Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.