Restované hovädzie obličky
Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb, vnútornosti, obličky, meď
Priznám sa, že do svojich 52 rokov som hovädziu obličku nemala možnosť ochutnať. (Jedine ak sa tak stalo v detstve a nepamätám si to). Len vďaka PKD som začala do svojho jedálnička pridávať rôzne vnútornosti a musím povedať, že hovädzie obličky patria medzi moje najobľúbenejšie jedlá.
Navyše disponujú, rovnako ako hovädzia pečeň, vysokým obsahom vápnika a medi, čo môže zohrávať dôležitú úlohy pri "oprave" priepustného čreva a pri vstrebávaní železa.
Bunky používajú meď k tvorbe ATP (adenozíntrifosfát), čo je látka, ktorá slúži ako hlavný zdroj energie pre telo. Nedostatok medi je spájaný:
- s osteoporózou, pretože meď zvyšuje tvorbu osteoblastov, čo sú bunky, ktoré utvárajú a zosilňujú kostné tkanivo.
- citlivosťou na chlad a nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy
- predčasné šedivenie vlasov
- poruchy zraku
Meď je súčasťou enzýmov, ktoré pomáhajú zaistiť dostatok energie pre mozog, posilňujú obranné systémy mozgu a zlepšujú prenos signálov do mozgu.
Suroviny na 2 až 3 porcie
1 ks hovädzia oblička
60 až 100 g mangalicovej alebo bravčovej masti*
štipka soli
Postup
- Obličku rozkrojíme priečne a vložíme do studenej a osolenej vody na cca 1 hodinu, aby sme odstránili zbytky charkteristickej arómy.
- Vyberieme ju z vody a osušíme. Obličku očistíme od vrchnej blany a popri krájaní na kúsky odstraňujeme vnútornú časť, ktorá obsahuje tuk a kanáliky.
- Na panvici rozohrejme tuk a pridáme nakrájané kúsky.
- Restujeme cca 5 minút za stáleho miešania na vysokom stupni. Spočiatku pustia šťavu, ktorú necháme odpariť a následne ešte krátko restujeme len v tuku.
- Na záver osolíme a zamiešame.
- Na rozdiel od svalového mäsa majú obličky pevnú štruktúru a sú akoby chrumkavejšie.
Praktické
*výška tuku sa pridáva podľa toho, koľko g bude mať očistená oblička. Teda ak chcete postupovať podľa pravidiel PKD, tak na 100 g obličky pridáte 30 až 35 g tuku, ktorý je samozrejme potrebné aj zjesť.
Rovnaký postup môžete použiť aj pri obličkách z diviny, jahňaciny, bravčoviny, ...
Výživové hodnoty na 100 g obličiek bez pridanej masti.
BIELKOVINY 16 g
TUKY 4 g
Monika Komorášová
Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>
Pridať komentár
Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>
Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.
Kde kúpim hovädzie obličky? Ďakujem
No my kupujeme mäso (akékoľvek) od súkromných chovateľov a od nich aj vnútornosti.