Mäsový chlieb so škvarkami
Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb, mäsový chlieb, hovädzie mleté, škvarky, vajcia
Tiež jedna z možností ako si spestriť jedálniček a ako odbúrať starosti, čo si vziať na cestu alebo do práce. Veľmi chutná kombinácia mletého hovädzieho mäsa, škvariek a vajíčok. Navyše, takmer bez práce ak si kúpite 500 g balíček mletého mäsa od Biofarmy Turová.
Suroviny (10 až 12 ks)
500 g mleté hovädzie s 15 % podielom tuku
8 vajec
120 g bravčové škvarky
1 lyžička soli
1 lyžička sóda bikarbóna
1 lyžica jablčný ocot (je možné vynechať)
pomôcky: šľahač, mixér alebo robot s funkciou sekanie, forma na chlieb (dĺžka 25 cm)
Postup
- Zapneme rúru na 180 stupňov.
- Pomleté mäso vložíme do robota a ešte ho pomixujeme, aby bolo čo najjemnejšie.
- Škvarky pomelieme.
- Vajíčka - oddelíme žĺtky a bielky.
- Z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého postupne zašľahávame žĺtky.
- Pridáme soľ, sódu bicarbónu, ocot a postupne po lyžiciach pridávame mäso a škvarky.
- Vložíme do papierom vyloženej formy. Papier odporúčam nechať zodvihutý, nakoľko mäso bude uvoľňovať šťavu a vytláčať ju smerom hore. Pečieme 40 až 50 minút. Pečenie priebežne kontrolujeme - je upečený, ak má povrch tmavohnedú farbu.
- Vypneme rúru a ešte 10 až 15 minút chlieb ponecháme vo vnútri.
- Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Najlepší je čerstvý, v chladničke vydrží cca 5 dní. Aby nevyschol ideálne je vložiť do vákuovej nádoby, prípadne ho zabaliť do alobalu alebo fólie.
Praktické
Tento chlieb je pomerne hutný a preto ak je človek sám, odporúčam urbiť len z polovičnej porcie surovín.
POZN: Uvádzam aj bielkoviny a tuky v celom výrobku, aby si prísni PKD stravníci vedeli vyrátať prípadnú porciu bielkovín a tuku rozdelením chleba na menšie diely.
BIELKOVINY 164 g
TUKY 210 g
Monika Komorášová
Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>
Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>
Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.