Koláč so sezónnym ovocím
Štítky: Mandle, vajcia, ovocie, med, vegetarián, bezlepková diéta, SCD, chudnutie
Dezertov bez múky a cukru nie je nikdy dosť. Viem, že urobia radosť ľuďom, ktorí potrebujú zhodiť nejaké to kilečko. Takýto dezert uspokojí chuť na sladké a zdravé chudnutie prebieha bez obmedzovania.
Plech 26 x 34 cm
2 hrnčeky mandlí (hrnček s objemom 2 dcl)
3 vajcia
1 hrnček kokos strúhaný + 1 dcl vody
20 ks datlí
Vrchná vrstva
ovocie
kokos na posypanie
med (len ak je ovocie veľmi kyslé)
Postup
1. Namočte mandle do vody minimálne na 3 hodiny ( cez noc). Vodu zlejte a znovu zalejte vriacou vodou, nechajte postáť - budú sa ľahšie lúpať. Tiež namočte datle na 3 hodiny a vodu zlejte. Ku kokosu pridajte vodu a nechajte aspoň pol hodiny, aby kokos nebol suchý.
2. Zapnite rúru na 200 stupňov.
3. Cesto sa najlepšie robí za pomoci kuchynského robota. Vložte olúpané mandle a zomeľte ich (mixovaním), pridajte datle, vajcia a kokos a spoločne ich zmixujte.
4. Hmotu rozotrite do formy vymastenej kokosovým tukom a posypanej strúhaným kokosom.
5. Rozložte ovocie a posypte strúhaným kokosom. Ak použijete kyslé ovocie, ako napríklad ríbezle, pridajte 2 PL medu.
6. Vložte do rúry a pečte cca 30 minút - kým je cesto na okrajoch ružové.
Praktické
Použite sezónne ovocie marhule, broskyne, ríbezle, maliny a iné. Ak sa vám zdá málo sladký polejte si vrch medom. Dezert z mandlí je veľmi sýty, na uspokojenie chuti stačí jeden kúsok.
Mandle môžete použiť aj nenamáčané, ale cesto bude suchšie.
Monika Komorášová
Zaraďte viac zeleniny do svojho jedálnička! Naštartujete tak rýchle a zdravé chudnutie.