24 h jogurt SCD

Štítky: mlieko, bulharská kultúra, vegetarián, SCD

Pripraviť doma jogurt nie je nič zložité, zmiešate dve hlavé zložky a potom si už len počkáte na výsledok. A práve tá doba čakania je u jogurtu pre SCDčkárov taká dôležitá. Je to práve 24 hodín, kedy sa fermentovaním mliečny cukor laktóza premení na jednoduché molekuly cukru - galaktózu.

Prečo uprednostňujeme konzumáciu fermentovaných mliečnych výrobkov sa dozviete tu>>

Suroviny

1 l mlieka

1 bal bulharskej jogurtovej kultúry, prípadne 125 ml bieleho jogurtu

 Postup

1. Použite domáce mlieko kravské alebo kozie. Ak túto možnosť nemáte, vyberte si obyčajné plnotučné, v žiadnom prípade nie trvanlivé. Prevarte ho, aby ste odstránili nežiadúce baktérie.

2. Mlieko nechajte vychladnúť na 35 stupňov, primiešajte kultúru, alebo biely jogurt a vlejte do jogurtovača.

3. Po 24 h jogurtovač vypnite. Máte hotovo! Jogurt preložte do chladničky.

4. Z jogurtu si vždy odložte časť na výrobu ďalšej dávky!

Praktické

Jogurt je oveľa hustejší ako kúpený. Konzumujte ho priamo alebo ochutený ovocím, medom. Môžete vytvárať rôzne dezerty, používať namiesto kyslej smotany na ochutenie jedál, do šalátov.

TIP 1: Jogurt nechajte odkvapkať cez plátno ( obr. 3), použite do pomazánok (obr. 2) alebo ako tvaroh. Vhodný je tiež ako príloha k plackám>>

TIP 2: Kúpte si jogurtovač, ktorý nemá časovač, iba tak zabezpečíte 24 hodinové fermentovanie. Napríklad tento>>.  Vyrábať jogurt je možné aj v rúre zabezpečením teploty 35 stupňov počas 24 hodín.

TIP 3: Jpgurtové kultúry je možné objednať tu>>

 

 

 

  1. Silvia píše:

    Prosím Vás môžem mliečne výrobky len bez laktozy. Preto mam len sojové mlieko ako s tým mam narábať?

    • Monika Komorášová píše:

      Záleží na tom, čo potrebujete vyriešiť. Ak by bola intolerancia na laktózu, radšej by som sa nejaký čas bez mlieka celkom obišla. Zároveň by som sa vyhla aj výrobkom, ktoré nám majú mlieko pripomínať. Vždy sa totiž jedná a priemyselne upravený výrobok.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.