Každý to už zažil a to nejedenkrát. S nulovou energiou človek nemá chuť na nič. Nebaví ho práca, všetko odkladá, často aj záľuby idú bokom. Na nejaké to cvičenie ani pomyslieť.
Hups!
Najprv sa to stane len raz za čas. Neskôr sa tieto príhody opakujú čoraz častejšie. Nakoniec sme unavení stále. Nepomáha káva, energeťáky ani iné moderné stimulanty. Najhorší scenár je, ak si na to zvykneme a uveríme, že to tak má byť.
Každý človek (vážne každý), ktorý ma doteraz s osobnou pomocou oslovil, mal v zozname svojich problémov úbytok energie.
Na druhej strane úplne každý, komu stravu upravím na niektorú z foriem Protizápalového stravovania a ak ju podľa pokynov dodržiava, hlási už po niekoľkých dňoch zlepšenie. Žiadne prepady, či dramatické výkyvy energie a to rovnako fyzickej ako mentálnej.
Čím to je?
Prechod na efektívnejšie a stabilnejšie palivo.
Ľudia, ktorí využívajú na tvorbu energie glukózu, skôr alebo neskôr dospejú do bodu, kedy sa organizmus dostane do stavu, ktorému hovorím „prasknutá guma v trenkách“.
POZN: Prasknutá guma v trenkách – stav, kedy sa metabolizmus neustálym preťažovaním nekontrolovaného prísunu glukózy, dostane do fázy zlyhania. Čo znamená, že pankreas nedokáže vyprodukovať dostatok inzulínu na reguláciu glukózy v krvnom obehu.
Pred konečnou fázou zlyhania telo vysiela varovné signály, ktoré väčšina ľudí neberie vážne – veď nič ich nebolí. Medzi tie varovania patria: náhle prepady energie až celodenná únava, hypoglykémia- nezapríčinená liekmi, priberanie, PMS a bolesti pred menštruáciou, symptómy sprevádzajúce klimaktérium, hormonálne výkyvy, neschopnosť byť pár hodín bez jedla, bolesť hlavy pri hlade, tiež mentálna únava (zahmlené myslenie, spomalené reakcie, oslabené kognitívne funkcie, nesústredenosť, …)
Naše telo – všetky naše bunky (vrátane mozgových) na to, aby mohli fungovať spoľahlivo 24 hodín, potrebujú stabilný prísun energie.
Viete si predstaviť domácnosť, kde raz máte teplo a raz nie? Kedy budú vaše podmienky na bývanie lepšie? Keď bude
Energia z glukózy je práve tou nestabilnou energiou. Raz jej máme málo a musíme neodkladne jesť. Potom zas opačne – máme jej priveľa. V obidvoch prípadoch by mali zasiahnuť regulačné hormóny (inzulín a glukagón), no pri konvenčnom stravovaní je ich činnosť zaťažená iba jednostranne a využíva sa len inzulín.
Pozn: Akýkoľvek sacharid (ryža, vločky, pečivo, zemiaky, ovocie, zelenina, cestoviny), ktorý zjeme metabolizuje na glukózu. V inej forme prijaté sacharidy organizmus nevie využiť.
Málokto vie, že ľudský organizmus dokáže vytvárať energiu z tuku (prijatého alebo uloženého). Hovoríme tomu tukový metabolizmus alebo ketóza. Výhody tukového metabolizmu prešli niekoľkoročným výskumom vedecko-lekárskeho tímu Paleomedicíny Hungary.
Citujem: „Paleolitická ketogénna diéta udržuje telo v neustálej ketóze. V stave ketózy bunky využívajú na energiu voľné mastné kyseliny a ketolátky (kyselinu beta-hydroxymaslovú a acetoacetát), ktoré produkuje pečeň z voľných mastných kyselín. Tento režim poskytuje oveľa vyváženejší prísun energie a efektívnejší energetický metabolizmus ako režim na báze sacharidov.“ – autor: https://nutriintervention.com/paleolithic-ketogenic-diet/ – (pozn. citácia je z plnej verzie, ktorú je možné stiahnuť si z uvedenej stránky).
Všeobecné informácie o tukovom metabolizme (ketóze) nájdete na tejto stránke>>
Táto energia je navyše veľmi spoľahlivá – po spotrebovaní tuku, ktoré prichádza v strave sa automaticky a bezbolestne čerpajú tukové zásoby uložené v organizme. Vyvážená a efektívna energia je základom pre fyzické a mentálne zdravie. Preto jednou z podmienok protizápalového stravovania je práve prechod na tukové palivo.
Ľudia, ktorí fungujú na tukovom metabolizme, nepotrebujú žiadne stimulanty: žiadnu kávu, čaje, energetické nápoje ani doplnky výživy na podporu.
Organizmus dokáže pomerne rýchlo „prepnúť“ na spaľovanie tuku, pokiaľ mu to umožníme. Zmeníme podiel makroživín v jedle.
Jednoduchou zmenou v nastavení makroživín – znížime „cukry“ na minimum až nulu a navýšime tuky dosiahneme, že mitochondrie začnú používať tuk ako energiu.
Energia získaná z tuku
Vzor jedálnička nájdete v manuáli zdarma, ktorý si môžete stiahnuť tu>>
Zdravý človek zvládne prechod bez akýchkoľvek problémov, pretože metabolizmus z času na čas využíva tuky (tie uložené na tele) na výrobu energie. Ide o situácie, keď dlhšie nič nejeme, napríklad: pôsty, či nízkofrekvenčné stravovacie režimy – jedenie jeden maximálne 2x denne.
Ľudia, ktorých životný štýl zahŕňa tieto návyky to dokážu zvládnuť bez problémov. Menšie komplikácie s prechodom na „spaľovanie tuku“ budú mať tí, ktorí roky „bežia“ na glukóze.
Veď to poznáte – zvyk je železná košeľa. Nie je jednoduché zbaviť sa ho.
No pri troške snahy sa to určite podarí!
Každý jedinec, už od narodenia, disponuje schopnosťou využívať na tvorbu energie rovnako glukózu a tuk.
Človek v minulosti nedisponoval prísunom jedla tak ako je to teraz 24/7. Keď sa mu nepodarilo nič uloviť, organizmus automaticky využil vlastné tukové zásoby. Využíval tukový metabolizmus prakticky neustále. Táto schopnosť mu umožnila prežiť aj niekoľko dní bez jedla. Aj vďaka tomu, stále ako ľudský druh existujeme.
Možno ste v súvislosti s prechodom do ketózy počuli výraz sacharidová chrípka, kde na pár dní dochádza k úbytku energie. A toto je to, čo nechcete zažiť.
Ubezpečujem vás, že pokiaľ všetko robíte správne, symptómy spojené s prechodom na tuk sú krátkodobé a zdravých jedincov sa dotknú minimálne. Ťažšie to bude u ľudí, ktorí majú nábeh na niektorú z metabolických porúch. Organizmus sa nebude chcieť len tak bez boja vzdať „cukrovej“ závislosti.
Pokiaľ mu poskytnete náhradu vo forme tuku – skôr alebo neskôr sa prispôsobí.
Ak chcete mať istotu, že všetko robíte správne a chcete sa vyhnúť dlhodobým obštrukciám a chybám pri prechode do ketózy, som tu pre vás. Všetko o mojej osobnej pomoci nájdete tu>>