Pečeňová paštéta s bôčikom II.
(Postup aj so sterilizovaním)
Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb, vnútornosti, pečeň, bôčik, paštéta, slanina,
Paštéta číslo II. je oproti prvej oveľa jemnejšia a taká "mäsovejšia", nakoľko obsahuje nižší podiel pečene a vyšší podiel mäsa. Pokiaľ si ju zasterilizujete je vhodná aj "na cesty".
Suroviny na 1 formu (25 cm) a 6 pohárov (350 ml)
1,5 kg bôčik *
600 g bravčová pečeň
3 + 2 ČL soľ
Tenké plátky slaniny/šunky na vyloženie formy typu Schwarzwaldská, dávame však pozor, aby bola vysokej kvality a neobsahovala dusitanovú soľ, príp. éčka. Pokiaľ nechcete použiť slaninu, formu vymastite bravčovou masťou.
Pomôcky: mlynček, ponorný mixér, forma 25 cm, zaváracie poháre 350 ml
Postup
- Bôčik si očistíme, vložíme do hrnca, pridáme 3 ČL soli a doplníme studenou vodou. Varíme cca 1,5 hodinu. Po uvarení odkrojte z bôčiku kožu.
- Pečeň umyjeme, očistíme od kanálikov a nakrájame na kusy.
- Vychladnutý bôčik a pečeň pomelieme na mlynčeku.
- Do zmesi pridáme 5-6 naberačiek vývaru z bôčika, 2 ČL soli a obsah zmixujeme. Zmes by mala byť hladká. (Konzistencia pripomína rybaciu nátierku.) Je dobré nátierku ešte ochutnať a prípadne dosoliť - myslite však na to, že slanina, ktorou budete vykladať formu, ešte nejakú soľ uvoľní.
- Formu si vyložíme plátkami slaniny. Slaninu ukladáme tak, aby ostali konce na zakrytie.
- Zmes vylejeme do formy.
- Na zaváranie paštéty potrebujeme mať pojáre aj víčka (ja používam vždy nové) vysterilizované v horúcej vode.
- Zmes, ktorú ideme zavariť vložíme do zaváracích pohárov, navrch pridáme 1 PL bravčovej masti (lepšia konzervácia) a zavíčkujeme.
- Na plech dáme vrstvu vody a poukladáme poháre a aj s paštétou vo forme.
- Pečieme v rúre zohriatej na 110 stupňov po dobu cca 90 minút.
- Vyberieme formu s paštétou a necháme ju voľne vychladnúť. Paštétu v pohároch ešte sterilizujeme 1 hodinu.
- Vychladnutú paštétu preložíme do chladničky a počas noci necháme poriadne stuhnúť.
- Po skončení sterilizovania pohárov vypneme rúru a necháme vychladnúť do druhého dňa. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste max. 6 mesiacov. ideálne v chladničke.
Praktické
* Namiesto bôčika môžete použit kombináciu 1 kg bôčik a 0,5 kg pliecko. My však máme radi mastnejšie výrobky a dnes sú bôčiky príliš "mäsové".
Keď sme mali po domácej zabíjačke lalok, vtedy som použila kombináciu 1 kg lalok a 0,5 kg pliecko.
Ak vaši rodinný príslušníci majú radi ochutenú paštétu (cesnak, korenie, ...) a vy ju nechcete robiť na dvakrát, lebo vy praktikujete PKD protokol, urobte to nasledovne:
Recept nasledujte až po bod č. 4.
Zmixovanú zmes ochutenú len soľou rozdeľte na 2 časti. Odoberte časť, ktorú budete jesť vy a vlejte ju napríklad do zaváracích pohárov (alebo inej menšej zapekacej nádoby).
Do zvyšnej časti pridajte cesnak (2 až 3 strúčky, 1 čl čierne korenie, 1 čl tymián a vlejte do osobitnej formy. Od bodu 8. potom postupujte rovnako.
Inšpiráciu na paštétu som našla v tomto videu>>
PS: Vyskúšala som recept aj s pridaním Republiky, ako je v originál recepte, ale moc sa nám neosvedčil - tá príchuť bola príliš výrazná. Naproti tomu, rodinným príslušníkom a aj ľuďom, ktorí jedia komerčne, chutila práve len s pridaním cesnaku, čierneho korenia a tymiánu.
Výživové hodnoty v celom výrobku:
BIELKOVINY 309 g
TUKY 519 g
Monika Komorášová
Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>
Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>
Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.