Pečeňová paštéta s bôčikom II.

(Postup aj so sterilizovaním)

Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb, vnútornosti, pečeň, bôčik, paštéta, slanina,

Paštéta číslo II. je oproti prvej oveľa jemnejšia a taká "mäsovejšia", nakoľko obsahuje nižší podiel pečene a vyšší podiel mäsa. Pokiaľ si ju zasterilizujete je vhodná aj "na cesty".

Suroviny na 1 formu (25 cm) a 6 pohárov (350 ml)

1,5 kg bôčik *

600 g bravčová pečeň

3 + 2 ČL soľ

Tenké plátky slaniny/šunky na vyloženie formy typu Schwarzwaldská, dávame však pozor, aby bola vysokej kvality a neobsahovala dusitanovú soľ, príp. éčka. Pokiaľ nechcete použiť slaninu, formu vymastite bravčovou masťou.

Pomôcky: mlynček, ponorný mixér, forma 25 cm, zaváracie poháre 350 ml

Postup

  1. Bôčik si očistíme, vložíme do hrnca, pridáme 3 ČL soli a doplníme studenou vodou. Varíme cca 1,5 hodinu. Po uvarení odkrojte z bôčiku kožu.
  2. Pečeň umyjeme, očistíme od kanálikov a nakrájame na kusy.
  3. Vychladnutý bôčik a pečeň pomelieme na mlynčeku.
  4. Do zmesi pridáme 5-6 naberačiek vývaru z bôčika, 2 ČL soli a obsah zmixujeme. Zmes by mala byť hladká. (Konzistencia pripomína rybaciu nátierku.) Je dobré nátierku ešte ochutnať a prípadne dosoliť - myslite však na to, že slanina, ktorou budete vykladať formu, ešte nejakú soľ uvoľní.
  5. Formu si vyložíme plátkami slaniny. Slaninu ukladáme tak, aby ostali konce na zakrytie.
  6. Zmes vylejeme do formy.
  7. Na zaváranie paštéty potrebujeme mať pojáre aj víčka (ja používam vždy nové) vysterilizované v horúcej vode.
  8. Zmes, ktorú ideme zavariť vložíme do zaváracích pohárov, navrch pridáme 1 PL bravčovej masti (lepšia konzervácia) a zavíčkujeme.
  9. Na plech dáme vrstvu vody a poukladáme poháre a aj s paštétou vo forme.
  10. Pečieme v rúre zohriatej na 110 stupňov po dobu cca 90 minút.
  11. Vyberieme formu s paštétou a necháme ju voľne vychladnúť. Paštétu v pohároch ešte sterilizujeme 1 hodinu.
  12. Vychladnutú paštétu preložíme do chladničky a počas noci necháme poriadne stuhnúť.
  13. Po skončení sterilizovania pohárov vypneme rúru a necháme vychladnúť do druhého dňa. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste max. 6 mesiacov. ideálne v chladničke.

Praktické

* Namiesto bôčika môžete použit kombináciu 1 kg bôčik a 0,5 kg pliecko. My však máme radi mastnejšie výrobky a dnes sú bôčiky príliš "mäsové".
Keď sme mali po domácej zabíjačke lalok, vtedy som použila kombináciu 1 kg lalok a 0,5 kg pliecko.
Ak vaši rodinný príslušníci majú radi ochutenú paštétu (cesnak, korenie, ...) a vy ju nechcete robiť na dvakrát, lebo vy praktikujete PKD protokol, urobte to nasledovne:
Recept nasledujte až po bod č. 4.
Zmixovanú zmes ochutenú len soľou rozdeľte na 2 časti. Odoberte časť, ktorú budete jesť vy a vlejte ju napríklad do zaváracích pohárov (alebo inej menšej zapekacej nádoby).
Do zvyšnej časti pridajte cesnak (2 až 3 strúčky, 1 čl čierne korenie, 1 čl tymián a vlejte do osobitnej formy. Od bodu 8. potom postupujte rovnako.

Inšpiráciu na paštétu som našla v tomto videu>>
PS: Vyskúšala som recept aj s pridaním Republiky, ako je v originál recepte, ale moc sa nám neosvedčil - tá príchuť bola príliš výrazná. Naproti tomu, rodinným príslušníkom a aj ľuďom, ktorí jedia komerčne, chutila práve len s pridaním cesnaku, čierneho korenia a tymiánu.

Výživové hodnoty v celom výrobku:

BIELKOVINY 309 g
TUKY              519 g

 

konzultácia - protizápalové stravovanie

Monika Komorášová

Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov

recepty pre nízkosacharidové stravovanie

Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>

Monika Komorášová

Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.