Pečeňová paštéta s bôčikom I.

Paleoketodiet (PKD), Carnivore, Protizápalové stravovanie, Paleo, Primal, Low Carb, vnútornosti, pečeň, bôčik, paštéta, slanina,

Bravčová pečeň nepatrí medzi moje obľúbené jedlo. Viem ju zjesť, ale nemám pri jej konzumácii taký pôžitok ako napr. pri tej hovädzej, ktorú doslova milujem. Vyskúšať recept v kombinácii s bôčikom, ktorý som si upravila pre potreby PKD, sa mi osvedčil.

Suroviny  na 16-18 porcií

800 g bôčik

600 g bravčová pečeň

2 + 1 ČL soľ

Tenké plátky slaniny na vyloženie formy. Okrem klasickej, ako je na obrázku, môžete použiť aj prerastnú, príp. typu Schwarzwaldska, dávame však pozor, aby bola vysokej kvality a neobsahovala dusitanovú soľ, príp. éčka.

Pomôcky: mlynček, ponorný mixér, forma 25 cm

Postup

  1. Bôčik si očistíme, vložíme do hrnca, pridáme 1 ČL soli a doplníme studenou vodou. Varíme cca 1 hodinu.
  2. Pečeň umyjeme, očistíme od kanálikov a nakrájame na kusy.
  3. Vychladnutý bôčik a pečeň pomelieme na mlynčeku.
  4. Do zmesi pridáme soľ a obsah zmixujeme, aby bola paštéta jemná. Pokiaľ sa nám zmes zdá príliš hustá, pridáme vývar z bôčika. Ja som pridala cca 2 dcl.
  5. Formu si vyložíme plátkami slaniny.
  6. Zmes vylejeme do formy a zakryjeme alobalom.
  7. Pečieme v rúre zohriatej na 130 stupňov po dobu cca 90 minút.
  8. Necháme vychladnúť, preložíme do chladničky a počas noci necháme poriadne stuhnúť.
  9. Paštéta je kompaktná a dá sa veľmi dobre krájať. Zároveň je dostatočne poddajná, vhodná aj na natieranie.

Praktické

Pokiaľ nepraktizujete PKD, pridajte si do paštéty obľúbené korenie a bylinky, prípadne zjemnite pridaním masla. Paštétu si môžete aj naporcovať do fliaš a zasterilizovať.
Sterilizujte 2 hodiny, pričom voda okolo pohárov musí neustále mierne vrieť.

Výživové hodnoty v celom výrobku:

BIELKOVINY 218 g
TUKY              288 g

 

konzultácia - protizápalové stravovanie

Monika Komorášová

Škody spôsobené nesprávnou výživou vie telo kompenzovať len do určitého času.
Objavte silu jedla a posilnite svoje fyzické a mentálne zdravie.
Pomohla som sebe a rada pomôžem aj vám>>

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov

recepty pre nízkosacharidové stravovanie

Nevšedná kniha pre všetky typy nízkosacharidových diét, vrátane protizápalového stravovania. Naučí vás základné techniky prípravy zeleniny a hlavne zobudí vašu kreativitu. Už nikdy nebudete potrebovať ďalšie návody Objednať si ju môžete tu>>

Monika Komorášová

Počas dňa prežívame množstvo pocitov, niektoré si ani nevšimneme. Niektoré nás naopak ťažia a sú obrovským bremenom. Ako sa s nimi konečne vysporiadať? Sú vôbec pocity pre náš život také zásadné? Pomocou transformatívneho koučingu zistíte, že všetko je jednoduchšie ako sa vám doteraz zdalo.