Dezert so želatinou
Štítky: Mandle, vajcia, ovocie, želatina, med, vegetarián, bezlepková diéta, SCD,
Keď som bola malá, veľmi mi chutil marhuľový koláč so želatinou. Poznáte to: piškót, marhuľa a trasúca sa priesvitná hmota. Povedala som si, vyskúšam ho urobiť podľa zásad SCD.
Podarilo sa. Múku som nahradila mletými mandľami a všetko ostatné zostalo. Dezerty bez múky a cukru urobia radosť aj ľuďom, ktorí potrebujú zhodiť nejaké to kilečko. Takýto dezert uspokojí chuť na sladké a zdravé chudnutie prebieha bez obmedzovania.
Korpus
300 g mandlí
3 vajcia
1 PL masla GHEE
1- 2 PL medu
Vrchná vrstva
ovocie
800 ml vody
1 bal želatina Dr.Oetker
med
Postup
1. Namočte mandle do vody minimálne na 3 hodiny ( cez noc). Vodu zlejte a znovu zalejte vriacou vodou, nechajte postáť - budú sa ľahšie lúpať. Mandle olúpte a pomeľte na procesorovom mlynčeku.
2. Zapnite rúru na 200 stupňov.
3. Vajcia s medom a maslom rozšľahajte ponorným mixérom, pridajte mleté mandle a vymiešajte cesto.
4. Dajte ho do formy vymastenej kokosovým tukom a posypanej strúhaným kokosom.
5. Vložte do rúry a pečte cca 30 minút - kým je cesto na povrchu ružové.
6. Balíček želatíny rozmiešajte so 6 lyžicami vody a chvíľku nechajte napučať. V hrnci zohrejte vodu (max na 60 stupňov) pridajte želatínu a nechajte rozpustiť. Pridajte podľa chuti med, hrozienka, škoricu alebo vanilku.
Praktické
Použite sezónne ovocie marhule, broskyne, ríbezle, maliny a iné. Ak sa vám zdá málo sladký polejte si vrch medom. Dezert z mandlí je veľmi sýty, na uspokojenie chuti stačí jeden kúsok.
Monika Komorášová
Zaraďte viac zeleniny do svojho jedálnička! Naštartujete tak rýchle a zdravé chudnutie.