Pyré

Štítky: Zelenina, cibuľa, kurkuma, makrobiotika, vegán, vegetarián, bez lepku, SCD

Pri SCD nepoužívame zemiaky, napriek tomu si môžeme vychutnať obľúbené pyré pripomínajúce chuť zemiakov. Na ochutenie využívame rôzne bylinky a koreniny a na nudné zemiakové pyré si už ani nespomenieme.

Suroviny pre 2 osoby

250 - 300 g výber z možností: zeler, cvikla, cuketa, brokolica, karfiol, atď.

1 cibuľa (nemusí byť)

soľ

 

Postup

1. Vybraný druh zeleniny očistíme a umyjeme. Pokrájame na väčšie kusy. Cibuľu očistíme a rozkrojíme na štvrťky.

2. Do úzkeho a vyššieho hrnca vložíme všetku pripravenú zeleninu, vlejeme cca 1 dcl vody, posolíme a varíme do mäkka.

3. Zmixujeme a môžeme podávať.

Praktické

Z tohto základného receptu môžu vzniknúť rôzne varianty. Klasické zemiakové pyré nám pripomenie kombinácia zeleru alebo karfiolu s kurkumou a maslom Ghee. Falošnú paradajkovú omáčku dostaneme kombináciou cvikly a mrkvy, ochutenej čerstvou bazalkou. Mne napríklad veľmi chutí cuketa s muškátovým orieškom.

Obrázok č.1 - cuketová, č.2 - karfiolová kaša s maslom ghee, č.3 - cviklová kaša, č.4 - zelerová kaša

 

 

 

 

Monika Komorášová

Autorka kníh: S JEDLOM RASTIE CHUŤ, TAJNÉ TROMFY ZELENINY a projektu CÍTIM SA SKVELO
Objavte, ako pomocou jednoduchej zmeny v jedálnom lístku, vyriešite väčšinu zdravotných problémov. Ako sa to podarilo mne, si môžete prečítať kliknutím na fotku.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov