Pyré
Štítky: Zelenina, cibuľa, kurkuma, makrobiotika, vegán, vegetarián, bez lepku, SCD
Pri SCD nepoužívame zemiaky, napriek tomu si môžeme vychutnať obľúbené pyré pripomínajúce chuť zemiakov. Na ochutenie využívame rôzne bylinky a koreniny a na nudné zemiakové pyré si už ani nespomenieme.
Suroviny pre 2 osoby
250 - 300 g výber z možností: zeler, cvikla, cuketa, brokolica, karfiol, atď.
1 cibuľa (nemusí byť)
soľ
Postup
1. Vybraný druh zeleniny očistíme a umyjeme. Pokrájame na väčšie kusy. Cibuľu očistíme a rozkrojíme na štvrťky.
2. Do úzkeho a vyššieho hrnca vložíme všetku pripravenú zeleninu, vlejeme cca 1 dcl vody, posolíme a varíme do mäkka.
3. Zmixujeme a môžeme podávať.
Praktické
Z tohto základného receptu môžu vzniknúť rôzne varianty. Klasické zemiakové pyré nám pripomenie kombinácia zeleru alebo karfiolu s kurkumou a maslom Ghee. Falošnú paradajkovú omáčku dostaneme kombináciou cvikly a mrkvy, ochutenej čerstvou bazalkou. Mne napríklad veľmi chutí cuketa s muškátovým orieškom.
Obrázok č.1 - cuketová, č.2 - karfiolová kaša s maslom ghee, č.3 - cviklová kaša, č.4 - zelerová kaša
Monika Komorášová
Zaraďte viac zeleniny do svojho jedálnička! Naštartujete tak rýchle a zdravé chudnutie.