Najčastejšie riziko, ktoré musíte poznať, keď chcete začať páliť tuk.

Existuje množstvo ľudí, ktorí túžia páliť tuk, ale akokoľvek sa snažia, nejde im to.

Dôvod je prostý – majú zlý návod!

Poďme sa pozrieť na vec od samého začiatku.

Keto diéta je typ stravovania zameraný na spaľovanie tuku, či už prijatého v strave alebo uloženého v tukových zásobách jedinca. Je naozaj veľmi obľúbená.

Dôvodom je fakt, že pokiaľ človek dokáže robiť túto formu stravovania správne, je veľmi účinná a bezproblémová. Nielenže spaľujete vlastný tuk a reálne chudnete odbúravaním tukových vankúšov, ale vaša energia je stabilná a stávate sa nezávislým od jedla. Navyše, netrpíte komplexom limitu.

POZN: Komplex limitu- vznikne, keď si nemôžete dovoliť jesť viac, lebo máte strach, že váš denný kalorický badžet sa už naplnil – trpia ním najmä ľudia závislí na počítaní kalórií.

Na objasnenie uvediem definíciu: Do kétozy sa človek poľahky a prirodzene dostane, keď si dá niekoľkodňovú hladovku. Po vyčerpaní glykogénových zásob (čo trvá 24 až 36 hodín, v závislosti od stavby tela) začne telo využívať na tvorbu energie vlastné tukové zásoby – hovoríme tomu aj tukový metabolizmus.

Niektoré orgány a svaly využívajú priamo uvoľnené mastné kyseliny, niektoré tkanivá ako napríklad mozog, srdce potrebujú energiu v podobe ketolátok. Ketolátky začne pečeň vytvárať z mastných kyselín a to za určitých podmienok. Tieto podmienky je možné vytvoriť dlhodobo zníženou hladinou glukózy v krvi.

Dokážeme páliť tuk a nemusíme hladovať

Dobrou správou je, že do tukového metabolizmu sa dá dostať aj správnym nastavením stravovania. Nepotrebujete držať hladovku.

Je to jednoduché – v strave zvýšite príjem tuku a sacharidy znížite na minimum až nulu.

Takto jemne „donútite“ telo využívať energiu z tuku, či už z toho, čo ste práve skonzumovali alebo z toho, ktorý máte uložený vo vlastných zásobách a to na bruchu, stehnách, zadku, či podbradku.

Toto nie!

V tomto článku musím upozorniť na jednu zásadnú vec! Keto diet alebo iné názvy práškov, ktoré sa predávajú ako náhrada jedla na chudnutie, nie je to, o čom tu hovoríme. Metabolizmus založený na pálení tuku používa reálne potraviny, presnejšie prvopotraviny ako mäso, vajcia a tuk. (Mäsovo-tukové a protizápalové stravovanie len živočíšny tuk).

V prípade práškových foriem ide výlučne o marketingový názov použitý za účelom zvýšenia predaja a s tukovým metabolizmom nemá nič spoločné. Buďte si istí, že organizmus sa do ketózy pomocou práškov nedostane.

Húsenková dráha

Mnohí moji klienti, ako napríklad tento (vložím foto jeho meraní kolísajúcej váhy) sa snažil schudnúť za pomoci ketózy od roku 2017. Najprv sa mu darilo, potom sa niečo pokazilo a jeho hmotnosť vyzerala ako húsenková dráha. Zapojil aj pôsty, no napriek tomu mu to nešlo. Obmedzoval sa v jedle a hmotnosť rástla.

Až po tom, ako sme spolu začali spolupracovať a upravili jedálniček, kontrolovali hladiny ketolátok v krvi, hmotnosť systematicky klesala. Hladiny ketolátok sú totiž indikátor, že telo naozaj „fičí“ na tukovom metabolizme.

Tento klient mal jediný problém. Nebol v ketóze – len si to myslel.

Lenže

… všetci dobre vieme, že niečo si LEN myslieť – nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Veci si treba overiť. Kľúčom k úspechu je meranie výšky ketolátok.

Viem, že mnohí z vás merania robia, no napriek tomu sa kompozícia tela nemení. Tuky sa vytrvalo držia a človek netuší, kde môže robiť chybu.

Chyba spočíva v tom, že merania robia za pomoci nesprávnej pomôcky.

Ako reálne páliť tuk

Ketolátky odporúčam merať v krvi a nie „ocikávaním“ testovacích prúžkov.

Prečo?

Hneď vám to objasním:

Pod pojmom „ketolátky” rozumieme kyselinu acetoctovú, acetón a kyselinu β-hydroxymaselnú. Zvýšené vylučovanie ketolátok močom ukazuje na zvýšenou lipolýzu a zvýšenou tvorbu acetyl-CoA *, – tento sa však spočiatku nevyužíva dostatočne (metabolizmus ho plne nevyužíva). Výsledkom je hromadenie acetyl-CoA, ktorý kondenzuje na kyselinu acetoctovú.

Väčšia časť kyseliny acetoctovej pečeň redukuje na kyselinu β-hydroxymaslová menšiu časť spontánne dekarboxyluje na acetón a vylučuje sa močom, tiež potom alebo dychom.

POZN 1: Acetónový dych zanikne akonáhle sa metabolizmus prispôsobí novému tukovému metabolizmu a ketóny začne naplno využívať.

POZN 2: Dôkaz ketolátok v moči je založený na reakcii kyseliny acetoctovej a acetónunitroprusidom sodným v alkalickom prostredí. Reakciou vznikne červenofialovo zafabený prúžok. Kyselina β-hydroxymaselná reakciu neposkytuje.

My potrebujeme zmerať výšku kyseliny β-hydroxymaslovej (iný názov Kyselina β-hydroxybutyrová, BHB), ktorá poskytuje zdroj energie pre mozog, nervy, srdce, … BHB odmeriame len z krvi.

Nebojte sa

… nie je to náročné a nemusíte nikde chodiť. Postačí si kúpiť set na meranie ketónov z kvapky krvi, ktorý je lacný a bežne dostupný v e-shopoch alebo zdravotníckych potrebách. Set obyčajne obsahuje: prístroj na meranie glukózy a ketolátok s pamäťou, vystreľovacie pero na aplikáciu vpichu do prsta, lancety a pásiky na meranie glukózy. Pásiky na meranie ketolátok objednáte osobitne. (Odporúčam skontrolovať pri objednávke, čo daný set obsahuje.)

Zmeranie β-hydroxymaslovej v krvi vám zaručene potvrdí, či ste alebo nie ste v ketóze – postačí poznať správne hodnoty.

Dobrá správa

…nie je ani potrebné, aby ste merali stále. Po niekoľkých dňoch zistíte, koľko jedla potrebujete na to, aby ste v ketóze zostali.

Funguje to ako recept. Dva- trikrát urobím jedlo podľa receptu a potom to už mám „v oku“. Navyše, vaše telo vám dá jasné signály, že ste „TAM“.

Kľúč k úspechu je robiť veci od začiatku správne

Je tu však jeden háčik. Ten spočíva v tom, že ľudia si častokrát IBA MYSLIA, že robia veci správne, následne sa výsledky odďaľujú alebo sa vôbec nedostavia. Výsledkom sú potom zbytočné sklamania.

Najčastejším rizikom je teda iba niečo si myslieť. V tomto prípade, myslieť si, že človek v ketóze je a v skutočnosti nie je.

Bežne v tejto súvislosti pozorujem u ľudí nasledujúce chyby, ktoré vedú k nesprávnym záverom:

  1. Znížia sacharidovú zložku alebo ju celkom vylúčia, ale nepridajú správne množstvo tuku.
  2. Merajú hodnotu ketónov, ale nevedia, aké hodnoty sú správne. (Príklad: Je to akoby ste išli na odber krvi a lekár by vám nevedel povedať, aké hodnoty má mať zdravý človek.)
  3. Aj keď vedia aké hodnoty ketónov sú reálnym ukazovateľom stavu nutričnej ketózy, nevedia si upraviť jedlo tak, aby sa do ketózy dostali. (Príklad: Opäť u lekára. Idem na krvný test a tam zistia, že mám vysoké hladiny zápalových markerov. Lenže lekár by vám povedal – neviem, čo treba robiť, aby tieto hodnoty klesli.)

Toto sú dôvody, kedy sa ľuďom nedarí!

Na to, aby ste si boli istí, že veci robíte správne, potrebujete skúseného mentora. S ním sa vám nestane to, že si niečo budete namýšľať a pritom realita bude celkom iná.

Benefity ketózy už pocítilo množstvo ľudí a je naozaj škoda, že väčšina ľudí pozná len jednu stránku a to redukciu hmotnosti. Tukový metabolizmus pomáha aj pri eliminácii až odstránení zápalového procesu. (O tom v inom článku.)

Pokiaľ chcete patriť medzi ľudí, ktorí si chcú naplno užiť všetky benefity tukového metabolizmu, a nerobiť to v zmysle POKUS – OMYL, veľmi rada vám s tým pomôžem. Tu je viac o mojej osobnej pomoci>>

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na protizápalové stravovanie. Fascinuje ma ako úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy ZELENINOVÉ PRÍLOHY>> Ak vás zaujíma môj príbeh môžete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov