Guláš z fazuľe ĽADVINA
Štítky: Fazuľa, cibuľa, cuketa, makrobiotika, vegán, vegetarián, bez lepku, SCD
Leto je príležitosť byť čo najdlhšie vonku a dokonca si v prírode niečo aj uvariť. Okrem grilovania, sa často pripravuje kotlíkový guláš a dokonca v niektorých obciach aj súťažia, kto urobí najlepší. Toto jedlo by sa dalo charakterizovať ako hustá výdatná polievka. Jeho ingrediencie sú obmieňateľné, tak napríklad tento je pripravený z fazule ĽADVINA.
Suroviny pre 2 osoby
3 dcl uvarená fazuľa Ľadvina
cca 200 g cuketa
1 paradajka
2 cibule
3 PL sezamový olej
soľ, majoránka , bobkový list, umeocot
Postup
1. Fazuľu opláchneme a necháme namočenú 10 - 12 hodín (najlepšie v noci). Vodu zlejeme, fazuľu vložíme do hrnca a varíme 20 min v tlakovom alebo v obyčajnom približne 1 hodinu do zmäknutia. Ak nie ste na SCD diéte pridajte kúsok riasy KOMBU.
2. V osobitnom hrnci na oleji opražte cibuľu pokrájanú na štvrťky (alebo na drobno), pridajte cuketu, trošku vody, soľ bobkový list a duste do zmäknutia.
4. Keď je zelenina mäkká, pridajte pokrájanú paradajku, 2 naberačky fazule a chvíľu prehrejte.
5. Na zahustenie použite: 1 naberačku fazule aj s vodou rozmixujte a vlejte do hrnca. Dochuťte umeoctom a majoránkou. Milovníci pikantnej chute si pridajú cesnak a chilli.
Praktické
Keď varím fazuľu uvarím vždy viac (napr. 3 dcl v suchom stave), zvyšnú časť odložím. Vydrží v chladničke 2 dni. Potom príprava jedla trvá oveľa kratšie.
Zaraďte viac zeleniny do svojho jedálnička! Naštartujete tak rýchle a zdravé chudnutie.