Šošovica s cviklou
Štítky: Šošovica, cibuľa, cvikla, makrobiotika, vegán, vegetarián, bez lepku, SCD
Niektoré recepty vyskúšate a už si na ne ani nespomeniete. Neviem, či som tak málo náročná, ale jednoduché recepty mám najradšej. Nejde ani tak o ich prípravu, ale o to, že vždy dajú vyniknúť základnej surovine.
Suroviny pre 2 osoby
3 dcl šošovica
1 stredná cibuľa - nakrájaná na drobno
1 cvikla stredná
2 PL olivový olej,
1 - 2 PL Balzamicový alebo ryžový ocot
soľ, bobkový list
Postup
1. Šošovicu prepláchneme na sitku pod vodou. Vložíme do hrnca, prilejeme vodu a necháme namočenú cca 3 hodiny. Vodu v ktorej sa namáčala zlejeme a na varenie použijeme novú. Šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom do mäkka. Ak ostane v hrnci voda zlejeme ju.
2. Do druhého hrnca dáme umytú celú cviklu, posolíme prilejeme vodu a varíme do mäkka. Po uvarení ju ošúpeme a pokrájame na väčšie plátky.
3. Na hlbšej panvici s olejom a soľou upražíme cibuľku, prilejeme ocot a necháme ho odpariť. Vložíme cviku a šošovicu a ešte chvíľku všetko orestujeme.
Praktické
Podávame s uvareným vajíčkom a šalátom. Kto má rád môže pridať cesnak. Existujú rôzne druhy šošovice - pre tento recept je najvhodnejšia malá zelená. Môžete vytvárať rôzne obmeny so zeleninou - v tomto je pridaný stonkový zeler.
Ahoj Monika, ďakujem za skvelé recepty, teším sa a želám krásne láskyplné dni….❤
Veľká vďaka Tánička.