Šošovica ázijská
Štítky: Šošovica, cibuľa, kapusta hlávková, stopkový zeler, makrobiotika, vegán, vegetarián, bez lepku, SCD
Keď sa v niektorom z ázijských štátov rozhodnete najesť, nepripravia jedlo z mrazenej alebo vopred uvarenej zeleniny. Majster vyberie čerstvú zeleninu, hodí ju pred vami do woku, pridá morské plody a nejaké pikantné koreniny a kvalitné jedlo je rýchlo na stole. Aj keď práve nemáte morské plody, zeleninu na ázijský spôsob pripravíte aj doma. Potom už len záleží, ktorú bielkovinovú zložku si k nej vyberiete. Tu mi padla vhod červená nelúpaná šošovica.
Suroviny pre 2 osoby
3 dcl šošovica
1/4 kapusta hlávková nakrájaná
1 mrkva na kolieska
2 stonky stonkového zeleru
3 PL sezamový olej
soľ, kari , bobkový list
Postup
1. Šošovicu prepláchneme na sitku pod vodou. Vložíme do hrnca, prilejeme vodu a necháme namočenú cca 3 hodiny. Vodu v ktorej sa namáčala zlejeme a na varenie použijeme novú. Šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom do mäkka. Ak ostane v hrnci voda zlejeme ju.
2. Do woku, alebo hlbšej panvice dáme olej a necháme ho zohriať, potom vložíme zeleninu. Dvoma plochými drevenými vareškami zeleninu nadhadzujeme, až kým jemne nezhnedne. Pridáme šošovicu, prehrejeme a ochutíme kari korením.
Praktické
Šošovice si vždy uvarím viac a dám do chladničky. Potom mi príprava takéhoto jedla zaberie cca 20 minút aj s prípravou zeleniny.
Kto nie je na SCD môže použiť na ochutenie kvalitnú sójovú omáčkou.