Pickles z letnej kapusty
Štítky: Kapusta, cibuľa, mrkva, makrobiotika, vegán, vegetarián, bezlepková diéta, SCD, chudnutie
Neviete čo s letnou kapustou? Odložte si ju na zimu. Ja viem, v pivnici dlho nevydrží. Stačí keď z nej urobíte pickles - alias čalamádu a odložíte na horšie časy. Pravidelná konzumácia kvasenej zeleniny podporí trávenie, zdravé chudnutie a zabezpečí zdravú črevnú flóru a imunitu.
Suroviny na 6 pohárov 0,7 L
1,5 kg kapusta hlávková letná
0,4 kg mrkva
0,7 kg kvaka (kaleráb, okrúhlica)
0,7 kg cibuľa
40 až 60 g soli
voliteľné: chilli, zázvor, bobkový list, kôpor, cesnak, nové korenie, horčičné semiačko, koriander
Postup:
1. Zeleninu očistíme a umyjeme.
2. Kapustu narežeme na tenké pásy, mrkvu a cibuľu na kolieska a vložíme do väčšej nádoby. (Pomôžeme si elektrickým krájačom)
3. Pridáme soľ a premiešame tak, že zeleninu jemne stláčame, aby sa soľ rozpustila.
4. Zmes necháme odpočívať v mise pod utierkou 3 až 5 hodín.
5. Do každého pohára naspodok vložíme zvolené korenie a zmes natlačíme do zaváracích pohárov. Ja si pomáham 0,5 l fľašou - dám vrstvu do pohára a fľašou zatláčam. Zelenina pustí šťavu.
6. Nakoniec na zeleninu položím záťaž - pohár naplnený vodou, alebo 0,5 l fľašu (pozri obrázok).
7. Poháre položíme na tácku a necháme kvasiť na tmavšom mieste 5 dní. Potom uzavrieme a preložíme do chladničky. Dbáme na to, aby zelenina bola v šťave ponorená, inak by mohla plesnieť.
Praktické:
Ak chceme zeleninu uskladniť na dlhšie poháre uzavrieme a necháme kvasiť na podložke (tácke alebo pekáči). Voda pri kvasení bude pretekať, ale po skončení procesu sa uzáver sám pritiahne. Poháre umyjeme a odložíme do špajze.
Viac o význame fermentovanej zeleniny sa dočítate tu>>. Lyžica kvasenej zeleniny po jedle podporí rýchle chudnutie.
Zaraďte viac zeleniny do svojho jedálnička! Naštartujete tak rýchle a zdravé chudnutie.