Kapustová klasika

Štítky: Kapusta, cibuľa, mrkva, vegán, vegetarián, bez lepku

V komore stála kapusta a nevedela som čo z nej urobím. Je leto, čerstvej zeleniny je dostatok, takže nemala využitie. Rozhodla som sa urobiť pickles. Ten môžem odložiť alebo darovať a kapusta je zachránená pred vyhodením. A ako obačajne, znovu som polovicu pohárov rozdala. Tento recept je veľmi variabilný.  Pridaním korenia môže mať každý pohár inú príchuť. Tiež je možné zmeniť pomer zeleniny alebo nejakú podľa chuti pridať.

Suroviny na 6 pohárov 0,7 L

2 kg kapusta hlávková

0,5 kg cibuľa

0,5 kg mrkva

40 - 60 g soli

K uvedenej zelenine môžete  pridať: uhorky nakladačky, cuketu, papriku, reďkev bielu alebo čiernu.

Voliteľné: chilli, bobkový list, kôpor, cesnak, nové korenie, horčičné semiačko, koriander.

A by ste si chceli urobiť vlastné zmes, postačí dodržať množstvo soli. Na každých 1000 g zeleniny sa odporúča 1 až 2 % soli.

 Postup:

1. Zeleninu očistíme a umyjeme.

2. Kapustu narežeme na tenké pásy, mrkvu a cibuľu na kolieska a vložíme do väčšej nádoby.

3. Pridáme soľ a premiešame tak, že zeleninu jemne stláčame, aby sa soľ rozpustila.

3.  Zmes necháme odpočívať v mise pod utierkou 3 až 5 hodín.

4. Do každého pohára naspodok vložíme zvolené korenie a zmes natlačíme do zaváracích pohárov. Ja si pomáham 0,5 l fľašou - dám vrstvu do pohára a fľašou zatláčam. Zelenina pustí šťavu.

5. Nakoniec na zeleninu položím záťaž - pohár naplnený vodou, alebo 0,5 l fľašu (pozri obrázok).

6. Poháre položíme na tácku a necháme kvasiť na tmavšom mieste 5 dní. Potom uzavrieme a uchovávame v chlade. Dbáme na to, aby zelenina bola v šťave ponorená, inak by mohla plesnieť.

 

Praktické:

Pohár počas kvasenia umiestnime na tácku, alebo tanier, pretože pri kvasení voda môže pretiecť cez okraj fľaše!

Doprajte si jedlo, ktoré lieči telo aj dušu!

Najnovšie články o protizápalovom stravovaní nájdete na blogu>>

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov