Letné Kim chee (kimči)
Štítky: Reďkev biela okrúhla, kapusta pekinská, zázvor, chilli, jarná cibuľka, makrobiotika, vegán, vegetarián, bez lepku
Prečo nestačí obyčajné veľmi pikantné Kim chee, ale potrebujem mať aj letné? Dôvod je jednoduchý. Niektoré potraviny majú schopnosť náš organizmus zahrievať zvnútra a to predsa v lete nepotrebujeme. Už len vynechaním cesnaku dáme tomuto pickles ľahšiu stráviteľnosť. Zníženie soli zase nebude telo nútiť k dopĺňaniu tekutín - veď už samotná teplota vonku nám spôsobuje smäd, nie to ešte slané jedlá. Výber zeleniny s väčším pomerom vody urobí tento šalát osviežujúcejší.
Suroviny na 2 poháre 0,7 L
800 g kapusta pekinská
20 g koreň zázvoru
2 zväzky jarnej cibule (300g)
2 biele reďkvičky (500 g)
1 chilli paprička
10 až 15 g soli
Postup:
1. Zeleninu očistíme a umyjeme. Zázvor a reďkev nemusíme šúpať, len ich očistíme kefkou na zeleninu.
2. Cibuľu nakrájame na hrubšie kolieska včetne zdravej zelenej čast. Kapustu režeme na stredné pásy. Reďkev nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme do väčšej nádoby a premiešame so soľou. Rukami zeleninu dobre postláčame.
3. Zázvor nastrúhame na strúhadle a chilli nakrájame na jemno, pridáme k zelenine a dobre premiešame. (Varechou, pretože chilli môže na rukách páliť.)
3. Zmes necháme odpočívať v mise pod utierkou 1 hodinu.
4. Natlačíme do zaváracích pohárov. Ja si pomáham 0,5 l fľašou - dám vrstvu do pohára a fľašou zatláčam. Zelenina pustí šťavu.
5. Nakoniec na zeleninu položím záťaž - pohár naplnený vodou, alebo 0,5 l fľašu (pozri obrázok).
6. Poháre položím na tácku a nechám kvasiť na tmavšom mieste 5 dní. Potom uzavrieme a preložíme do chladničky. Dbáme na to, aby zelenina bola v šťave ponorená, inak by mohla plesnieť.
Praktické:
Pohár počas kvasenia umiestnime na tácku, alebo tanier, pretože pri kvasení voda môže pretiecť cez okraj fľaše! Pickles je chutný aj bez chilli papričky a môžu ho konzumovať aj deti.
Viac o fermentovaní zeleniny sa dočítate tu>>