Kvašáky
Štítky: Uhorky nakladačky, cibuľa, mrkva, makrobiotika, vegán, vegetarián, bezlepková diéta, SCD, chudnutie
V lete máme zeleniny dostatok a v niektorých prípadoch až nadbytok. V zime nám však čerstvá zelenina chýba. Ako ju zakonzervovať tak, aby si uchovala všetky vitamíny, minerály a dokonca sa jej výživová hodnota ešte zvýšila? Vôbec nemusíme vymýšľať nové postupy a recepty. Kvasenie je prirodzený spôsob konzervácie overený niekoľkými generáciami. Okrem uhoriek si pomocou tohoto receptu uchováte aj inú zeleninu a nemusíte tak vyhadzovať peniaze na umelé vitamíny v krabičkách. Fermentovaná zelenina je overený spôsob ako si zabezpečiť dobré trávenie, zdravú črevnú flóru, imunitu a prirodzené chudnutie.
Suroviny na 25-27 pohárov 0,7 L
10 kg uhorky nakladačky
4-5 ks mrkva
chren
7 ks cibuľa
voliteľné: chilli, bobkový list, kôpor, cesnak, horčičné semiačko, koriander
Nálev:
10 l vody
10 PL soli
Postup:
1. Najskôr si pripravíme nálev: do vriacej vody nasypeme soľ, počkáme kým sa rozpustí a vypneme. Nálev necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2. Zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame mrkvu na kolieska alebo kocky, cibuľu a chren na kolieska.
3. Do umytých zaváracích pohárov vkladáme, kolieska mrkvy, cibule, chren + voliteľné koreniny podľa chuti. Je možné do každého pohára zvoliť inú koreninu.
4. Poukladáme uhorky do pohárov.
5. Vychladnutým nálevom zalejeme uhorky a uzavrieme.
6. Poháre položíme na tácku/pekáč a necháme kvasiť na tienistom mieste. Pri kvasení sa nálev zakalí (obrázok 2 stred) a voda bude pretekať cez uzávery. Asi po siedmych dňoch sa kal usadí na spodku, uzávery sa sami vzduchotesne pritiahnu (vznikne vákuum). Potom už môžme poháre poutierať a odložiť do špajzu.
Praktické:
Takéto uhorky vydržia aj dve sezóny (u nás nie, lebo sa vždy zjedia). Sú chrumkavé, chutné a hlavne bez cukru a konzervačných látok. Ak použijete väčšie uhorky treba ich prekrojiť alebo prepichnúť vidličkou.
Nálev je možné použiť aj na inú zeleninu a v menšom množstve. Na 1 l vody použite dve zarovnané lyžice soli. Môžete vytvárať rôzne kombinácie, ako na obrázku (obraz. 2 vpravo) - uhorky a mrkva do vianočného šalátu. Ďalšie si určite vytvoríte podľa svojej fantázie. Vhodná je koreňová zelenina, cuketa, karfiol...
Viac o význame fermentovanej zeleniny sa dočítate tu>>. Kvasenými uhorkami sa veľmi často dá zahnať chuť na \"niečo\", preto ich treba mať vždy pripravené v chladničke.
Monika Komorášová
Pridať komentár
Zaraďte viac zeleniny do svojho jedálnička! Naštartujete tak rýchle a zdravé chudnutie.
Dobrý deň, urobila som kvasené uhorky podľa vášho receptu, veľmi nám zachutili a tak som dala 4poháre ďalšiu dávku… všetky splesneli… v čom je chyba? Aké uzávery používate… šróbovacie alebo tie s hlavicou uzatvárateľné. Ja som na SCD už dva roky a tiež som si pomohla s opuchnutými členkami … super pomohlo ale stále riešim plesne v čreve a práve takéto kvasené potraviny som sa bála… na podnet vášho článku som skúsila … uhorky aj čalamáda boli super a pridala som aj doma robemý kefír s tibetskou hubou a hľa výsledky sa dostavujú už po vyše týždni… tak ďakujem za inšpiráciu …Veľa zdravia želám. p.s. A ešte odpoveď na vašu hádanku: scd chlieb to bude?… banánovku som zatiaľ z expres menu neobjednávala, neviem či sa to na Slovensko neptedraží. S pozdravom Katarína