Pickles z cvikly a karfiolu
Štítky: Cvikla, karfiol, makrobiotika, vegán, vegetarián, bez lepku
Spestrite si svoj tanier. Vložte karfiol medzi cviklu, nechajte vykvasiť a máte nevšednú prílohu.
Suroviny na 1 pohár 0,7 L
2 menšie cvikle
3 ružičky karfiolu
1 cibuľa
2 kolieska čerstvého koreňa chrenu
1/2 l vody
1 ČL soli
Postup:
1. Očistenú zeleninu si nakrájame: cibuľu na kolieska, cviklu na kocky a karfiol na menšie ružičky.
2. Do zaváracieho pohára 0,7 L dáme na spodok koliesko chrenu, pár koliesok cibule. Potom vrstvíme cviklu a karfiol, navrch si necháme cibuľu a chren.
3. Prevaríme vodu a pridáme soľ. Nálev necháme vychladnúť a následne vlejeme do pohára so zeleninou. Zeleninu zaťažíme napríklad pohárom s vodou, alebo sklenenou 0,5 l fľašou. (pozri na obr. 2)
4. Necháme kvasiť 5 dní pri izbovej teplote na tmavšom mieste, potom uzavrieme a premiestnime do chladničky.
Praktické:
Pohár počas kvasenia umiestnime na tácku, alebo tanier, pretože pri kvasení voda môže pretiecť cez okraj fľaše!