Kim chee (kimči)
Štítky: Reďkev čierna, kapusta pekinská, zázvor, chilli, cibuľa, cesnak, makrobiotika, vegán, vegetarián, bez lepku
Spojenie pikantnej a kyslej chuti v tomto kórejskom recepte je naozaj famózne. Recept som si trošku upravila, pretože je podľa mňa zbytočné pridávať trstinový cukor a ryžovú múku. Robila som ho už viackrát a vždy chutil výborne. Ak potrebujete obrazový postup, preklikajte obrázky.
Suroviny na 2 poháre 0,7 L
600 g kapusta pekinská
30 g koreň zázvoru
2 cibule (100g)
1 mrkva (80-100g)
2 čierne reďkvy (250 g) alebo veľká biela
2 strúčiky cesnaku
1 chilli paprička
10 až 20 g soli
Postup:
1. Zeleninu očistíme, zázvor a čiernu reďkev, mrkvu nemusíme šúpať, len ich očistíme kefkou na zeleninu.
2. Cibuľu nakrájame na polmesiačiky, kapustu režeme na stredné pásy. Reďkev a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme do väčšej nádoby a premiešame so soľou. Rukami zeleninu dobre postláčame.
3. Zázvor a cesnak nastrúhame na strúhadle a chilli nakrájame na jemno, pridáme k zelenine a dobre premiešame. (Varechou, pretože chilli môže na rukách páliť.)
3. Zmes necháme odpočívať v mise pod utierkou 2-3 hodiny.
4. Natlačíme do zaváracích pohárov. Ja si pomáham 0,5 l fľašou - dám vrstvu do pohára a fľašou zatláčam. Zelenina pustí šťavu.
5. Nakoniec na zeleninu položím záťaž - pohár naplnený vodou, alebo 0,5 l fľašu (pozri obrázky).
6. Poháre položím na tácku a nechám kvasiť na tmavšom mieste 5 dní. Potom uzavriem a preložím do chladničky. Dbáme na to aby zelenina bola v šťave ponorená, inak by mohla plesnieť.
Praktické:
Pohár počas kvasenia umiestnime na tácku, alebo tanier, pretože pri kvasení voda môže pretiecť cez okraj fľaše! Je možné použiť aj inú kombináciou zeleniny. Niekto pridáva štipľavú mletú papriku, testujte a kombinujte v Kórei má každá domácnosť svoj osvedčený recept. Stačí dodržať - na 1 kg zeleniny použijeme 10 g soli. Zázvor, chilli a cesnak môžete aj rozmixovať.