Kim chee (kimči)

Štítky: Reďkev čierna, kapusta pekinská, zázvor, chilli, cibuľa, cesnak, makrobiotika, vegán, vegetarián, bez lepku

Spojenie pikantnej a kyslej chuti v tomto kórejskom recepte je naozaj famózne. Recept som si trošku upravila, pretože je podľa mňa zbytočné pridávať trstinový cukor a ryžovú múku. Robila som ho už viackrát a vždy chutil výborne. Ak potrebujete obrazový postup, preklikajte obrázky.

Suroviny na 2 poháre 0,7 L

600 g kapusta pekinská

30 g koreň zázvoru

2 cibule (100g)

1 mrkva (80-100g)

2 čierne reďkvy (250 g) alebo veľká biela

2 strúčiky cesnaku

1 chilli paprička

10 až 20 g soli

 

 Postup:

1. Zeleninu očistíme, zázvor a čiernu reďkev, mrkvu nemusíme šúpať, len ich očistíme kefkou na zeleninu.

2. Cibuľu nakrájame na polmesiačiky, kapustu režeme na stredné pásy.  Reďkev a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme do väčšej nádoby a premiešame so soľou. Rukami zeleninu dobre postláčame.

3. Zázvor a cesnak nastrúhame na strúhadle a chilli nakrájame na jemno, pridáme k zelenine a dobre premiešame. (Varechou, pretože chilli môže na rukách páliť.)

3.  Zmes necháme odpočívať v mise pod utierkou 2-3 hodiny.

4. Natlačíme do zaváracích pohárov. Ja si pomáham 0,5 l fľašou - dám vrstvu do pohára a fľašou zatláčam. Zelenina pustí šťavu.

5. Nakoniec na zeleninu položím záťaž - pohár naplnený vodou, alebo 0,5 l fľašu (pozri obrázky).

6. Poháre položím na tácku a nechám kvasiť na tmavšom mieste 5 dní. Potom uzavriem a preložím do chladničky. Dbáme na to aby zelenina bola v šťave ponorená, inak by mohla plesnieť.

 

Praktické:

Pohár počas kvasenia umiestnime na tácku, alebo tanier, pretože pri kvasení voda môže pretiecť cez okraj fľaše! Je možné použiť aj inú kombináciou zeleniny.  Niekto pridáva štipľavú mletú papriku, testujte a kombinujte v Kórei má každá domácnosť svoj osvedčený recept. Stačí dodržať - na 1 kg zeleniny použijeme 10 g soli. Zázvor, chilli a cesnak môžete aj rozmixovať.

 

 

 

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov